Тваринництво

За рік надої корів у СТОВ «Першотравневе» збільшились на третину, а вибраковування — мінімальне

Секрет продуктивності

Секрет продуктивності

За рік надої корів у СТОВ «Першотравневе» збільшились на третину, а вибраковування — мінімальне. 

Питання профілактики захворювань ВРХ для кожної ферми має стратегічне значення, адже це здоров’я стада, його продуктивність і, відповідно, прибутковість господарства. У цьому наше господарство має певні напрацювання, які дають добрі результати. Ними хотів би поділитися з колегами. 

Стрімке зростання 

Коли в листопаді 2023 року я очолив тваринницький напрям СТОВ «Першотравневе», наша ферма мала три корови, 69 нетелей, а також бичків на відгодівлі. Таке стадо було сформовано протягом року після восьмирічної перерви в роботі. Тут варто згадати коротко етапи розвитку нашого виробництва. 

Сергій Кукса

Двадцять років тому господарство провадило молочне скотарство, але 2014-го ферму ліквідували. Нова історія почалася 2022 року з відгодівлі бичків. Утім, керівництво господарства швидко переорієнтувалося на виробництво молока — в період блокування росією морських шляхів для вивезення агропродукції й падіння ціни на зерно було вигідніше його «пропустити» через тварин і виробляти продукт із доданою вартістю: у нашому випадку — молоко. Оскільки маємо земельний банк, вирощуємо зернові, для нас цей шлях був найприйнятнішим. 

Відтак закупили нетелей породи голштин та української червонорябої молочної. Спочатку утримували їх у реконструйованих старих приміщеннях, безприв’язно, на глибокій підстилці, а торік перевели в новозбудоване приміщення з аналогічними умовами утримання. Окрім того, облаштували вигульні майданчики під накриттям. У новому корівнику нині безприв’язно утримуємо 216 дійних корів. За п’ять місяців завдяки зусиллям керівника господарства Миколи Сивця було збудовано нову доїльну залу типу «Ялинка» на 24 місця. В експлуатацію її ввели у серпні 2024 року. 

Нині будуємо ще один корівник на 270 голів з індивідуальними лежаками-матами. Для дійних корів — це найкращий варіант, який забезпечує підвищений комфорт і дотримання санітарно-гігієнічних норм. Глибока підстилка для дійних корів — непрактична: по ній тваринам важко пересуватися, у результаті вони втрачають енергію, необхідну для виробництва молока. На глибокій підстилці збільшується ризик маститів, оскільки гігієна вимені погана, відповідно, знижується якість молока. Окрім того, це дуже дорого, адже щодня треба підстилати багато соломи. 

За рік у нас поступово збільшилась продуктивність корів. Якщо раніше три розтелених корови давали по 18 л молока на день, то тепер у середньому маємо по 28–30 л на день на дійну корову. Причина не лише в поліпшенні генетики, умов утримання, а насамперед у якісній годівлі. 

Рік тому ми запросили до співпраці кормову компанію ТОВ «Технокорм». Вони розробили раціони для всіх фізіологічно-вікових груп тварин і запропонували деякі технологічні аспекти утримання й необхідні засоби для поліпшення менеджменту годівлі. Спеціалісти компанії збалансували раціони з урахуванням наявної сировини, додавши якісні кормові добавки. Через місяць після впровадження раціонів вийшли на 22 л молока на дійну корову. До жовтня 2024 року все стадо складалося з корів першої лактації, а з жовтня почали телитися корови другої лактації. Нині у відділенні для новотільних корів до 60 дня лактації утримується 65 корів, які дають по 36–37 літрів молока в середньому на корову. Дояться наші розтелені корівки на саморобній доїльній залі на п’ять голів. На новій фермі, де корови на різних термінах тільності, а також перед запуском, середня продуктивність — 28 л на день. Такі результати досягнули завдяки зусиллям команди працівників — трактористам, доярам, телятницям під керівництвом завідувачки МТФ Тетяни Глушкової. 

Утім, нам є ще над чим працювати для підвищення продуктивності. Зокрема потрібно поліпшувати менеджмент годівлі, щоб усунути людський чинник під час завантаження міксера та роздавання кормів. Для цього потрібна програма годівлі, яка б контролювала точність нормування кормів, щоб корова отримувала потрібну їй кількість. Інакше це позначається на її продуктивності. 

Здоров’я стада 

Приємно констатувати, що з 260 отелених корів за рік із різних причин вибуло всього 6,1% корів (16 голів). Думаю, колеги погодяться, що це дуже добрий показник. Зокрема були вибракувані корови через травми кінцівок, які отримали, коли вони переходили в нове приміщення по бетонній підлозі. Було два випадки відсутності молока після отелення нетелей. 

Ольга Бондаренко, канд. с.-г. наук, фахівчиня з годівлі ВРХ

Окремо хочу зазначити, що завдяки правильній годівлі та спеціальному антистресовому продукту влітку, в період аномальної спеки, вибула тільки одна першотілка через розрив родових шляхів унаслідок великого плода, а загальну продуктивність по стаду ми не втратили. 

Щодо хвороб обміну речовин маємо такі показники: через гіпокальціємію затримання посліду була на рівні 2%, післяродові ендометрити спостерігали у 2% корів, також мали два випадки післяотельного залежування й один випадок парезу. Кетоз ми не діагностуємо, але, маючи 24 роки ветеринарного стажу, за клінічним станом корів після отелення у відділенні для новотільних корів бачу, чи є в неї ця хвороба. Поки що не спостерігав. 

Відомо, що головний метод боротьби з хворобами — профілактика. Щоб не допустити інфекційних захворювань, профілактуємо їх за вакцинацією. Натомість для уникнення неінфекційних хвороб основну роль відіграють якісна годівля, менеджмент, якісні премікси та добавки. 

Наприклад, профілактикою кетозу є правильна годівля від отелення до отелення. Основне — не допустити, щоб корова мала занадто низький чи високий бал вгодованості. Щоб не допустити зажиріння, потрібен правильний раціон. Ми його дотримуємося. Відповідно, у наших корів бал вгодованості не перевищує 3,5. 

Загалом хотів би наголосити: продукти від компанії ТОВ «Технокорм» справді працюють. Наприклад, для профілактики гіпокальціємії в раціоні сухостійних корів використовуємо спеціальний продукт Молкаб ТМ «Молкам». Усім новорозтеленим коровам задаємо два кальцієвих болюси з інтервалом 12 годин: один — одразу після отелення або зранку після нічного отелення, другий — через 12 годин або на ніч. Також одразу після отелення один раз даємо їм енергетичний напій, який корови справді самі п’ють без додаткових зусиль із боку людини. Ефект видно навіть візуально: корови швидко відновлюються після отелення, не мають зміщення сичуга, їхні репродуктивні органи вчасно приходять у норму. 

Для профілактики ацидозу, для зменшення кислотності рубця, даємо щодня буферний продукт Бустермол у дозуванні 100–160 г на голову, а також спеціально розрахований вітамінно-мінеральний комплекс й адсорбент. Відколи з літа минулого року почали давати ці продукти, відсоток жиру в молоці підвищився від 3,5–3,6 до 3,8–4,1%. Уміст білка в молоці нині становить 3,35–3,4%. 

Ми плануємо розвивати наше виробництво, збільшувати потужності. Тому продуктивність і здоров’я стада має тут визначальну роль. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ