Техніка

Сільгосптехніка бренду JCB у лізинг: легко і вигідно з ПриватБанком

Сільгосптехніка бренду JCB у лізинг: легко і вигідно з ПриватБанком

Знищені внаслідок ракетного удару, підірвалися на міні в полі або просто угнані росіянами… Збитки внаслідок пошкодження або знищення сільгосптехніки, за даними експертів проекту KSE Institute,  становлять понад $4,65 млрд або майже половину всіх прямих збитків АПК країни. І хоч експерти авторинку мали сумніви щодо можливостей під час великої війни придбання сільгоспвиробниками нової техніки, агробізнес все активніше залучає фінансування у лідерів банківського сектору й оновлює свої транспортні парки, в тому числі за програмою доступного кредитування «5-7-9%» та лізингових програм.

Попит зростає

«ПриватБанк» в останні декілька років є одним з лідерів фінансування придбання основних засобів, таких як сільгосптехніка, спецтехніка, транспорт тощо.

У найбільшому державному банку України зазначають, що з початком повномасштабного вторгнення спостерігалось зниження попиту на придбання техніки. Однак з урахуванням наявності програм державної підтримки, а також партнерських програм, таких як JCB FINANCE, що надають можливість бізнесу оновити основні засоби на пільгових умовах з компенсацією левової частини процентної ставки, «ПриватБанк» має тенденцію щодо збільшення попиту та обсягів фінансування. Зокрема, у 2022 році вони становили  2,4 млрд грн, а за 10 місяців 2023 року банк вже видав кредитів на 3,9 млрд грн.

«З огляду на запуск партнерських програм, які передбачають пільгові умови фінансування, ми розраховуємо на збереження тенденції щодо зростання кредитного портфелю», – розповів керівник Управління продажів та організації партнерської співпраці Приватбанку Олександр Артьомов.

Лізинг або кредит?

«ПриватБанк» є одним із  лідерів залучення фінансування в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зокрема, як показує практика, українські аграрії надають перевагу придбанню техніки імпортного виробництва.

«Спираючись на нашу статистику реалізованих угод, ТОП-10 популярних брендів серед агровиробників – клієнтів нашого банку виглядає наступним чином: JOHN DEERE, NEW HOLLAND, CLAAS, FENDT, CASE, MASSEY FERGUSSON, JCB, HORSCH, POTTINGER, KINZE», – зауважує керівник Управління продажів та організації партнерської співпраці Приватбанку Олександр Артьомов.

Власне тому, попри популярність державних програм підтримки аграріїв, сільгоспвиробники, які мають намір оновити свій парк техніки, шукають у банківському секторі лізингові програми. Не дарма у кредитному портфелі «ПриватБанку» фінансування сільгосптехніки становить понад 70% від загального обсягу угод.

«Головне для клієнта банка – це швидко та з мінімальними витратами отримати необхідну для роботи техніку. Лізинг є зручним інструментом для цього, адже сплативши аванс, клієнт отримує техніку, повністю готову для використання. Питанням придбання, реєстрації та страхування техніки займається банк», – зауважує керівник Управління продажів та організації партнерської співпраці Приватбанку Олександр Артьомов.

Переваги лізингу

Серед переваг лізингу можна виділити наступні:

  • пільгова ставка фінансування від 0,01% річних
  • фінансування в гривні без ризиків коливання курсу валют;
  • авансовий платіж від 20 %;
  • термін фінансування до 5 років;
  • відсутність прихованих платежів;
  • можливість отримати швидке рішення за рахунок спрощеного аналізу заявок.

Серед недоліків, напевно, можна відмітити відсутність можливості дострокового погашення договору в перші 12 місяців з моменту початку його дії. Однак, враховуючи брак вільних коштів у підприємств мало хто звертається з таким запитом.

Фактично агровиробник, який обрав для себе лізинг, відразу отримує техніку в експлуатацію, отримуючи страхування, супровід та сервісне обслуговування впродовж дії договору. Тобто, у випадку з кредитом позичаються гроші, а за умов лізингу в користування передається майно. Відповідно, усі вищеперелічені витрати несе лізингодавець. Останній зберігає право власності на об’єкт лізингу до кінця дії договору. Після повної виплати власність переходить клієнту.

Ба більше, «ПриватБанк» один з небагатьох фінансових установ приймає в роботу заявки від клієнтів, які знаходяться в прифронтових територіях, але на відносно безпечній відстані від зони ведення бойових дій.

«Розгляд таких заявок відбувається за стандартним алгоритмом розгляду, адже ми маємо поглиблено оцінити поточний стан бізнесу клієнта», – зауважив керівник Управління продажів та організації партнерської співпраці Приватбанку Олександр Артьомов.

За його словами, до повномасштабного вторгнення «ПриватБанк» фінансував як нову, так і вживану техніку. Але станом на сьогодні фінустанова не приймає в роботу заявки по вживаній техніці, а фінансує придбання нової. «Але враховуючи, що на ринку існує попит на вживану техніку, найближчим часом ми  плануємо відновити її фінансування. Однак за умови, що техніка придбаватиметься у офіційних дилерів», – уточнив керівник Управління продажів та організації партнерської співпраці Приватбанку Олександр Артьомов.

Який пакет документів потрібно подати

Для отримання фінансування фахівці «ПриватБанку» просять надати заявку, актуальну звітність, юридичні документи та заявку для участі в Програмі «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». У випадку спрощеного алгоритму цього пакету документів для прийняття рішення цілком достатньо. Якщо ж документи розглядаються за стандартною процедурою потрібно додатково надати інформацію про діючий кредитний портфель, розшифровки статей балансу, а також відповісти на уточнюючі запитання, які можуть виникнути в процесі аналізу. Пакети документів для лізингу та кредиту в «ПриватБанку» є однаковими.

Терміни розгляду заявок становлять при спрощеному аналізі до 5 днів, при стандартному розгляді – до 14 днів.

Основним критерієм прийняття рішення про фінансування є фінансовий стан клієнта та його ділова репутація.

«З початку 2022 року позитивне рішення щодо фінансування надано по 79% заявок. Ми  не фінансуємо підприємства з негативною кредитною історією, незадовільним фінансовим станом (збиткова діяльність, від’ємний власний капітал тощо). Також, якщо підприємство має велику кредитну заборгованість та проблеми з платоспроможністю, це теж стане причиною відмови», – уточнив керівник Управління продажів та організації партнерської співпраці Приватбанку Олександр Артьомов.

Всесвітній бренд JCB – до власного парку техніки

АТ КБ «ПриватБанк» спільно з британською компанією JCB запустив партнерську програму JCB FINANCE, яка дозволить українським підприємствам купувати сільськогосподарську та будівельну техніку всесвітньо відомого бренду JCB у кредит та лізинг на найвигідніших умовах.

Ключовими перевагами пропозицій програми JCB Finance є можливість придбати якісну техніку відомого світового бренду з мінімальним авансом, отримати фінансування з пільговими умовами в стислі терміни. Ставка фінансування в рамках партнерської програми JCB FINANCE становить від 0,01% річних в гривні без ризиків коливання курсу валюти. Для того, щоб стати учасником програми зацікавленим компаніям потрібно звернутись до офіційного дилера бренду JCB, обрати техніку та подати заявку до «ПриватБанку» для отримання фінансування в рамках  програми JCB FINANCE.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ