Техніка

З технікою від BEDNAR українські аграрії покращують якість агротехнічних операцій і заощаджують ресурси

Рішення на всі сезони

Рішення на всі сезони

З технікою від BEDNAR українські аграрії покращують якість агротехнічних операцій і заощаджують ресурси.

Ощадливість і раціональність в усьому — нові постійні супутники українського фермера. Та дотримуватися цих принципів і зберігати ефективність у нинішніх реаліях неможливо без якісної сучасної техніки. Точність сівби з одночасним унесенням добрив, підготовка ґрунту й вирівняне поле за один прохід, рівномірне розподілення та подрібнення пожнивних решток, збереження вологи й формування якісної структури ґрунту — з усіма цими завданнями та ще багатьма іншими здатні впоратися агрегати чеського виробника сільгосптехніки BEDNAR. А він, до речі, вже не перший рік у фаворі в багатьох українських фермерів. Відтак вони охоче діляться своїм досвідом експлуатації цих агрегатів.

«З агрегатами від BEDNAR оптимізували багато виробничих процесів»

Віктор Боднюк, голова ФГ «Боднюк» (Вінницька обл.)

Звернути увагу на агрегати від BEDNAR мені порадили в компанії «Агроресурс», з якою я працюю давно. І техніка справді відмінна — переконався у цьому на власному досвіді. Маємо в користуванні чотириметрову сівалку OMEGA, компактор SWIFTER SO 8000 F і глибокорозпушувач TERRALAND. Найпершим придбали глибокорозпушувач, адже працюємо за класичною технологією, тож раз на 2–3 роки треба робити глибоке розпушування, тому що ґрунт після плуга запресовується.

Щороку обробляємо глибокорозпушувачем 300–400 га. Якість роботи агрегата — дуже висока. Завдяки йому покращуємо вологопроникність ґрунту, що за перезволоження ґрунту дає змогу зайвій волозі пройти в глибші шари, а за дефіциту опадів волога краще зберігається. Працювали ним навіть на глибину 60 см і більше, і за три роки активної роботи тільки один раз міняли робочі органи. І як бонус — агрегат простий у користуванні.

А восьмиметровим компактором SWIFTER користуємося третій рік. Готуємо ним площі під сівбу всіх озимих, а також під соняшник, кукурудзу, сою. Завдяки заднім коткам він за один прохід формує оптимальну структуру ґрунту для рівномірного проростання насіння, ідеально вирівнює площу після оранки навіть без додаткового боронування. З цим компактором отримуємо набагато дружніші сходи, як колись після нашого попереднього культиватора.

І що важливо — навіть на вологому ґрунті котки не закорковуються. Агрегатуємо SWIFTER із трактором CASE IH потужністю 320 к. с. Середня робоча швидкість — 9 км/год. Загалом за один прохід компактор робить сім операцій, що значно економить нам ресурси.

Не менше задоволені й роботою чотириметрової сівалки OMEGA. Цього року сіяли нею овес, ячмінь, просо, ріпак після оранки й культивації. Тобто нею сіємо фактично все, крім соняшнику й кукурудзи. Також є змога одночасно із сівбою вносити добрива. І норма висіву, і норма внесення добрив чітко контролюється. А торік сіяли за OMEGA пшеницю відразу після збирання соняшнику прямим висівом із залученням дисків й отримали добрий результат. Різниці у якості сходів не було, як порівняти з полем, де рештки соняшнику були подрібнені. Тож і тут ми заощадили на проходах техніки. Проте я дійшов висновку, що для такої операції потрібно брати потужніший трактор, адже ми сіяли з трактором NEW HOLLAND потужністю 220 к. с., а треба не менше як 240–250 к. с., щоб робити всі доступні операції за один прохід без надмірного навантаження на трактор.

Загалом після придбання агрегатів BEDNAR ми не лише покращили якість роботи, а й оптимізували багато виробничих процесів.

«Після передискування вимерзлого ріпаку лущильником SWIFTERDISC на другий день посіяли кукурудзу»

Іван Полонський, голова ФГ «Теолинське» (Черкаська обл.)

Лущильник SWIFTERDISC XO 6000 F від BEDNAR ми купили цього року за рекомендаціями фахівців компанії «Агроресурс». Переглядали відео його роботи — сподобалася конструкція і те, як якісно він загортає пожнивні рештки, тож, не вагаючись, вирішили придбати.

Спеціалісти «Агроресурсу» привезли нам агрегат на демопоказ, допомогли налаштувати й навчили ним користуватися.

Цього року в нас через весняні приморозки загинуло 45 га озимого ріпаку. На той час він уже був у фазі «бутонізація — початок цвітіння», коли вночі температура повітря знизилась до –4 °С, а вдень підвищилась до +20 °С. Тож посіви, які були переважно в низині, довелося передискувати. Нашим шестиметровим дисковим лущильником SWIFTERDISC ми за вісім годин, тобто за одну робочу зміну, передискували цю площу. Проходили лущильником двічі, адже вегетативної маси було багато, відтак за дві зміни зробили ним 90 га.

Якість лущення була відмінною, тож наступного дня без будь-яких додаткових обробітків посіяли на цьому самому полі кукурудзу й отримали добрі сходи.

Агрегатуємо SWIFTERDISC ми з трактором John Deere 6215 R. Робоча швидкість за виконання згаданої операції становила приблизно 12 км/год. Глибина загортання решток легко регулюється від 4 до 14 см, а ми загортали ріпак на глибину 8 см.

Незабаром плануємо почати жнива й обробляти поля лущильником після збирання пшениці, ячменю та ріпаку, який у нас лишився.

«Зберігаємо вологу й підвищуємо врожайність із технікою BEDNAR»

Олександр Павленко, директор ТОВ «Агротехнологія — Плюс» (Кіровоградська обл.)

Ми користуємося двома агрегатами від BEDNAR — це дисколаповий культиватор ACTROS RO із шириною захвату 4 м та лущильник SWIFTERDISC XO 8000 F. Обидва купували в компанії «Агроресурс». Першим придбали культиватор 2021 року. Оскільки працюємо в зоні ризикованого землеробства, і в нас часто буває дефіцит опадів, вирішили перейти на безвідвальний обробіток.

Нині ACTROS RO виконує в нас основний обробіток. Він за один прохід якісно дискує й загортає пожнивні рештки, а також можна здійснювати глибокий обробіток (стійки Active-Mix дозволяють обробляти ґрунт на глибину до 35 см).

Агрегат має високу продуктивність і якісно працює навіть на вологому ґрунті й за великої кількості пожнивних решток, як-от після збирання кукурудзи. Важливо, що за один прохід ACTROS RO виконує кілька операцій, завдяки чому ми значно економимо ресурси, а це надважливо в нинішніх умовах. Крім того, зберігаємо вологу й отримуємо якісну структуру ґрунту й вирівняне поле. Завдяки цьому отримуємо дружні сходи, що прямо впливає на врожайність усіх культур.

Ще один наш агрегат від компанії BEDNAR — це лущильник SWIFTERDISC, який ми придбали 2022 року. Застосовуємо його для лущення стерні ранніх зернових і пожнивних решток ріпаку з одночасним загортанням мінеральних добрив. Також готували ним площі під сівбу соняшнику. І що важливо, якість роботи лущильника — незмінно висока як на сухому ґрунті, так і на вологому.

Агрегатуємо SWIFTERDISC із колісним трактором John Deere 8370R або гусеничним John Deere 8320 R. Робоча швидкість у середньому становить 14–15 км/год, тож за десятигодинну зміну обробляємо ним близько 80 га. Він добре подрібнює рослинні рештки й загортає їх на задану глибину. До того ж глибина чітко витримується на всій площі — її легко регулювати. Агрегат працює стабільно завдяки двом рядам задніх котків.

За ці кілька років застосування культиватора й лущильника від BEDNAR ми покращили структуру та якість ґрунту, підвищили врожайність завдяки кращому збереженню вологи й рівномірному розподіленню пожнивних решток на полі. До того ж заощаджуємо на кількості проходів техніки, а отже — і на ресурсах.

bednar.com

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ