Овочі-Ягоди-Сад

Біопрепарати, які протидіють хворобам і шкідникам та покращують урожайність в органічних господарствах

Органічний синтез

Органічний синтез

Біопрепарати, які протидіють хворобам і шкідникам та покращують урожайність в органічних господарствах.

Сьогодні в Україні та світі виробництво органічної сільськогосподарської продукції постійно зростає. Українські аграрії широко впроваджують найновітніші технології у цій галузі. Цьому сприяє висока прибутковість органічної продукції та попит, що невпинно зростає. Сучасні технології вирощування органічної продукції передбачають використання широкого спектру добрив та обмеженої кількості дозволених фунгіцидів та інсектицидів біологічного походження. 

Зважаючи на це, компанія «Мінераліс Україна» може запропонувати господарствам низку препаратів, які затверджено до використання в органічному сільському господарстві компанією «Органік стандарт». Це мікродобрива Нано-Мінераліс, Нано-Мінераліс «Янтарний», МікроМінераліс «Бор», біодобриво Біо-Мінераліс, бактерицид з фунгістатичними властивостями ЛС-1, біофунгіцид Цидокс та біоінсектицид Скарадо-М. 

У цьому матеріалі йтиметься про дослідження дії та практичне використання цих препаратів в Україні. 

БІОЛОГІЧНИЙ ЗАХИСТ 

Спілкуючись з українськими фермерами, постійно чуємо скарги на значне зростання захворюваності садів та ягідників бактеріальним і грибними хворобами. Тому протягом трьох років проводили дослідження на персикових та грушевих садах Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. М. Ф. Сидоренка ІС НААН. Ми вивчали дію наших препаратів на зменшення ураження груш бактеріальним опіком та персика дірчастою плямистістю. Також під час дослідження проводили порівняння ефективності дії наших препаратів ЛС-1 та Цидокс з імпортним препаратом. 

ЛС-1 — це антибактеріальний препарат, до складу якого входять нанокарбоксилати срібла. Він має контактну дію та ефективний проти широкого спектра бактеріальних та грибних хвороб на садах, ягідниках та польових культурах. Ефективна концентрація препарату 1 : 100. Це не означає, що якщо ви використовуєте для обприскування 1000 л води на гектар, то вам потрібно 10 л препарату, ні, вистачить і 3−4 л. Навіть така невисока концентрація показала ефективність на рівні 95−98%, а витрати на нього були в три рази меншими порівняно з імпортним препаратом. Рослина сприймає ЛС-1 як добриво, тому він не пригнічує рослину. Препарат використовують українські господарства вже протягом трьох сезонів не тільки в садах, а й на насадженнях лохини, малини та суниці, де він також показав високу ефективність. 

На фото стан до внесення та через 14 днів після внесення

Українські господарства, які вирощують органічні ягоди та фрукти, високо оцінили наш біофунгіцид Цидокс, який має системну дію та стримує подальший розвиток бактеріальних і грибних хвороб до 20 днів. Він покращує живлення рослин шляхом фіксації атмосферного азоту та сприяє мобілізації важкодоступних форм фосфору і калію з ґрунту. Цидокс містить у своєму складі низку амінокислот: Гліцин, Л-пролін, Аланін, Л-валін, Л-ізолейцин, Л-лейцин, Л-тирозин, Л-фенилфланин і Л-лізин. Наявність у препараті живих бактерій роду Bacillus sp. MBS-4 та їхніх токсинів унеможливлює утворення резистентності до них хвороботворних мікроорганізмів. 

Результати трирічних досліджень цього препарату в грушевих та персикових садах Мелітопольської дослідної станції показали ефективність у боротьбі з бактеріальним опіком та дірчастою плямистістю на рівні 92−98%. І це за удвічі меншої вартості Цидоксу порівняно з імпортним препаратом. 

Норма внесення Цидокс на плодових культурах становить від 2−6 л/га. Цей препарат є реальним інструментом у боротьбі з бактеріальним опіком на грушах, бактеріальною дірчастою плямистістю персика, паршею на яблуках, чорною та сірою плямистістю на лохині та іншими хворобами у садах та ягідниках.  

Ще однією нагально проблемою в органічних садах та ягідниках є боротьба зі шкідниками. Дозволених препаратів є обмаль, а ефективність ЗЗР через їхню біологічну природу часто залежить від погодних умов та інших чинників. Ми багато років експериментували з діючою речовиною та формуляцією нашого біоінсектицида Скарадо-М. Найбільш ефективною виявилася рідка форма препарату, яка містила діючу речовину Bacillus thuringiensis MBS-3. З 2022 року ми зареєстрували його для органічних господарств. Біоінсектицид Скрадо-М ефективний проти листогризучих та гусені лускокрилих шкідників. Він має контактно-кишкову дію. Норма внесення на сади та ягідники — 3−5 л/га. 

УРОЖАЙ ЗАВДЯКИ БІОГЕННИМ МЕТАЛАМ ТА БАКТЕРІЯМ 

Корисними будуть також мікродобрива нашого виробництва Нано-Мінераліс та Нано-Мінераліс «Янтарний», які містять шість біогенних мікроелементів. Використовуючи лимонну та бурштинову кислоти, як комплексоутворювачі, ми отримуємо добриво, яке швидко та без зайвих витрат енергії засвоює рослина. Мікродобрива можна використовувати як для оброблення коріння розсади або саджанців, так і для оброблення по листу. Ці мікродобрива не лише сприяють збільшенню урожайності культур, а й значно покращують якість готової продукції. 

Мікродобрива, що містять бор, сприяють розвитку генеративних органів рослини, збільшують кількість квіток під час цвітіння та запобігають їхній абортивності. Наша компанія виробляє мікродобриво Мікро-Мінераліс «Бор», яке ефективно покращує цвітіння, підвищує стійкість рослин до різних хвороб та збільшує строки зберігання готової продукції. Для виробництва цього добрива ми використовуємо тільки високоякісну імпортну сировину. 

Біодобриво Біо-Мінераліс містить у своєму складі бактерії і мікроорганізми Azotobacter chroococcum, Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, які допомагають рослинам фіксувати атмосферний азот та покращують засвоюваність важкодоступних форм фосфору та калію з ґрунту. Крім того, завдяки Bacillus subtilis це добриво має додатковий фунгіцидний ефект. Біодобриво Біо-Мінераліс та мікродобрива Нано-Мінераліс ми вже шість років експортуємо до Латвії та Литви, де їх також дозволено для використання в органічному землеробстві. 

Препарати, які виробляє компанія «Мінераліс Україна», завоювали прихильність у клієнтів завдяки не тільки своїй високій ефективності та якості, а й невисокій вартості, значно меншої від імпортних аналогів.    

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ