Добавка на основі ефірних олій і рослинних екстрактів допомагає корові максимально використати спожитий протеїн

Оптимізація білкового обміну

Оптимізація білкового обміну

Добавка на основі ефірних олій і рослинних екстрактів допомагає корові максимально використати спожитий протеїн.  

У сучасному тваринництві зростає потреба в ефективних природних та екологічно безпечних рішеннях для підвищення продуктивності худоби. На перетині науки й природи з’являються продукти нового покоління, які змінюють підхід до годівлі жуйних тварин. Одним із таких інноваційних рішень є фітогенна добавка Вертан для щоденного раціону корів на основі мікрокапсульованих ефірних олій і рослинних екстрактів, розроблена командою експертів компанії Idena. Відтепер добавка доступні й в Україні. 

Покращене використання протеїну 

Вертан розробляли для точної зміни механізму перетравлення протеїну в організмі молочних корів. Корови потребують різних джерел білка, розщепленого на амінокислоти, щоб він усмоктувався безпосередньо в кров. Нерозщеплений протеїн рубця (RUP) є другим за важливістю джерелом засвоюваних амінокислот для корови. Уповільнюючи деградацію протеїну в рубці, Вертан впливає на всі джерела білка в раціоні, зміщуючи перетравний протеїн рубця (RDP) до більш неперетравного (RUP). Завдяки покращеній механіці перетравлення протеїну корови можуть ефективніше конвертувати харчовий протеїн у молочну продуктивність, що вимірюється літрами молока, відсотками протеїну й оплатою за нього. 

Таким чином, Вертан уповільнює дезамінування амінокислот, діючи на мікрофлору рубця завдяки впливу на протеоліз і пептидоліз. Отже, частина протеїнів, яка потрапляє в травну систему разом із кормом, не розщеплюється в рубці, проходячи його транзитом, і всмоктується в тонкому кишківнику. Це знімає навантаження на організм тварини, зокрема на печінку. 

Випробування з фістульними коровами показали: діючи безпосередньо на зменшення концентрації аміаку в організмі, Вертан знижує кількість сечовини в крові, що найбільше спостерігається через дві години після споживання корму. 

Вплив на довкілля та репродуктивне здоров’я 

Вплив Вертану на метаболізм азоту позитивно впливає на здоров’я корів, їхню фертильність, продуктивність і довкілля. Покращуючи перетравлення протеїну й утримання азоту, добавка допомагає мінімізувати внутрішні втрати азоту та його потрапляння в навколишнє середовище. Зниження рівня аміаку у відходах може забезпечити більшу відповідність сталим практикам ведення сільського господарства.

Знижуючи рівень азоту сечовини в крові, Вертан позитивно впливає на основні маркери репродукції та зменшує стресовий вплив на імунну систему, покращуючи загальний стан здоров’я корів. Добавка має  приємний запах і смак, які приваблюють корів, підвищуючи апетит. 

Вертан діє на всі джерела протеїну в раціоні, зокрема траву, сіно, силос, субпродукти, білкові шроти й зерно, що робить його економічно вигідним для цілорічного використання в багатьох системах годівлі. 

Найважливіше, що в період соковитого випасу навесні, коли поживні речовини швидкодоступні, продукт допомагає корові сповільнити травлення й максимально використати протеїн, зменшуючи відходи та підвищуючи продуктивність і ефективність у цей період. 

Дослідження в українському господарстві 

Дослід проводили на всьому дійному поголів’ї породи голштин, яке утримується безприв’язно, середній надій 40 л/гол. Тривалість уведення Вертану — 67 днів. Через 22 дні після завершення введення продукту в раціон було втретє відібрано та досліджено молоко. Мета дослідження — встановити зниження показників якості молока. Після відбору зразка молока одна його частина відправлялась на дослідження в лабораторію ЛАДС, а друга частина для контролю — у виробничу лабораторію «Данон». 

Ефект дезамінування з Вертаном

Молоко досліджували з двох холодильників (танків): перший раз — в обід і ввечері (попереднього дня), другий раз — уранці. 

На початку досліду загальний добовий жир молока становив 3,67%, білок молока — 3,31%. АСМ (азот сечовини молока) був у верхніх межах: 13,5 мг/дл (сечовина 28,89 мг / 100 мл). 

Після завершення досліду загальний добовий жир молока становив 3,90% (що на 0,23% вище, ніж на початку досліду), білок молока — 3,44% (що вище за білок на початку досліду на 0,14%). Показник азоту сечовини молока знизився на 3,05 мг/дл, до 10,45 мг/дл (сечовина 22,36 мг / 100 мл), що свідчить про зниження навантаження на рубець і, відповідно, поліпшення здоров’я тварин за рахунок зниження кількості азоту, вміст якого прямопропорційний процесам розпаду протеїну в рубці. 

Кількість сечовини в крові після споживання корму

Зворотний ефект ми побачили через 22 дні після припинення введення Вертану в раціон коровам. Такий тривалий час знадобився через накопичувальну дію препарату. Відсоток середнього добового жиру молока знизився до 3,83% (як порівняти з попереднім 3,90%), а середній добовий відсоток білка знизився до 3,39 (як порівняти з 3,45%). 

Тенденція до зниження мала спостерігатися й надалі, приблизно до місяця після того, як корови перестали отримувати Вертан, бо приблизно саме такий період потрібен, щоб продукт почав працювати після введення його в раціон корови. 

Також під час останнього дослідження молока окреслилась тенденція до збільшення АСМ з показників 10,45 мг/дл (сечовина 22,36 мг / 100 мл) до 11,95 мг/дл (сечовина 25,57 мг / 100 мл), що свідчить про більше навантаження на рубець і травну систему загалом. 

Економічне обґрунтування 

Якщо ці показники перевести в економічну площину й перерахувати в залікове молоко, то матимемо таку картину. 

За основу (як приклад цього господарства) візьмемо 500 дійних корів і середній надій 40 л/голову. Приблизний щоденний вал молока = 20 000 л. Отже, на початку досліду ми мали показник жиру молока 3,67% і показник білка — 3,31% (жир 3,67% × 0,4 + білок 3,31% × 0,6) ÷ 3,16 × 20 000 = 21 860 л залікового молока. Наприкінці досліду отримали показник жиру молока 3,90% і показник білка — 3,45% (жир 3,90% × 0,4 + білок 3,45% × 0,6) ÷ 3,16 × 35 000 = 22 974 л залікового молока. Маємо різницю 1114 л молока щоденно, що в грошовому вираженні (за ціни 20 грн/л) становить 22 280 грн/день. Щоденні витрати на VERTAN на відповідне поголів’я = 1900 грн/день.

Висновок 

З наведеного вище можна дійти такого висновку: Вертан діє на всі джерела протеїну в раціоні, як на об’ємисті корми (грубі та соковити), так і на концентровані, що робить його економічно вигідним для цілорічного використання в будь-яких системах годівлі. Добавка допомагає корові сповільнити травлення та максимально використати протеїн, зменшуючи відходи й підвищуючи продуктивність і ефективність у цей період. Цінове навантаження цього продукту в раціоні корови є мізерним на тлі інших складових, а користь і ефект від застосування перекриває ці витрати в кілька разів, що і можемо спостерігати на прикладах, наведених вище.  

Статтю надала компанія «АгроПлюсІнвест» 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ