Агрономія

Торік Yara започаткувала новий напрям розвитку в Україні — цифрові технології

Рекомендації по живленню рослин

Рекомендації по живленню рослин

Торік Yara започаткувала новий напрям розвитку в Україні — цифрові технології.

Як відомо, в Yara є понад 20 цифрових продуктів для вирішення різних завдань. Проте ми не запускали на комерційній основі ці продукти (крім AtFarm), бо дотримуємось твердої думки, що всі рішення для України мають бути протестовані в наших кліматичних й економічних умовах і саме під них «відкалібровані», тобто налаштовані.

Таким чином ми витратили цілий рік для налагодження та підбору продуктів, які були б не лише цікавими, а насамперед корисними на ринку України в практичному застосуванні. Наразі в нас представлені безкоштовні та платні продукти. Безкоштовні це: Yara CheckIT — сервіс перевірки браку елементів живлення в рослинах по бібліотеці фото та базові рекомендації, що заощаджує час агрономам для виявлення проблем; Yara TankmixIT — сервіс, який вказує «як» і «які» продукти можна змішувати, щоб не випали в осад; представляє понад 40 000 дослідів; цей сервіс створено, щоб запобігти виникненню проблем.

Наші платні продукти лягають у єдине ціле рішення для створення детальної технології живлення, хоча їх можна придбати й окремими частинами. Megalab — проведення аналізу ґрунту, результати якого потім завантажуються до Ayra й створюється детальна технологія живлення для зазначеної культури та бажаної врожайності. Через Irix ми визначаємо потребу в азоті, а через AtFarm вносимо його диференційно — для кожної окремої ділянки поля своя норма.

Підбір продуктів було виконано таким чином, щоб фермерові пропонувати тільки те, що економічно впливатиме на практичне застосування. Ми не пропонуємо продукти, щоб ними користувались, ми пропонуємо практичні кейси та чіткі кроки використання наших продуктів. Ми пропонуємо якісно спланувати й виконати систему живлення на полях.

Що дуже важливо — ми ніколи не «створюємо» систему по культурі для підприємства загалом, ми розглядаємо кожне поле як окремий живий організм і, виходячи з потреб кожного поля, пропонуємо технології живлення, адже для цього ми використовуємо наш лабораторний сервіс від Yara Megalab — лабораторії, що розташована в Англії. Лабораторія існує понад 30 років і є RND-центром збору й обробки інформації про взаємозв’язки елементів живлення та їх вплив на врожайність. Багато параметрів впливають на врожайність, і не тільки брак окремих елементів, а й надлишок певних показників, важливо враховувати такий параметр, як гранулометричний склад ґрунту, адже він напряму показує на «промивність».

Найцікавішим продуктом на сьогодні є Ayra. Оскільки за допомогою цього продукту можна не лише змоделювати затрати й прибутки в сезоні відповідно до використання різного добрива, а й за лічені хвилини створити технології живлення по сотнях полів на різні культури. Ми відходимо від єдиної технології на підприємстві й переходимо до отримання максимальних прибутків із кожного окремого поля. Звертаю увагу, що ми говоримо про прибутки, а не врожайність. Різні поля перебувають у різних умовах живлення, опадів і гранулометричному складу, мають свої специфічні обмеження та різні блокувальні елементи, саме тому ми не рекомендуємо застосовувати єдину технологію для всіх полів. Навіть якщо немає можливості провести аналіз на всіх полях, ми рекомендуємо поділити поля за типами й працювати хоча б на цьому рівні.

Важливо розуміти, що продукт Ayra створили не програмісти для агрономів, а агрономи для агрономів. Жодних балансових методів, які показують надзвичайні цифри, жодних неперевірених методик, що не використовувались. У створенні та налаштуванні продукту ми використовували результати дослідів, проведених в Україні за різних умов та в різні роки, що дає нам точні результати, а досвід наших агрономів  не дозволяв припуститися помилки в розрахунках.

Чесно кажучи, ми витратили чимало зусиль для налаштування Ayra під наші кліматичні умови та ще більше часу — під налаштування економічної ситуації. Наразі в нас імплементовано або проходять останню перевірку майже всі основні культури. Наступним буде розподіл рекомендацій під різні регіони, області, а можливо й райони. В майбутньому плануємо додати вплив від вибору сорту або гібрида й залежність від кількості опадів. Кількість опадів — це гостра тема, тому ми хочемо провести кілька варіантів вибору від прогнозування до ручного коригування даних, що перетворить наші рекомендації на «живі».

Микола Панчук, керівник напрямку цифрових технологій ТОВ «Яра Україна»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ