Елеватор

Компанія «ТОРНУМ» знайшла кілька зручних рішень для швидкого будівництва сушарок і силосів

Рішення для війни

Рішення для війни

Компанія «ТОРНУМ» знайшла кілька зручних рішень для швидкого будівництва сушарок і силосів в умовах дефіциту потужностей для доробки та зберігання зерна.

Олександр Холод, директор ТОВ «ТОРНУМ»

З початком війни елеваторна галузь України наразилася на низку проблем. Перша з них — неможливість вивезти зерно. Фактично всі морські порти потрапили в блокаду, пересування цивільних суден стало неможливим. Незважаючи на те, що з кінця січня зерно відвантажували на експорт украй активно, більшість підприємств на початок війни не встигли розпродатись. Залізничний шлях через Європу поки що не здатен вирішити вивезення такого обсягу аграрної продукції, тож напередодні нового сезону щонайменше половина агропідприємств і елеваторних господарств натрапили на нову проблему: як продати торішній урожай і куди продати зерно поточного сезону. Звісно, що у цей момент аграріям важливіше завершити весняну посівну, але думки про збирання й зберігання точать голови керівників і власників агропідприємств. Перспективи швидкого завершення війни досить примарні. Коли відкриється морський шлях — також невідомо. Отже, питання «гаряче».

Ситуацію на ринку будівництва елеваторів прокоментував директор ТОВ «ТОРНУМ» Олександр Холод. Він розповів, що нині близько 90% проєктів зупинено. Аграрії не хочуть ризикувати, інвестуючи мільйони доларів у інфраструктуру власних підприємств, і намагаються обійтись мінімальними витратами. Змінюється навіть структура посівів — більшість обирає культури, що не потребують великих вкладень у насіння, добрива та засоби захисту, а також у доробку і зберігання. Також Олександр Холод додав, що певна частка агропідприємств фізично не можуть будувати через брак коштів, що виник унаслідок труднощів з експортом зерна. Вони готові будуватись, але замість грошей пропонують власну продукцію.

Через війну українські виробники елеваторного обладнання змушені були підвищити ціни через труднощі з постачанням листових матеріалів. Тож багато проєктів було припинено, і виробники тільки завершували виготовлення конструкцій у рамках виконання замовлень з минулого року. Щодо іноземних компаній, то тут головним чинником стало припинення фінансування проєктів із боку українських замовників.

Олександр Холод зазначив, що на сьогодні потужності для зберігання зерна в Україні становлять 56 млн тонн, і їх заповнено на 50–60%. «Якщо цьогорічний урожай за песимістичним сценарієм становитиме 60 млн тонн, де зберігати додаткових 40 млн тонн — невідомо. Ураховуючи, що порти не запрацюють протягом найближчих шість місяців через мінування морської акваторії, проблема буде актуальною ще тривалий час. Нині аграрії сфокусувалися на посівній, але вже невдовзі у них виникнуть питання щодо зберігання продукції. Розраховувати на продаж зерна з поля цього року не варто, тому перспектива тривалого зберігання всіх груп культур є досить реальною.

Також на ринку спостерігається дефіцит кадрів: частина працівників пішла до лав збройних сил, й інколи виникають труднощі в збиранні бригади для монтажу обладнання, облаштування фундаментів і збирання металоконструкцій. Це суттєва проблема майбутнього для галузі, бо постане питання відновлення зруйнованих війною будівель по всій країні, і у сфері будівництва елеваторів ми стикнемось із високими цінами або з браком матеріалів і виконавців», — зазначив пан Олександр.

Прості рішення

Компанія «ТОРНУМ» активно шукає способи розв’язання тих складних завдань, що постали перед галуззю зберігання в Україні. Кілька перспективних варіантів уже проаналізовано й буде запропоновано клієнтам. Зрозуміло, що найбільшу популярність у 2022 році матимуть полімерні рукави. Ця технологія зберігання є зручною й потребує мінімальних інвестицій. Також значна увага приділятиметься складським приміщенням, які можуть бути швидко адаптовані до зберігання зерна. Це можуть бути старі комори, ангари для техніки й навіть приміщення тваринницьких ферм. Для всіх типів будівель будуть потрібні системи вентиляції, і компанія «ТОРНУМ» готова запропонувати аграріям відповідні рішення польських і британських виробників. Це мобільні вентиляційні системи, які можна застосовувати в різних типах приміщень.

У Латвії є досвід створення тимчасових складських приміщень у портах. З бетонних блоків будують стінки, зверху споруду накривають тентом. Поруч установлюють мобільний бункер із норією, що переміщується вздовж стіни, — таким чином відбувається заповнення відповідного відсіку зерном. Вивантаження відбувається за допомоги навантажувача. Будівлю швидко монтувати — для неї потрібен майданчик із бетонним або асфальтовим покриттям.

Ще один варіант тимчасової споруди для зберігання зерна являє собою огороджений по колу металевими листами майданчик. Висота загорожі може сягати кількох метрів, накриттям також слугує тент. Завантажують зерно всередину за допомогою конвеєрів, вивантажують пневмотранспортерами або навантажувачем.

Подібні конструкції можна зводити без дозвільних документів, адже вони мають статус тимчасових. Для них не потрібно облаштовувати потужні фундаменти — достатньо заасфальтувати або забетонувати майданчик потрібного розміру з таким розрахунком, щоб він витримував рух вантажного транспорту.

Разом зі шведськими спеціалістами українське представництво «ТОРНУМ» розробляє мобільні пункти приймання зерна. Вони практично не потребують підготовки майданчика, тож інвестиції тут є мінімальними. Тимчасові бункери мають невелику місткість (до 300–400 т), їх можна встановлювати у будь-якому зручному місці. Сушарки відразу можуть працювати з теплогенераторами на альтернативних видах палива, щоб уникати питань приєднання до газової мережі.

Крок назустріч

Нині спостерігається значне зростання вартості сталі в усьому світі. Наприклад, арматура подорожчала на 40%, а в деяких регіонах ціна збільшилась удвічі через дефіцит. Це призвело до того, що практично всі виробники елеваторного обладнання були змушені підвищити ціна на свою продукцію. Ураховуючи важку ситуацію в Україні, компанія «ТОРНУМ» працює над варіантами зниження ціни на обладнання, щоб українські аграрії могли його придбати в умовах дефіциту коштів. Крім того, було зроблено внесок у розмірі 220 тис. євро у фонд допомоги при ООН для переселенців і біженців з України.

Сервісна служба компанії працює у штатному режимі. Беруть замовлення на передсезонне обслуговування обладнання. Материнська компанія підтримує українське представництво фінансово, забезпечує постачання запасних частин. Склади в Прилуках і Києві не постраждали від вторгнення, тому на сьогодні жодних питань із виконання замовлень не виникає — продукцію «ТОРНУМ» було внесено до переліку товарів критичного імпорту. Строки виконання замовлень скоротились, бо обсяги зменшились, а в країні-агресорці діяльність компанії «ТОРНУМ» припинено.

Команда «ТОРНУМ» і далі працює в Україні, відвідує клієнтів і допомагає їм із відновленням елеваторів у Сумській, Чернігівській, Київській областях. В умовах війни «ТОРНУМ» готується відкрити регіональний офіс в Івано-Франківську. Ураховуючи, що основну активність компанії останнім часом зосереджено саме на Заході країни, звідси зручно комунікувати з усіма навколишніми областями.

ТОВ «ТОРНУМ», м. Київ, вул. Назарівська 11, тел. (067) 443-16-02

Володимир Огійчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ