Техніка

Переваги комплексних рішень

Переваги комплексних рішень

Наприкінці серпня компанія «Агріматко» провела традиційний день поля, де крім посівів і технологій живлення продемонструвала сучасну техніку для агробізнесу.

Цього року компанія «Агріматко» провела традиційний день поля в Умані, де продемонструвала технології та стан основних гібридів, які вона представляє на ринку. Спеціалісти розповіли про системи захисту й живлення, а також показали лінійку техніки, бо головним завданням є надання комплексних рішень для аграріїв — починаючи від посівного матеріалу й закінчуючи технікою. Як зазначив генеральний директор компанії «Агріматко» Фарід Абу Хадід,найближчим часомпланується розширення продуктової лінійки. Саме тепер персонал проходить навчання, щоб з нового року розпочати продажі нових типів сільгосптехніки. Це — розкидачі мінеральних добрив і трактори потужністю 100–200 к. с. що дасть можливість повністю закрити потреби фермерів. Нині в компанії є повна лінійка посівного обладнання, причіпні та самохідні обприскувачі, тому трактори залишилися чи не єдиною відкритою ланкою. Також розшириться лінійка продуктів ЗЗР завдяки додаванню ще одного бренду, збільшиться асортимент мінеральних добрив. Триватиме розвиток напряму насіння овочевих культур і крапельного зрошення, бо поточний рік показав хороші перспективи цього сегмента.

На Дні поля було представлено три бренди: Monosem, JCB та JACTO. Пневматичні просапні сівалки Monosem забезпечують неперевершену точність розкладання насіння, чітко витримується відстань між насінинами в рядку. Крім того, глибина висіву є стабільною, незважаючи на мінливі ґрунтові умови. Унікальна система регулювання висівного апарата Monosem не має аналогів в Україні, бо одним важелем регулюється вакуум, а також положення скидача насіння. Відповідно, налаштовувати можна з високою точністю. Наприклад, якщо видно двійники, можна трохи зменшити перепад тиску й одночасно опустити скидач. Висівний апарат зроблено з міцного алюмінієвого сплаву — це надійна й довговічна конструкція. Металевий диск завтовшки 1,5 мм з бронзовою ворушилкою ефективно відводить тепло. Гостям презентували навісну 8-рядну анкерну сівалку NC Technik із міжряддям 70 см, міжрядний культиватор із баком для добрив, а також причіпну сівалку з дисковими сошниками з електроприводом висівного апарата.

Бренд JACTO було представлено двома моделями — самохідною та причіпною. В причіпного обприскувача BK 3024 ширина захвату штанги становить 24 м, його оснащено баком на 3000 л. Особливістю цієї моделі є система повітряної підтримки VORTEX, що суттєво поліпшує якість обприскування під час вітряної погоди або на високій швидкості. Крім того, завдяки турбулентним потокам робочий розчин вкриває як верхню, так і нижню поверхні листків по всій висоті рослин. Таким чином, навіть на пізніх стадіях вегетації досягається максимальний ефект від обробки. Система VORTEX складається з двох вентиляторів і рукавів, по яких повітря розподіляється вздовж штанги й потім через отвори спрямовується вниз.

Самохідна модель JACTO Uniport 4530 із 36-метровою штангою та баком на 4500 л вирізняється тим, що вже в базовій комплектації тут встановлено пофорсункове відімкнення, і форсунки розташовані з кроком 35 см. Поршневий насос бразильського виробництва JP300 з керамічними гільзами має тривалий строк експлуатації завдяки кращій стійкості до агресивного середовища. Інтелектуальна гідростатика самостійно керує обертами двигуна залежно від поставлених завдань і фактичних умов роботи. Таким чином досягається зменшення витрат пального та збільшується ресурс мотору. Наприклад, під час руху вверх або вниз схилами комп’ютер самостійно зменшує або збільшує оберти, щоб забезпечити завдану швидкість руху та норму виливу. Система Traction Control за допомогою датчиків кутової швидкості постійно контролює зчеплення коліс із ґрунтом і в разі буксування перерозподіляє тягове зусилля на ті колеса, що мають краще зчеплення з поверхнею поля. Система стабілізації штанги складається з двох частин — ручної, з трипозиційним важелем-перемикачем, який змінює жорсткість кріплення, а також автоматичної, що контролюється за допомогою гідроциліндрів. У цьому разі також можна встановити три ступені жорсткості.

Машини JCB були представлені трьома навантажувачами: телескопічним, широкого призначення, фронтальним, у модифікації для трамбування сінажу та силосу і найменшим — з бортовим поворотом. Перевагами останнього є маневровість, можливість розвертатися практично на місці, а також стандартним боковим входом до кабіни. Він ідеальний для роботи у тваринництві, де компактні розміри та зручність в експлуатації є пріоритетними. Крім звичайного ковша сюди можна встановити до 40 типів спеціального обладнання з можливістю приєднання гідравліки для приводу механізмів.

Однак найбільшу популярність в Україні мають телескопічні навантажувачі 53170. Висота підіймання становить 7 м, вантажність — 3100 кг. Можна багато розповідати про переваги цієї машини, але одне те, що протягом дня завод випускає понад 100 таких машин, говорить про світове визнання. Важливо, що двигуни, мости, трансмісії та переважна більшість інших елементів виготовляється власними силами. Це не збірна солянка з агрегатів різних виробників, тому компанія може гарантувати, що все працюватиме з максимальною ефективністю й приноситиме власнику тільки задоволення у вигляді високої продуктивності та мінімального клопоту.

Фронтальний навантажувач JCB 434S оснащено двигуном Cummins об’ємом 6,7 л і потужністю 230 к. с. Продуктивність гідросистеми — 264 л/хв (забезпечується двома гідронасосами). Є автоматичний реверс вентилятора системи охолодження, коли кожні 50 хв комп’ютер самостійно виконує очищення радіатора від бруду й рослинних решток. Представлена на дні поля машина була оснащена вилами для розподілу силосу, які можуть розкладатися на ширину до 6,2 м. Таким чином, продуктивність трамбування значно зростає. Враховуючи, що 16 т ваги машини розподіляється на чотири шини завширшки 750 мм, цього цілком достатньо для якісного ущільнення шару силосу завтовшки 10–15 см.

Коментарі

Ярослав Скус, директор ФГ «Агроцентр Січ»

— Співпраця з компанією «Агріматко» розпочалася три роки тому з придбання причіпного обприскувача JACTO Columbia AD 18. За цей час виконувався тільки технічний огляд і поточне обслуговування. Жодних ремонтів агрегат не потребував, хоча річне напрацювання становить не менше як 2000 га. Крім того, якість унесення також нас повністю задовольняє, тому жодних нарікань не маємо. Під час вибору основним критерієм була ціна — ми розглядали різні варіанти й бачили дуже схожі машини, головною відмінністю яких була саме вартість. Тому вирішили зупинитися на техніці JACTO. Звичайно, що сьогодні хочеться придбати сучаснішу машину, із системою повітряної підтримки, але потрібно трохи часу для накопичення фінансового ресурсу.

Цього року також співпрацювали з «Агріматко» й придбали сівалку Monosem для просапних культур. Це зменшити витрати на посівний матеріал і добрива внаслідок відімкнення секцій на перекриттях, а також підвищить урожайність завдяки більш рівномірному розташуванню рослин у ряді й зменшенню пропусків і двійників. Важливо, що придбання відбулось із відтермінуванням платежу на цілий рік завдяки внутрішнім можливостям продавця. Це дало нам змогу вчасно та якісно посіяти соняшник і кукурудзу й таким чином збільшити потенційну врожайність. Планували сіяти ріпак, але цьогоріч тотальна відсутність вологи змусила змінити плани.

Також маємо наміри купувати телескопічний навантажувач JCB, і залежно від результатів роботи в поточному сезоні придбання відбудеться наприкінці цього року або вже наступного. Можна було б розглядати й дешевші варіанти, але навантажувачі JCB на сьогодні одні з найкращих, і досвід роботи в тисячах українських господарств це підтверджує.

Анатолій Кісіль, директор агрофірми «Байс Агро»

— Коли постало питання вибору навантажувачів, ми зупинилися на машинах JCB, тому що вони найкращі. Оскільки наша компанія також прагне стати найкращою, ми не можемо працювати з ненадійною технікою. Хочу зазначити, що ми кожну машину купуємо тільки через тендери з досить жорсткими умовами. Тому потрапити в наш парк може тільки якісна техніка зі справедливою ціною, а особисті вподобання вже не впливають на рішення. Нині в нас працюють шість навантажувачів JCB, і вже важко уявити, як ми працювали без цих машин. Окрім роботи із зерном та у тваринництві навантажувачі працюють на будівельних роботах, на сушінні кукурудзи альтернативним паливом — щепою з відходами соняшнику. Для цього навкруги полів посадки підрізають до висоти 10 м і отриману деревину переробляють на щепу. Також у господарстві працюють п’ять сівалок Monosem, якими висівають соняшник і кукурудзу на невеликих полях. Для великих площ придбали 16-рядкові сівалки іншого виробника.

Володимир Огійчук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ