Тваринництво

В Україні підвищується попит на професійний клінінг свинокомплексів

Секрет чистої ферми

Секрет чистої ферми

В Україні підвищується попит на професійний клінінг свинокомплексів. 

Уявіть ідеальний свинарник: чиста підлога, свіже повітря, тварини почуваються комфортно, а керівник підприємства тішиться високим показникам приросту й мінімальним втратам. Це не утопія, а реальність, яку можна досягти завдяки якісному клінінгу. 

Чистота — це не лише естетика, а й ключ до здоров’я тварин, зниження ризиків хвороб і збільшення рентабельності господарства. 

Сучасне свинарство зі своїми суворими вимогами щодо санітарії покликане до збереження якості продукції. І клінінг у виконанні цих завдань сприяє дотриманню всіх стандартів.

Самотужки чи аутсорсинг 

Вибір, звісно, за господарством. Однак слід добре зважити всі за й проти, щоб потім не шкодувати й не рахувати збитки. Бо багато фермерів нарікають на вартість клінінгових послуг, мовляв, дорого. Проте мало хто враховує, що сама техніка, якою миють приміщення, її обслуговування, хімзасоби — недешеві. Звісно, можна залучити працівників сільгосппідприємства вимити будівлю. І, на перший погляд, здаватиметься все чистим, навіть стерильним, однак пізніше є ризик пожинати плоди такої економії у вигляді захворювань свиней. Натомість можна скористатися послугами професіоналів, які знають специфіку фермерського господарства, і бути певним у результаті, за який вони відповідають. 

На ринку в Україні є чимало компаній, що спеціалізуються на наданні клінінгових послуг. Головне — обрати досвідчених і з доброю репутацією, яка свідчитиме про високу якість їхньої роботи. 

«Клінінг побутових приміщень і ферм суттєво відрізняється, і не всі компанії, що позиціонують себе як професіоналів, знаються на специфіці сільського господарства. Часто це є проблемою. Бо після таких послуг виявляється зламане обладнання на фермі й інші неприємності. А це передусім впливає на життєдіяльність тварин, для яких, власне, і робиться клінінг, щоб створити комфортні умови їхнього утримання», — розповідає Іван Муржа, співзасновник компанії VADA, яка багато років обладнує вітчизняні ферми різного типу необхідним устаткуванням і добре знається на специфіці ведення фермерського господарства. 

Зі слів Івана Муржа, неякісне миття свинарника може мати серйозні наслідки як для здоров’я тварин, так і для економіки господарства. Позаяк захворювання тварин збільшують витрати на ветеринарні послуги й медикаменти, а також знижують приріст ваги свиней і зменшують чисельність поголів’я. І найгірше — епідемії можуть призводити до масового падежу тварин, а це прямі збитки господарства. 

Етап и клінінгу свинарників 

Зі слів Івана Муржа, свинарники потрібно мити після кожного етапу виведення свиней. Перед початком миття приміщення звільняють від тварин, корму, обладнання і видаляють гній, залишки бруду, підстилку. Після цього будівлю миють мийкою високого тиску із застосуванням спеціальних хімічних препаратів, котрі ефективно розчиняють жир та очищають від органічних решток. Це можуть бути дезінфектанти на основі хлору, формальдегіду, перекису водню, біологічні (бактерицидні ферменти). Дезінфекція є обов’язковим етапом для знищення патогенних мікроорганізмів. Тоді приміщення вистоюється три доби і лише потім його висушують — задля уникнення зайвої вологості, яка може спровокувати розвиток цвілі й бактерії. 

«Фінальну крапку у цій роботі завжди ставить ветеринар: він оцінює якість клінінгу свинарника. Якщо все добре, туди заселяють свиней», — наголошує Іван Муржа. 

Клінінг після АЧС 

Час від часу в інфопросторі країни з’являються новини про випадки спалаху африканської чуми свиней. І тут уже миття свинарника потребує особливих заходів, позаяк сам вірус стійкий і може зберігатися в навколишньому середовищі тривалий час. Головна ціль клінінгу в такому разі — повністю його знищити й запобігти повторним зараженням. Тому перед миттям поголів’я господарства підлягають забою згідно з інструкціями ветслужб. Разом із цим утилізуються корми, гній, підстилка — все, що контактувало в приміщенні з інфікованими тваринами. 

Після цього очищають залишки бруду й миють шлангами високого тиску стіни, обладнання й підлогу. Наступний етап — дезінфекція: спочатку лужними мийними засобами, потім — дезінфектантами на основі формальдегіду, глутаровим альдегідом або четвертинними амонієвими сполуками. В усіх випадках треба бути дуже обережними в застосуванні цих хімічних засобів. Фінальним на цьому етапі є вапнування приміщення. Дезінфекцію слід повторити кілька разів із перервою між ними в тиждень. 

Потім свинарник обробляють парогенераторами: термічна обробка допомагає знищити патогени, які раптом вижили після хімічної дезінфекції. Важливо врахувати ще такий нюанс: залишки обробок разом із промивною водою необхідно утилізувати в спеціально відведених місцях, щоб уникнути забруднення навколишнього середовища. 

По завершенню дезінфекції ветеринари виконують бактеріологічний контроль на наявність вірусу АЧС, перевіряючи поверхні, воду й повітря. 

«Африканська чума свиней — небезпечне невиліковне захворювання. Тому кваліфікований клінінг із дотриманням суворих санітарних вимог є єдиним способом зупинити його поширення», — наголошує Іван Муржа. 

Вартість клінінгу свинарника 

Усе це добре, скажете ви, а скільки ж коштує той клінінг? 

Загальна вартість розраховується за формулою: площа приміщення х ціну 1 м². Сюди ж входять і витрати на обслуговування мийки високого тиску, хімічні засоби, транспортні витрати. Додатково може бути оплата за складність чи терміновість, — пояснює співзасновник ТОВ VADA. — Тут потрібно розуміти важливість цієї процедури: якщо ви піклуєтесь про загальний мікроклімат на фермі й здоров’я свиней, то питання вартості дуже відносне, враховуючи інші витрати, пов’язані з лікуванням поголів’я чи ремонтом обладнання. Вибір — за вами! 

Цікаво, а як із цим у Європі? 

«Мрію, що колись і українські фермери переймуть досвід своїх закордонних колег, які обробляють частково стіни й усю підлогу ферми спеціальним напиленням, що має ефект лінолеуму. У результаті отримується гладка поверхня, яку ідеально мити. Крім того, підлога у такому разі не псується, миші не гризуть стіни та й бактеріозу в рази менше. Всі виграють від такого методу», — ділиться Іван Муржа. 

Серед частих проблем із практики мій співрозмовник виділив і неякісну електропроводку на фермах, яка також потерпає від гризунів. Буває, що перш ніж почати мити, доводиться лагодити її, інакше небезпечні феєрверки з іскор є неминучими. Аби уникнути цих проблем, співзасновник VADA рекомендує застосовувати електропроводку італійського виробництва, що має спеціальне просочення ізоляції й слугує понад 10 років. Гризунам вона «не смакує». 

Як бачимо, миття ферми — не такий уже й простий процес. Однак, якщо поставитися до цього серйозно, можна уникнути багатьох проблем. Самотужки чи довіритися професіоналам — обирати, звісно, вам. Але пам’ятайте: від цього рішення залежатиме ефективність вашої ферми, здоров’я тварин і кінцева якість продукції. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ