Техніка

MZURI представив інноваційний підхід до процесів вирощування в умовах дефіциту вологи

На вістрі прогресу

На вістрі прогресу

Експерт смугового обробітку MZURI представив у Ганновері інноваційний підхід до процесів вирощування в умовах дефіциту вологи та високих температур

За кілька днів на виставці AGRITECHNICA в Ганновері можна було ознайомитися практично з усіма технічними новинками для агровиробництва, що з’явилися останнім часом у світі. У тренді — відповідальне господарювання. Відтак увагу гостей масштабного експозиційного форуму передусім привертали саме ті інновації, що не лише збільшують продуктивність, а й здатні екологічно впоратися з роботою в складних кліматичних умовах. Як, приміром, довершена продуктова лінійка для смугової технології компанії MZURI.

Заощадити без втрат урожайності

Марек Ружняк, власник групи компаній Agro-Land Group

«Смугова технологія дає змогу успішно працювати там, де за допомогою класичного обробітку неможливо досягнути прийнятних результатів, — зауважив, спілкуючись із нашим кореспондентом, Марек Ружняк, власник групи компаній Agro-Land Group — один із її «першопрохідців» у себе на батьківщині й активний популяризатор стрип-тілл в Україні. За його словами, це навіть не машини, а зовсім інша філософія, інше ставлення до процесів вирощування культур. І конкурентів, за великим рахунком, у MZURІ немає. Чимало українських аграріїв вже мали нагоду випробувати на своїх полях ці машини й знаряддя для виконання ґрунтообробітку стрип-тілл з одночасним внесенням добрив і висівом насіння. Досвідчений господар розуміє, що технологія, за якої обробляється не більше як третина площі поля, дає змогу суттєво скоротити собівартість вирощування. Не потрібен плуг, дисковий агрегат, передпосівний культиватор, звичайна сівалка, розкидач мінеральних добрив тощо — загалом із сівбою зернових і просапних культур на полі цілком спроможний впоратися один агрегат й один трактор. Відповідно, протягом сезону потрібно менше пального, техніки, людських та інших ресурсів. Економія відчутна, разом із тим урожайність, як наголошує пан Марек, має всі шанси бути високою. Дуже показовою культурою для застосування цієї технології є ріпак. Сівба цієї культури зазвичай відбувається в посушливу пору року. Тож якщо сходів не буде, або вони з’являться надто пізно, фермер марно витратив 300 євро на гектар. Натомість смугова технологія здатна зберегти вологу в ґрунті та використати для отримання сходів. Стабілізувавши роботу з посівами ріпаку, можна отримати більш прогнозовані результати по цій культурі.

Коли зростає продуктивність

Увагу відвідувачів виставки AGRITECHNICA-2019 на стенді компанії MZURI привернула нова опція до посівного комплексу –адаптери точного висіву XZACT для сівби кукурудзи , сої, ріпаку й соняшнику ( на 3-4, та 6-метровій версіях). Система XZACT оснащена висівним апаратом з електричним приводом і комп’ютерним керуванням, який забезпечує точний висів кожної насінини, а дозатор із регулюванням вакууму дає змогу працювати з насінням різних фракцій.

Кожна висівна секція оснащена дозувальним диском і спеціальним запобіжником пропусків і двійників. Відповідний диск обирають під культуру. Незалежний привід кожної секції за допомогою електричного двигуна дозволяє зберегти однакову відстань між насінинами в рядку, навіть коли швидкість руху машини змінюється. XZACT застосовується невеликого розміру місткість, у яку автоматично завантажується насіння з головного бункера агрегата. Відтак значно скорочуються простої, а продуктивність посівного комплексу збільшується. Проте, за бажанням, на кожну секцію можна встановити додаткові невеликі бункери для насіння.

Комп’ютер рахує кожну насінину й виконує всі налаштування. Оператор повинен тільки задати норму висіву, а комп’ютер залежно від швидкості руху змінюватиме робочі параметри для дотримання норми та максимальної якості висіву. Важіль сошника з висівним модулем переміщається у двох площинах: вертикальній і горизонтальній. Це дає змогу працювати у верхньому шарі оброблюваного ґрунту й точно в смугу сіяти кожну насінину. Також XZACT додатково оснащено спеціальними прикочувальними й ущільнювальними колесами для важких ґрунтів, що забезпечує рівномірні сходи й обмежує випаровування вологи.

З високою точністю

Універсальна шестиметрова MZURI Pro-Til 6T SELECT, оснащена 17 рядами сошників, стала найбільшою сівалкою цієї серії. Завдяки опції SELECT (можливість вимкнення кожної другої секції) оператор може змінювати ширину міжряддя (35,3 або 70,6 см).

Агрегати серії SELECT підготовлені як до сівби зернових культур і ріпаку, так і для тих, що вирощують у широких рядах, наприклад, кукурудзи, соняшнику й інших. За один прохід комплекс обробляє вузькі смуги ґрунту, вносить добрива та висіває культуру.

Зміна ширини міжрядь відбувається за допомогою натискання однієї кнопки. Також усі функції та налаштування агрегата виконуються з термінала RDS ARTEMIS.

Універсальність цього агрегата полягає в можливості швидкої зміни ширини міжрядь і переходу із зернових культур на просапні. Однак для ще більшої точності існує можливість установити секції для точного висіву просапних культур. Серед цікавих новацій — рама  для швидкої заміни сошників. Це дозволяє оперативно трансформувати універсальний посівний комплекс MZURI Pro-Til SELECT на сівалку точного висіву. Для цього всю раму з висівними секціями знімають, а замість неї встановлюють іншу, із сошниками для сівби просапних  культур. Після цього треба тільки приєднати шланги та кабелі — і в поля. Натомість за класичного обробітку перед сівбою ґрунт потрібно готувати, і після культивації будь-яка сівалка може заходити й працювати. Коли ж ідеться про технологію смугового обробітку, ситуація змінюється. Всі функції виконує один агрегат (інші стають непотрібними). Саме в кардинальному зменшенні кількості застосовуваної техніки й полягає одна з переваг смугового обробітку. Тому й придбання двох окремих сівалок з погляду виробника є недоцільним — значно вигідніше придбати комплект сошників із рамою для їх кріплення, та переобладнувати один посівний комплекс, ніж купувати два окремих.

Географія успіху стрип-тілл

Переваги й потенціал MZURI дають цій інноваційній техніці зелене світло в багатьох аграрних регіонах світу. Серед нових країн присутності бренду Марек Ружняк називає Угорщину, Туреччину, Іспанію та Казахстан. Уже другий рік машини й знаряддя цього бренду застосовують для ґрунтообробітку стрип-тілл з одночасним унесенням добрив і висівом насіння на африканському континенті — в Кенії. В усіх цих країнах більшою або меншою мірою посушливі умови. Втім, смугова технологія дала можливість отримувати високі врожаї навіть за дефіциту вологи та високих температур. За словами пана Марека, багато європейських фермерів, котрі раніше десятки років працювали за класичною технологією, застосувавши стрип-тіл, були вражені отриманими чудовими результатами. І така інформація активно поширюється, бо навіть консервативні німецькі аграрії почали купувати техніку MZURI.

Відтак переваги смугової технології, за якою працює техніка MZURI, будуть на часі. Компанія прагне бути на вістрі прогресу та відповідати потребам сучасного агробізнесу. Пришвидшити процеси удосконалення й оновлення агрегатів, а також швидше реагувати на запити фермерів покликаний дослідницький центр MZURI, відкриття якого в Польщі заплановано на 16 січня 2020 року.

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ