Тваринництво

Методологія вимірювання прозорості шкаралупи дозволяє ретельно контролювати якість яєць

Що покаже яєчна шкаралупа

Що покаже яєчна шкаралупа

Методологія вимірювання прозорості шкаралупи дозволяє ретельно контролювати якість яєць і навіть виявляти на ранніх стадіях субклінічні проблеми зі здоров’ям.  

Якість яєчної шкаралупи значною мірою визначається якістю внутрішньої та зовнішньої оболонок. Дефекти у цих структурах можна виявити тільки оцінюванням прозорості, а не традиційним методом визначення питомої ваги. Ось як цю нову концепцію реалізують на практиці. 

Чи знали ви, що сучасні швидкорослі курчата-бройлери проводять третину свого життя всередині яйця? Тому є сенс оптимізувати це середовище якнайкраще, включно з усіма компонентами шкаралупи, які відіграють важливу роль у захисті, диханні та живленні ембріонів. Саме тому якість яєчної шкаралупи вважають одним із найважливіших чинників, що впливає на виводимість у батьків бройлерів. 

МІЦНА СТРУКТУРА 

Коли ми говоримо про якість яєчної шкаралупи, ми часто пов’язуємо її тільки з товщиною шкаралупи. Однак слід перевіряти й інші параметри якості, наприклад, наявність напівпрозорих плям. Ці плями є дефектами ультраструктурного формування внутрішньої та зовнішньої мембран шкаралупи, що робить шкаралупу більш крихкою, менш еластичною й менш стійкою. Міцніше ультраструктурне формування мембран, а отже, і шкаралупи, забезпечить кращий розвиток ембріона і захист внутрішнього вмісту яйця від забруднення. Це означає, що ми повинні приділяти більше уваги цьому важливому параметру якості. Міцні яйця можуть мати відносно тонку шкаралупу з добре розвиненою ультраструктурою мембран, і, навпаки, крихкі яйця можуть мати товсту шкаралупу з погано розвиненою ультраструктурою мембран шкаралупи через високу прозорість мембран. На рис. 1 і 2 показано розділення шкаралупи яйця на шари. 

Рис. 1. Шари яєчної шкаралупи

Подивіться на різницю між добре сформованою ультраструктурою мембрани завдяки застосуванню Zinpro® Performance Minerals® і погано сформованою ультраструктурою. 

Рис. 2. Структура 3D-моделі яєчної шкаралупи показує збільшене зображення шарів яєчної шкаралупи

Добре сформована ультраструктура мембрани сприяє отриманню гарних опалових яєць (із низькою прозорістю). Зліва ви бачите, що ультраструктура мембрани була сформована безладно, що призвело що призвело до утворення ширших пор між палісадами в шкаралупі, більшої кількості дефектів і більше напівпрозорих плям. 

НОВІ ОПУБЛІКОВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ 

У птахівництві існує кілька методів оцінювання якості яєчної шкаралупи. Питома вага яєць імовірно є найбільш використовуваним методом вимірювання якості шкаралупи в промисловості через його низьку вартість і сильну кореляцію з товщиною шкаралупи. Проте вона не може виявити плями напівпрозорості. 

Це може зробити тільки метод визначення прозорості шкаралупи. Однак як ці два методи пов’язано між собою? Чи вони не пов’язані? Це запитання ставили багато птахівників, коли компанія Zinpro® почала застосовувати методологію оцінювання прозорості шкаралупи яєць з нашими клієнтами (рис. 3). Це була одна з важливих тем, яку ми розглянули в нещодавній науковій статті, опублікованій у Poultry Science*. 

ЗАСТОСУВАННЯ НАУКОВИХ ЗНАНЬ НА ПРАКТИЦІ 

Не дивно, що оцінювання прозорості й питома вага не пов’язані між собою. Адже яйця можуть мати тонку шкаралупу, але хорошу ультраструктуру шкаралупи й навпаки. По суті, ми вимірюємо різні речі двома різними методами. 

І ми знаємо, що ультраструктура шкаралупи дуже важлива для формування кістяка ембріона, що безпосередньо впливає на виводимість і якість курчат. Таким чином, результати, отримані з публікації в журналі Poultry Science, змусять нас по-новому подивитись на визначення якості шкаралупи яєць, а також способи її вимірювання. Для мене також не стало несподіванкою, що не було виявлено зв’язок між прозорістю й кольором шкаралупи. Це пояснюється тим, що відкладення коричневого пігменту в яйцях (протопорфірину IX) залежить не від ультраструктурної будови мембрани шкаралупи, а від чинників, що впливають на доступність заліза в крові й стан здоров’я птиці, серед іншого. 

Хоча дослідження не виявило значних несподіванок, ці дані дуже важливі для інформування галузі про переваги методології прозорості й про те, як вона допомагає розробити найкращі заходи з годівлі та утримання, щоб зменшити кількість яєць із високим показником прозорості (наслідок поганого формування мембрани) та блідих яєць (які можуть мати на 10 відсоткових пунктів нижчу виводимість, порівнюючи з пігментованими яйцями). Наприклад, додаючи в раціон птиці високодоступне залізо, ми можемо зменшити кількість блідих яєць. Використовуючи інші ефективні мікроелементи, ми можемо позитивно впливати на формування ультраструктури мембран. Це ефективні маніпуляції годівлі, які ми можемо впровадити, щоб підвищити якість шкаралупи й виводимість яєць на новий рівень. 

ГОЛОВОЛОМКА НАВКОЛО ЯКОСТІ ЯЄЧНОЇ ШКАРАЛУПИ 

Про геніальний світ ультраструктури мембран, формування яєчної шкаралупи та її вплив на короткострокову, середньострокову та довгострокову перспективу потрібно ще багато чого дізнатися. У Zinpro ми прагнемо розгадати загадку якості яєчної шкаралупи й краще зрозуміти всі процеси та чинники, що впливають на неї. Ми віримо в методологію вимірювання прозорості шкаралупи і це стало початком запуску Zinpro® BlueBox™. Ця неінвазивна система, заснована на даних із понад 300 000 яєць із більш ніж 30 країн світу, дозволяє ретельно контролювати якість яєць і навіть виявляти на ранніх стадіях субклінічні проблеми здоров’я птиці. Ми й далі тестуємо більше курячих яєць від наших клієнтів за допомогою показника прозорості та стежимо за цими яйцями від їх формування до виведення й навіть й навіть у подальші періоди вирощування курчат. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ