Оптимізація перетравлення протеїну підвищить продуктивність корів
Органічні рішення
Оптимізація перетравлення протеїну підвищить продуктивність корів.
Протеїн у раціонах корів становить до 60%. Це й не дивно, адже в організмі тварин він відіграє надважливу роль — без його участі неможливий ріст, розмноження, синтез біологічно активних сполук, відновлення клітин й утворення молока. Як відомо, раціон корови містить різні типи протеїну — розщеплюваний у рубці (RDP) і нерозщеплюваний у рубці (RU P). RDP ферментується мікроорганізмами в рубці для синтезу мікробного білка, тоді як RUP надходить у кишківник без змін, розпадається там на амінокислоти й усмоктується. Частка нерозщеплюваного протеїну в організмі високопродуктивної корови є важливою складовою її раціону. Відтак годівники все більшу увагу почали приділяти джерелам байпасного протеїну.
Що продуктивнішою є корова, то більше вона потребує байпасного протеїну. Наприклад, корові, яка дає 25 л/добу молока, потрібно близько 500 г байпасного протеїну на добу, натомість корова з продуктивністю 40 л/добу потребує 1200 г. Співвідношення рубцевого і транзитного протеїну в корови з продуктивністю понад 40 л фактично вирівнюється.
Таким чином, для зниження розпаду протеїну в рубці на користь кишківника найчастіше користуються кількома методами, серед яких: термічний (з подальшим екстрагуванням і гранулюванням), механічний (регулювання байпасності здійснюється за рахунок розміру часточок корму, що споживає худоба, або ж самої специфічності корму), хімічний (обробка формальдегідом, таніном).
Як відомо, формальдегід, попри широке промислове застосування (наприклад, є одним із головних компонентів у виробництві багатьох смол, що широко застосовують для виробництва клеїв, лаків, фарб тощо), у високих концентраціях негативно впливає на здоров’я. Відтак обіг формальдегіду у Європі суттєво обмежено через його токсичність і негативний вплив на довкілля. Тож чимало виробників кормів намагаються віднайти заміну цьому хімічному елементові.
Французька компанія «Ідена» як альтернативу формальдегіду запропонувала продукти органічного походження — Vertan і Valkalor на основі мікрокапсульованих ефірних олій і рослинних екстрактів для корегування перетравлення їжі в рубці. Ці кормові добавки не взаємодіють із компонентами раціону, тобто безпосередньо з протеїном, енергією чи клітковиною — вони працюють із мікрофлорою рубця, впливаючи на неї шляхом інгібування чи каталізації.
Як це працює
Коли протеїн потрапляє в рубець корови, починають діяти протеолітичні бактерії — відбувається протеоліз (розщеплення білків на пептиди й амінокислоти) та пептид оліз (розщеплення пептидів до амінокислот). На етапі пептидолізу під впливом бактерій відбувається дезамінування до аміаку. Тут вступає в дію Vertan, який уповільнює дезамінування і дає змогу протеїнам пройти рубець із мінімальною деградацією й спрацювати в тонкому кишківнику.
Vertan розроблено для точної зміни механізму перетравлення протеїну в організмі молочних корів. Уповільнюючи деградацію протеїну в рубці, Vertan може впливати на всі джерела білка в раціоні, зміщуючи перетравний протеїн рубця до більш неперетравного на користь кишківника.
Дія Valkalor полягає в перетворенні більшої кількості крохмалю на доступну глюкозу, оптимізуючи енергетичний уміст раціону без утворення додаткової молочної кислоти. Крохмаль є основним джерелом енергії для молочних корів, але надмірна його кількість шкодить здоров’ю рубця, оскільки він швидко розщеплюється й збільшує ризик виникнення ацидозу через вироблення високих рівнів молочної кислоти, що знижує рН рубця.
Valkalor зміщує ферментацію в рубці на користь мікробів, які виробляють пропіонат, і пригнічує мікроби, які виробляють молочну кислоту, що призводить до збільшення загальної кількості доступних жирних кислот і лактози й позитивно впливає на збільшення молочної продуктивності.
Обмін білків і вуглеводів — тісно пов’язані процеси. Відповідно, співвідношення продуктів Vertan / Valkalor, перший з яких працює з протеїном, другий — з енергією, у кормі буде різним. Окрім того, це співвідношення прямо залежатиме від аналізу загальнозмішаного раціону в господарстві та відсотка протеїну в раціоні, відсотка RDP від загального протеїну, відсотка крохмалю, кількості трав’яного силосу (якщо він є в раціоні), кількості сечовини в молоці та співвідношення профілю (типу) зернових у зерновій групі раціону, а саме кількості «швидших» у засвоєнні злаків, таких як пшениця, ячмінь і жито, та «повільніших», таких як кукурудза.
Щоб визначити пропорційність двох продуктів, ми досліджуємо в лабораторії раціон, ураховуємо кількість сечовини в молоці (цю інформацію надає зоотехнік) і на основі цих даних ухвалюємо рішення, які корелюються так: Vertan — 4–12 г/голову, Valkalor — 8–20 г/голову.
Дослід у господарстві
Щоб визначити вплив Vertan на продуктивність корів, провели дослідження в одному з господарств Чернігівської області. Дослід проводили на всьому дійному поголів’ї породи голштин, яке утримують безприв’язно, середній надій — 40 л/гол. Тривалість уведення Vertan — 67 днів. Через 22 дні після завершення введення продукту в раціон було втретє відібрано та досліджено молоко. Молоко відбирали з двох холодильників: перший раз — в обід і ввечері попереднього дня, другий раз — уранці наступного. Частину зразка відправляли на дослідження в лабораторію ЛАДС, частину для контролю — у виробничу лабораторію «Данон».
На початку досліду загальний добовий жир молока становив 3,67%, білок молока — 3,31%. АСМ (азот сечовини молока) був фактично у верхніх межах: 13,5 мг/дл (сечовина 28,89 мг / 100 мл). Після завершення досліду загальний добовий жир молока становив 3,90% (що на 0,23% вище, ніж на початку досліду), білок молока — 3,44% (що вище за білок на початку досліду на 0,14%). Показник азоту сечовини молока знизився на 3,05 мг/дл, до 10,45 мг/дл (сечовина 22,36 мг / 100 мл), що свідчить про зниження навантаження на рубець і, відповідно, поліпшення здоров’я тварин завдяки зниженню кількості азоту, вміст якого прямо пропорційний процесам розпаду протеїну в рубці.
Якщо ці показники перевести в економічну площину й перерахувати в залікове молоко, то матимемо таку картину. За основу (як приклад цього господарства) візьмемо 500 дійних корів і середній надій 40 л/голову. Приблизний щоденний вал молока = 20 000 л. Отже, на початку досліду ми мали показник жиру молока 3,67% і показник білка — 3,31% (жир 3,67% х 0,4 + білок 3,31% х 0,6) ÷ 3,16 х 20 000 = 21 860 л залікового молока.
Наприкінці досліду отримали показник жиру молока 3,90% і показник білка — 3,45% (жир 3,90% х 0,4 + білок 3,45% х 0,6) ÷ 3,16 х 35 000 = 22 974 л залікового молока. Маємо різницю 1114 л молока щоденно, що в грошовому вираженні (за ціни 20 грн/л) становить 22 280 грн/день. Щоденні витрати на Vertan на відповідне поголів’я = 1510 грн/день.
Таким чином, цінове навантаження цього продукту в раціоні корови є мізерним на тлі інших складових, а користь і ефект від застосування перекриває ці витрати майже в 15 разів.
Важливо, що Vertan діє на всі джерела протеїну в раціоні — на об’ємисті корми (грубі та соковиті) та на концентровані, що робить його економічно вигідним для цілорічного використання в будь-яких системах годівлі.
The Ukrainian Farmer