Агромаркет

Українська онлайн-платформа «АгріАналітика» стане у пригоді не тільки фермеру, а й інвестору

Порозумітися… цифрами

Порозумітися… цифрами

Українська онлайн-платформа «АгріАналітика» стане у пригоді не тільки фермеру, а й інвестору.

Який господар не хоче бути заможним? Кому не зайвими були б новітня техніка, ефективні агротехнології й відповідні ресурси? Хто б відмовився від ще кількох десятків (сотень, тисяч) гектарів ріллі? Ці питання сміливо Можна було б назвати риторичними, якби не кілька системних «але».

Людмила Тимошенко

Про них і можливості їх подолати «АгроМаркет» поспілкувався з генеральною директоркою громадської спілки «Національний центр розвитку агрофінансування», натхненницею української онлайн-платформи «Агріаналітика» — https://agrianalytica.com кандидаткою економічних наук Людмилою Тимошенко.

Сталий розвиток будь-якого, навіть найменшого, бізнесу пов’язаний з його фінансовим здоров’ям, а відтак – із обліковою політикою, — наголошує пані Людмила. — І, мабуть, таки справді – винятків не існує, нехай там що розповідають «мотиваційні тренери». От тільки фермерські господарства часто розробляють її формально. Здебільшого лише тому, що «так треба» – аби уникнути претензій від контролерів. Бухгалтерський, податковий та управлінський облік у таких компаніях ведуть окремо (і витрачають на це більше часу та грошей). Відповідно, податки рахують «за фактом», не намагаючись спланувати і знизити навантаження. Та й документообіг у фермерів зазвичай спонтанний і невпорядкований. Тож і витрати на утримання бухгалтера набагато вищі за отриману користь. Такий підхід, як показує практика, однозначно позбавляє можливостей. Та чи можлива альтернатива? 

Без бухгалтера і «людського чинника» 

Кваліфікованого бухгалтера в українському селі знайти непросто. Тому сімейні фермерські господарства, що мають в обробітку щонайбільше кілька десятків гектарів ріллі, ведуть свій нехитрий облік переважно в блокноті. Байдуже, що якісь дані за кілька місяців таки забуваєш внести – як мовиться, буває з усіма, та й кому звітуватися, коли все своє, родинне. А коли потрібно скласти звіт, запрошують фахівця «з району», щоб почаклував над «дебетом-кредитом» мірою власних знань та розумінь. Оскільки хлібороби, з діда-прадіда навчені обробляти землю, не надто переймаються нюансами обліку, достовірність внесених до звіту чисел залишається прерогативою отого приїжджого бухгалтера. Втім, навіть ненавмисна помилка може потім коштувати не тільки нервів, а й чималих грошей… 

Аби захиститися від сумнозвісного «людського чинника», дедалі більше аграріїв сьогодні звертають увагу на різноманітні фахові програми. Облікових систем на ринку теж вистачає. Вони конкурують одна з одною за функціями і можливостями. Найпопулярніші нині так звані SaaS-рішення (Software as a service), які не потрібно запроваджувати протягом місяця і можна легко запустити у браузері. Та здебільшого всі ці продукти закордонні й, відповідно, недешеві. Найпростіша й найефективніша з вітчизняних IT-сервісів – «АгріАналітика», створена спеціально під аграрну специфіку. Її користувач може організувати для своїх потреб по-справжньому ефективний облік буквально «з нуля». І це лише один із модулів онлайн-платформи. 

Усе онлайн: і облік, і консультації 

Унікальний модуль «Бухгалтерський об лік», створений розробниками «АгріАналітики», працює так, аби спростити життя фермерові (якщо він має бажання контролювати використання матеріальних ресурсів у своїй господарській діяльності) – без різниці, скільки гектарів маєш в обробітку. Як казала колись героїня відомого фільму – навчишся керувати трьома людьми – вправно керуватимеш і цілим заводом. Так само можна сказати і про фінансову площину навіть найскладнішої справи. 

Аби освоїти кілька простих дій у цій онлайн-програмі, не потрібно мати спеціалізовану бухгалтерську освіту чи компетенції висококласного програміста. В керування вбудована покрокова інструкція для користувача – як, приміром, зафіксувати, скільки в полі сьогодні використано фунгіциду і які витрати пального. Програма одразу ж сформує первинний обліковий документ і скерує його, куди потрібно. Так само й на складі запчастин до техніки, де ведеться облік. Чи, приміром, коли на ваги заїхало збіжжя. Уся фінансова і статистична звітність формується програмою автоматично – за кожним видом сільськогосподарської діяльності. 

Розробники цього спеціалізованого сервісу кілька років поспіль наповнювали його даними про агротехнології та виробничі процеси в сільському господарстві. І зусилля були не марні. Тепер кожен фермер може легко вести будь-який вид бухгалтерського обліку (простий, спрощений чи стандартний), формувати й подавати необхідну звітність. Ба більше! Ведення такого обліку спрощує доступ до фінансування, оскільки забезпечує формування необхідних кредитору документів, звітності для аналізу й моніторингу з меншими втратами часу й зусиль. А якщо раптом знадобиться порада чи підказка, то її можна отримати онлайн – незалежно від локації господарства. Упродовж пробного періоду (один місяць) такий консультаційний супровід безплатний. Доступ до профілю не обмежується тільки службовим комп’ютером користувача – він має змогу перевіряти стан справ навіть зі смартфона (і не тільки). Та й ціна як для такої багатофункціональної програми вельми демогратична – 300 грн/міс. 

Від плану – до системного аналізу 

Щойно агропідприємство зіп’ялося на ноги, йому буде незайвим подбати про системність, чи то пак ефективну організацію виробництва. Такий модуль – «Управління виробництвом», теж є на онлайн-платформі «АгріАналітика». Тож користувачі можуть із мінімальними зусиллями ефективно планувати агротехнологічні процеси, контролювати їх виконання та навіть за тисячу кілометрів від власного активу мати інформацію про застосування добрив, засобів захисту рослин, техніки. 

Водночас система в онлайні формує план-факт за всіма статтями витрат, а також первинні бухгалтерські документи й аналітичні звіти, що дозволяють швидко зорієнтуватися в ситуації й ухвалити обґрунтоване рішення. 

Унікальний модуль «Бізнес-план», створений розробниками онлайн-платформи, базується на конкретному аналізі та обгрунтуваннях. Тут розрахунки робить сама система. Той, хто хоча б раз у житті складав бізнес-план для фермерського господарства, розуміє: це не місяць і не два роботи. Звісно ж , робота з даними за допомогою високоточних алгоритмів суттєво спрощує роботу аналітикам. Бізнес-план, підготований обліковою системою, дуже предметний, оскільки враховано конкретні дані конкретного господарства – з його полями, сівозміною, врожайністю, технікою й персоналом. Саме така точність дає змогу керівникові визначити оптимальну технологію і виробничий план, потреби в матеріалах (система може одразу переадресувати користувача на на сформований за участю провідних постачальників маркетплейс – усе тут пропонується під форвардні контракти) та планову реалізацію. Саме так, крок за кроком, навіть найменший бізнес має всі шанси стати системним. 

По гроші – у «кабінет аграрія» 

Звісно, навіть найраціональніші бажання далеко не завжди збігаються з можливостями. 

Уявімо, що гроші потрібні «на вчора», проте їх катма – ну хоч закладай кредиторам самого себе… Втім, для користувачів онлайн-платформи «АгріАналітика» фінансування стає доступнішим. Сільгоспвиробник самотужки може з’ясувати у фінансовому маркетплейсі («Кабінет аграрія»), які-такі банківські пропозиції йому доступні. Принцип роботи цього модуля – як у звичайному онлайн-супермаркеті: вказуєте, скільки вам потрібно грошей, на які потреби і як швидко плануєте повернути позику. За кілька секунд система вибере з переліку ВСІХ наявних в Україні фінансових пропозицій/продуктів найоптимальніші, можливість подати онлайн-заявку й обрати найоптимальнішу фінансову пропозицію 

Далі все теж дуже просто: готуєте онлайнзаявку на фінансування (її можна подати одночасно до ВСІХ обраних кредиторів) і пакет документів (відповідно до вимог кожної окремої фінустанови). Завдяки сервісу «АгріАналітика» це не займе багато часу: облікова система здатна сформувати актуальні й коректні дані, фінансові й статистичні звіти. Інструменти кредитного аналізу та оцінки ризиків, закладені в програму, дають можливість додавати до заявки аналіз фінансово-господарської діяльності (він теж формується автоматично). Таким чином, банк отримує вашу заявку одразу з кредитним аналізом та попередньою оцінкою ризиків – і це суттєво пришвидшить попереднє рішення кредитного комітету та підвищить шанси пошукача. До слова, статус заявки можна відстежувати онлайн, а за потреби скористатися допомогою консультанта, що супроводжуватиме фермера аж до отримання ним коштів. 

*** 

Звичайні цифри розкажуть про ваш бізнес стільки ж, як і слова. Головне – порозумітися й поскладати їх правильно. Зокрема, «АгріАналітика» пропонує подивитися на фінансовий облік з точки зору користі для самого підприємства та його можливого інвестора. Як мовиться, правила дорожнього руху створили не для того, щоби штрафувати водіїв, а щоб їх убезпечити. Так само й із обліком – він потрібен передусім, аби бізнес мав перспективу. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ