Елеватор

Старт Першого кооперативного

Старт Першого кооперативного

У райцентрі Васильківці, що на Дніпропетровщині, пригощали хлібом-сіллю гостей, запрошених на урочисте відкриття «Першого кооперативного елеватора».

 

Першу чергу елеватора побудували протягом одного року за участю «Проекту розвитку зерносховищ і сільсько-господарських кооперативів», який упроваджується консорціумом співвиконавців «Сокодеві» (Канада) в партнерстві з Дніпропетровською сільськогосподарською консультативною службою й об’єднанням кооперативів «Господар». Половину фінансових витрат на будівництво та придбання обладнання взяв на себе уряд Канади.

 

Новозбудований елеватор є прикладом співінвестування фермерами — членами сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Зерновий» у будівництво потужного об’єкта інфраструктури. Канадські партнери вклали в нове підприємство 100 млн гривень. Це без витрат на навчання членів «Зернового», які ознайомилися з передовим досвідом аграріїв Канади, де побувало кілька делегацій. А до цього пройшло ще й чимало семінарів, на яких ішлося про важливість кооперації в аграрному секторі.

 

Елеватор побудовано за сучасними стандартами й оснащено високотехнологічним обладнанням, яке обирали не з позиції дешевизни, а за принципом надійності й економічності в роботі. Загальна проектна потужність становить 38 тис. тонн одноразового зберігання зерна, тоді як перша черга елеватора розрахована на 18 тис. тонн. Як зазначив координатор проекту з боку канадського уряду Сергій Курдицький, потужність підприємства в разі потреби можна довести до 65 тис. тонн.

 

На елеваторі змонтовано металеві силоси компанії «Лубнимаш», решта встановленого обладнання також українського виробництва. Виняток становить лише зерносушарка італійської компанії Strahl потужністю 68 т/год за знімання 5% вологи з пшениці. До речі, сушарка працює на газу, і для цього до елеватора довелося прокласти газопровід завдовжки 120 м. Та, за словами головного інженера підприємства Олександра Луценка, не так складно було підвести газ, як подолати довгий шлях погоджень для отримання дозволу на введення комунікацій в експлуатацію.

 

На доробці зерна працюватимуть чотири сепаратори від одеської компанії «Оліс». Їх загальна продуктивність з очищення пшениці становить 175 т/год, на очищенні соняшнику — 80 т, але є можливість збільшити її до 100 т.

 

За тиждень до відкриття елеватора всю техніку перевірили в роботі під серйозним контролем канадської сторони, персоналу елеватора та субпідрядників. Для цього використано 70 т соняшнику й 75 т пшениці для проведення пусконалагоджувальних робіт у реальному режимі. Пусконалагоджувальні роботи відбувалися за безпосередньої участі канадських експертів — інженера П’єра Жігеєра, головного інженера канадського кооперативу La Coop Comax Патріка Гойетта, менеджера проекту із «Сокодеві» Каміла Коте й інших.

 

Протягом однієї години перша черга елеватора здатна приймати 175 т зерна. Утім, тут збудовано дві лінії розвантаження авто, й з уведенням в експлуатацію другої черги потужність на прийманні зросте вдвічі — тоді елеватор зможе одночасно приймати дві культури. Наразі на підприємстві планують працювати лише з пшеницею й соняшником, які в основному вирощують члени кооперативу, та згодом мають намір приймати також ячмінь, горох, кукурудзу, інші культури, адже все технологічне обладнання дозволяє працювати з будь-яким зерном — і великим, і дрібним. Потужність елеватора на відвантаження, поки що тільки в автомобільний транспорт, також становить 175 т/год.

 

Усі процеси на елеваторі автоматизовано. Автоматизацію виконувала компанія «Інтерпроект GmbH», яка також виступила генеральним проектувальником і підрядником його будівництва. Завдяки тому, що значна частина робіт не потребує безпосередньої людської участі, наприклад, з операціями приймання-відвантаження зерна можуть легко впоратися лише троє працівників. Взагалі ж штат підприємства налічуватиме близько 20 робітників. Це небагато, але для аграрного району, де немає промислових об’єктів, і два десятки нових робочих місць мають важливе соціальне значення.

 

А все починалося з малого, коли кілька дрібних фермерів об’єдналися в кооператив, у складі якого їм разом легше й з меншими витратами було орати землю, вирощувати збіжжя, а потім — вигідніше його продавати. Та згодом гостро постала проблема з доробкою й зберіганням зерна. Будівництво елеватора навіть для об’єднання сільгоспвиробників — задоволення занадто дороге, і воно б так і залишилося нездійсненим, якби не участь канадців. Проекти уряду Канади вже з десяток років підтримують у сусідньому Покровському район сільгоспкооперативи з виробництва молока та м’яса, тож звернулися до їх координаторів.

 

Спільну мову знайшли швидко, але для початку спільного будівництва такого серйозного об’єкта, як елеватор, «Зерновому» все ж було потрібно наростити власні м’язи, збільшивши кількість членів кооперативу. І це вдалося, оскільки, дізнавшись про плани, з’явилися нові охочі вступити до його складу. Наразі «Зерновий» об’єднує вже понад 40 дрібних і середніх фермерів Васильківського й Покровського районів Дніпропетровської області, які разом обробляють 24 тис. гектарів ріллі. Їх і буде в першу чергу обслуговувати ТОВ «Перший кооперативний елеватор».

 

Власне високотехнологічне зерносховище дасть можливість дрібним і середнім фермерам відчути себе значно надійніше. Про це говорила Ніна Годун, яка все своє життя присвятила хліборобській справі. Члени кооперативу тепер зможуть менше платити за приймання, очищення, зберігання своєї продукції. Власна сучасна лабораторія — це гарантія чесного визначення якості. З власним елеватором стане можливе формування таких партій зерна, які можна продати на ринку з найбільшою вигодою.

 

На відкриття елеватора приїхало надзвичайно багато гостей. Були тут також представники з Львівщини, які давно пройнялися кооперативним духом, й аграрії з Бобринецького району Кіровоградської області, де за підтримки тієї самої Канади тільки-но збираються ставати на шлях кооперації.

 

Гостей радо зустрічали представники «Зернового», самого ТОВ «Перший кооперативний елеватор», Васильківської об’єднаної  селищної громади, на території якої розташовано підприємство. Місцеві працівники культури влаштували чудовий концерт. Разом з артистами українських пісень співали канадці, а потім ще й фотографувалися з нашими дівчатами. А господарі пригощали всіх смачними стравами, що завчасно приготували для учасників урочистого відкриття.

 

У цей день з імпровізованої сцени виступали поважні гості — Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов й інші. Говорили про важливість моменту, про добрий приклад для наслідування, дякували канадським партнерам, висловлювали сподівання на бізнесовий успіх місцевих фермерів і їхнього елеватора. Та найкращим побажанням стали слова Романа Ващука, який закликав аграріїв розбудовувати Україну й багатіти разом із нею.

 

 

Сергій Хорошилов

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ