Агрономія

Хороший урожай озимого ріпаку визначається його розвитком до настання зимового спокою

Ріпак починається з осені

Ріпак починається з осені

Насіння ріпаку — це перші кошти для сільгоспвиробників, він прирівнюється до одних зі стратегічних культур українських аграріїв на рівні соняшнику, кукурудзи, сої й інших. Рентабельність цієї культури з урожайністю близько 30–35 ц/га може сягати 100%. Досягається це за правильного вибору та системного внесення засобів захисту — від протруювання насіння до повного формування та збирання врожаю.

Труднощі вирощування ріпаку мають два моменти — це отримати сходи й оптимально перезимувати.

Отож отримати сходи більше залежить від правильно підібраних гібридів, обробітку ґрунту після попередника, оптимальної системи живлення, глибини висіву та наявності продуктивної вологи в кореневмісному шарі ґрунту.

А ось підготувати рослини ріпаку для найкращої перезимівлі, то тут треба вміння й увага агронома до всіх примх природи в осінній період.

Закладання майбутнього врожаю ріпаку, як і всіх інших культур, починається із захисту посівного матеріалу. Найперше треба захистити сходи від шкідників інсектицидним протруйником Табу® (імідаклоприд, 500 г/л). Норма витрати препарату — 6–8 л/т проти комплексу шкідників як кореневої системи, так і молодого листя рослини ріпаку.

Перше питання в технології захисту сходів ріпаку — це контроль бур’янів.

За наявності вологи в кореневмісному шарі ґрунту компанія «Август-Україна» пропонує застосовувати ґрунтовий гербіцид Транш® Супер із діючими речовинами квінмерак і метазахлор, для контролю однорічних дводольних і злакових бур’янів із нормою від 1,75 до 2,5 л/га. Рекомендуємо вносити препарат після сівби до сходів культури або до 2 справжніх листків культури у фазу сім’ядольного листка бур’янів.

Щоб нівелювати конкуренцію бур’янів і створити комфортні умови розвитку ріпаку доцільно післясходове застосувати гербіциди. Їх ефективність менше залежатиме від стану ґрунту й даватиме можливість цілеспрямовано діяти на вже фактичний видовий склад бур’янів.

Для контролю дводольних бур’янів пропонуємо розглянути препарат Трієра® (клопіралід, 300 г/л і піклорам, 75 г/л). ­Трієра® — це системний післясходовий гербіцид для боротьби з однорічними та багаторічними дводольними бур’янами в посівах ріпаку. Трієра® призначений для боротьби з бур’янами родин Айстрових, Губоцвітих, Пасльонових, деяких видів Гречкових і Лободових й ін. Чутливі до гербіциду види: амброзія полинолиста, осот рожевий і його підвиди, волошка синя, вика волохата, гірчак почечуйний, нетреба (види), рутка лікарська, конюшина (види), жовтозілля звичайне, підбіл, молокан татарський, осот (види), паслін чорний, підмаренник чіпкий, ромашка собача й інші види. Діючі речовини проникають через листки й транспортуються всією рослиною, включно й кореневою системою та точки росту. Вони замінюють і блокують функції природних гормонів у чутливих видів рослин, які гинуть унаслідок порушення процесів росту. Препарат не знищує капустяні та злакові бур’яни. На слаборозвинутих пізніх посівах, де є небезпека загибелі взимку, всі заходи щодо захисту рослин варто перенести на весну.

За оптимальних строків сівби, середньодобової температури повітря не нижчої за +10 °С та фази розвитку ріпаку 3–4 справжніх листки культури компанія «Август-Україна» пропонує у своєму портфоліо препарат Міура® (хізалофоп-П-етил, 125 г/л). Цей препарат має високу ефективність на контроль усіх видів злакових бур’янів незалежно від фази розвитку, тут важливим буде норма застосування препарату. Препарат Міура® має системну активність, дуже швидко поглинається листками й іншими надземними частинами бур’янів і транспортується до точок росту пагонів і коріння.

Післясходовий системний гербіцид широкого спектра дії для боротьби з однорічними злаковими й дводольними бур’янами на сортах і гібридах ріпаку, стійких до імідазолінонів, пропонуємо Парадокс (імазамокс, 120 г/л) є вагомим інструментом у боротьбі з таким спектром бурянів: амброзія полинолиста (до 4 листків), лобода біла, гірчиця польова, вівсюг польовий, нетреба (види), осот жовтий, рутка лікарська, просо куряче, атибулон Теофраста, мишій (види), щириця (види) та інші. Помірно чутливі до гербіциду: акаліфа південна, полин (види), осот рожевий, пирій повзучий та ін. Обприскування посівів слід проводити в ранні фази росту бур’янів (2–4 справжніх листки) і за наявності 2–5 справжніх листків у культури.

У результаті проведених численних досліджень установлено, що фунгіциди-ретарданти затримують ріст рослин ріпаку, запобігають їхньому витягуванню й одночасно стимулюють розвиток кореневої системи, активізуючи формування додаткових кореневих волосків, сприяючи активному нагромадженню в коренях органічних пластичних речовин, знижуючи вміст вологи в тканинах кореня, що загалом суттєво підвищує стійкість рослин до несприятливих умов. У результаті обробки рослин такими препаратами утворюються вкорочені й потовщені стебла, закладається стійка біологічна основа їх високої продуктивності.

Ефективність Міури на 25-й день після внесення

В асортименті компанії «Август-Україна» кожен господар знайде як класичні надійні препарати, так й інноваційні розробки, які допоможуть виростити багатий урожай.

Колосаль (тебуконазол, 250 г/л) — системний фунгіцид захисної та лікувальної дії для захисту озимого та ярого ріпаку. Застосовується як ретардант на ріпаку восени та навесні. Пригнічує широкий спектр патогенів, має високу проникну здатність, відмінну системну дію, тривалий період захисту. Проявляє також рістстимуляційну дію, що забезпечує покращення засвоєння рослинами вуглекислого газу і, відповідно, підвищує активність фотосинтезу рослин.

Новаторам рекомендуємо застосовувати новий інноваційний системний фунгіцид для захисту ріпаку — Іріда (тебуконазол, 200 г/л + метконазол, 50 г/л). Поєднання двох найефективніших діючих речовин класу триазолів захистить від збудників хвороб листя та стебла.

Тебуконазол і метконазол належать до хімічного класу триазолів, але відрізняються спектром пригнічуваних патогенів і спрямованістю дії, взаємно доповнюючи одна одну. Метконазол високоефективний проти хвороб листя, а також проти альтернаріозу, фомозу та склеротиніозу ріпаку. Крім того, метконазол забезпечує ретардантний ефект на ріпаку озимому, що сприяє кращій перезимівлі культури. Тебуконазол має профілактичну і лікувальну системни дії, високоефективний проти альтернаріозу. Тебуконазол і метконазол — інгібітори процесу біосинтезу ергостеролу в мембранах клітин фітопатогенів. У результаті відбувається руйнування стінок клітин збудників, ріст міцелію припиняється, потім збудник гине. Діючі речовини пересуваються акропетально по ксилемі, швидко всмоктуються вегетативними частинами рослин. Інноваційна препаративна форма забезпечує високу швидкість дії та тривалий захисний період, що дає змогу контролювати фомоз, альтернаріоз, склеротиніоз. Препарат має лікувальну, профілактичну та рістрегуляційну дію, здатний захищати ріпак протягом місяця. Цей препарат на ринку України забезпечує найоптимальніший рістрегуляційний і фунгіцидний захист у посівах ріпаку за розумною ціною.

За перевищення ЕПШ шкідників на посівах ріпаку треба внести інсектициди ­Борей® (імідаклоприд, 150 г/л і лямбда-цигалотрин, 50 г/л) або Борей Нео, КС (альфа-циперметрин, 125 г/л, імідаклоприд, 100 г/л, клотіанідин, 50 г/л). Борей і Борей Нео є контактно-системними інсектицидами для боротьби з комплексом гризучих і сисних шкідників, включно із прихованоживучими, на основних сільськогосподарських культурах, а також на ділянках, заселених сарановими.

Діючі речовини інсектициду Борей® мають різні механізми дії, тому їхня комбінація дає змогу досягати високої ефективності. Імідаклоприд має системну і трансламінарну активність, проникає в рослини через листки, стебла і коріння, розподіляється паренхімою й пересувається ксилемою, лямбда-цигалотрин лишається ззовні на обробленій поверхні рослин. Борей® швидко пригнічує передання сигналів центральною нервовою системою шкідників. Шкідники уражуються як від прямого контакту під час обприскування, так і під час живлення обробленими рослинами, зокрема всередині них. Це особливо важливо для знищення прихованоживучих шкідників, а також фітофагів, що живляться зісподу листків і на інших частинах, на які робочий розчин інсектициду не може потрапити.

Борей® Нео містить унікальний комплекс трьох діючих речовин, що відрізняються дією. Альфа-циперметрин не проникає в рослину, він концентрується на її поверхні та/або в кутикулі. Має дуже швидку контактно-кишкову дію, впливає на нервову систему комах, порушуючи проникність клітинних мембран і блокуючи натрієві канали. Проявляє досить тривалу залишкову, а також репелентну дію. Клотіанідин менш рухомий і менш розчинний проти імідаклоприду, тому краще затримується в тих частинах рослин, на котрі він потрапив. Має потрійну дію — контактну, кишкову та системну. Імідаклоприд більш розчинний, ніж клотіанідин, швидше поглинається рослинами та переміщується по тканинах, не даючи комахам можливості завдати рослині суттєвих пошкоджень. Крім того, внаслідок поступового перерозподілу цієї діючої речовини в рослині підтримується її постійна ефективна концентрація в найуразливіших частинах — листках і стеблі.

Швидкість впливу: препарат починає діяти відразу після потрапляння на рослину. Протягом однієї години після надходження діючих речовин в організм шкідників вони припиняють живитися, їх загибель настає протягом 24 годин.

Отож затрати на комплекс осінніх заходів і придбання препаратів для якісного захисту рослин ріпаку від шкодочинних об’єктів і підготовки до перезимівлі за нинішніх цін на ріпак потрібно продати всього 2,5 ц/га олієнасіння ріпаку.

Проте хороший урожай озимого ріпаку визначається його розвитком до настання зимового спокою!

Максим Ванда, менеджер відділу маркетингу, Східний Регіон, ТОВ «Август-Україна»

З нами рости легше!

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ