Техніка

«Перлина Поділля» однією з перших в Україні випробувала на своїх полях MZURI Pro-Til 6Т

Першопрохідці

Першопрохідці

Однією з перших в Україні агрофірма «Перлина Поділля» випробувала на своїх полях посівний комплекс MZURI Pro-Til 6Т і нині успішно впроваджує найпрогресивніші технології господарювання.

Життя, наче барвиста мережка, переплітає наші сподівання й прагнення, слова і вчинки. Доброго господаря гартують виклики та обставини, підприємницький дух і відповідальність приходить із досвідом, а досвід — зі знаннями та наполегливою працею. За таких складових візія одного має шанс стати справою для багатьох, а перевіреною роками стежкою згодом підуть і наступні покоління. Як у науково­-виробничій агрофірмі «Перлина Поділля», що господарює у Білогірському районі Хмельниччини.

З любов’ю до землі

Життєпис цього багатогалузевого агропідприємства, започаткованого родиною Іващуків, багатий на звитяжні сторінки. У них ідеться і про розвиток молочного скотарства, і про інноваційні агротехнології, і про високопродуктивне насінництво, і про інфраструктурні проєкти, і про соціальну відповідальність бізнесу. А надихає команду й наповнює смислами всі ці здобутки любов до рідної землі. Як каже голова наглядової ради «Перлини Поділля» Петро Іващук, землю, як дитину, треба плекати та любити душею. Тож агрокомпанія переймає найкращий міжнародний досвід та застосовує найпрогресивніші підходи, плідно співпрацює з провідними науковими установами та всесвітньовідомими виробниками техніки й обладнання.

Однією з перших у Східній Європі «Перлина Поділля» випробувала на своїх полях посівний комплекс MZURI Pro­Til 6Т. Переваги технології смугового землеробства українцям репрезентував один із її першопрохідців у Польщі, власник Agro­Land Group Марек Ружняк, з котрим Іващуки свого часу познайомилися на виставці AGRITECHNICA в Ганновері. Згодом виникли спільні професійні інтереси, співпраця поглибилася і врешті вийшла на якісно інший рівень. А коли польський партнер почав розвивати технологію MZURI, українці підтримали його пропозицію й собі придбали такий посівний комплекс.

Сергій Іващук

— Звісно, нова ніша — це передусім великий ризик, але була довіра до людських якостей Марека, — зауважує генеральний директор «Перлини Поділля» Сергій Іващук. — Я був у нього вдома, знайомий з його сім’єю, знаю що він хороший сім’янин. І це вселяє довіру, адже людина відстоює у своєму особистому житті християнські високоморальні цінності. Відповідно, розумів, що в нього має бути така сама проєкція на бізнес… І хоча MZURI — це дорога інвестиція, та ми теж рухаємося в тому самому напрямі.

Що гарантує результат

Уже шостий сезон на полях Білогірщини можна побачити яскраву помаранчеву машину. Вона вирізняється і зовнішнім виглядом, і принципом роботи, і своєю багатофункціональністю.

Конструкція посівного комплексу MZURI передбачає виконання за один прохід одразу кількох агротехнологічних операцій, включно з підготовкою насіннєвого ложа, внесенням добрив у прикореневу зону, висівом насіння й усуванням повітряних кишень. Завдяки цьому, як свідчить досвід «Перлини Поділля», можна заощадити і на пальному, і на людських ресурсах, і на інших складових агротехнології. А в більш посушливі роки — отримати суттєво вищу врожайності культур, оскільки інноваційний інжиніринг машини дає змогу досягнути цілої низки агрономічних ефектів.

Система глибокорозпушування MZURI Pro­Til навіть у найпосушливіший рік забезпечує доступ вологи з нижнього горизонту в зону проростання насіння. Це гарантує йому ідеальні стартові умови і сприяє формуванню міцної кореневої системи. Для її живлення агрегат закладає і рівномірно розподіляє добрива по всій глибині обробітку, а збережена у неораних міжряддях (близько 2/3 площі поля) капілярна сітка сприяє доступності ґрунтових вод для живлення рослин упродовж усього періоду вегетації. Мульча, що залишається на полі після проходу MZURI Pro­Til, знижує випаровування цінної вологи, захищає посіви від впливу прямих сонячних променів і сприяє рівномірному розподілу тепла. Тож насіння й сходи захищені, навіть якщо зненацька настануть заморозки чи різко впаде температура.

Хто б сперечався — урожайність залежить від величезної кількості нюансів. Та й ідеальної універсальної агротехнології не існує. Втім, у посушливу пору року доводиться буквально чатувати на дощі й вологу в ґрунті, щоб отримати сходи ріпаку. Якщо їх не буде чи вони з’являться надто пізно, господар марно витратив кілька сотень євро на гектар. Щоправда, з MZURI, як розповів старший агроном «Перлини Поділля» Іван Перчук, є можливість сіяти ріпак одразу по стерні — не чекаючи опадів, без попередніх операцій із підготовки ґрунту, ще й стартувавши одразу після збирання пшениці «із запасом» щонайменше на 10–15 днів.

Навіть у сухому грудкуватому ґрунті агрегат створює ідеальне середовище для максимального розкриття потенціалу кожної насінини. Висівні сошники своїми крильцями відгортають у ці широкі міжряддя і грудочки ґрунту, й подрібнену стерню. А насіння потрапляє в чисті й розпушені смуги ґрунту нижче стерньової платформи й із перших днів має всі потрібні елементи для проростання. До речі, цьогорічні посіви ріпаку дали міцні дружні сходи і вже на початку вересня увійшли у фазу два справжніх листки. Сьогодні технологія MZURI Pro­Til є однією з найефективніших для вирощування ріпаку і гарантує більш прогнозовані результати.

Пріоритет розумних рішень

Під вирощування основних сільгоспкультур у «Перлині Поділля» відведено 70% ріллі, що є в обробітку. Ще 30% — під потреби тваринництва (сіють багаторічні й однорічні трави на сіно і силос). У господарстві добре розуміють: щоб бути ефективними й досягати прогнозованих результатів, сьогодні недостатньо просто хорошої техніки й працьовитих рук — у пріоритеті розумні рішення, завдяки яким фермери не тільки оптимізують собівартість виробництва, а й прагнуть зберегти цілісність довкілля.

Саме за такими технологіями майбутнє сільського господарства. Скажімо, застосування технології MZURI Pro­Til запускає спіраль сприятливих змін у властивостях ґрунту та суттєво зменшує кількість вуглецевих викидів в атмосферу. Тобто фактично йдеться про кліматично­орієнтований підхід до ґрунтообробітку — як це передбачено концепцією європейського Зеленого курсу (GREEN DEAL).

Екологічний баланс у господарюванні — сильний і прогресивний аргумент. Зокрема, й на підтримку розвитку молочного скотарства, рівень якого у «Перлині Поділля» — гідний найвищих рейтингів та відзнак. Навіть американські та європейські фермери можуть повчитися у наших співвітчизників з Хмельниччини, як досягати таких високих результатів. І при цьому ще й декарбонізувати своє агровиробництво.

— Ми свій внесок у європейський Зелений курс зробили одними з перших в Україні, — зауважує Сергій Іващук. І розповідає про ще одну прогресивну інновацію, яку вже другий рік застосовує «Перлина Поділля», — компостування посліду корів та пожнивних решток для створення ідеального органічного добрива, здатного замінити великий обсяг «хімії».

Тож у господарстві прагнуть зберегти кожну соломинку, щоб використати її на компост, і готові допомогти з переробкою всім охочим долучитися до такої ініціативи…

Від здоров’я поля – до заможної країни

— Що більше розвивається сільське господарство, що вищі цілі ставить перед собою агробізнес, то потужніші виклики постають перед ним у контексті відповідального господарювання, — наголошує Олександр Ярошенко, директор Групи компаній B.T.A. Group, що є офіційним дилером MZURI. За його спостереженнями, більшість сільгоспвиробників сьогодні чітко усвідомлює необхідність адаптувати свої підходи до нових умов. А це означає, що оптимізувати виробничі витрати й підвищувати продуктивність потрібно без шкоди для природних ресурсів. Саме такою є філософія розумних рішень MZURI, з якою вже знайомі українські фермери.

Завдяки тому, що MZURI Pro­Til об’єднує все найкраще від no­till, strip­till та класичної оранки, технологія ефективна і на цілинних землях, і на полях після паводків — де класичні підходи виявилися безсилими. Загалом уже з першого року застосування MZURI Pro­Til помітне суттєве поліпшення структури ґрунту — і це дуже суттєво для підвищення родючості й відновлення здоров’я кожного поля, а значить, — і всієї екосистеми.

На цьому базисі формується відповідальне ставлення до світоглядних цінностей, що наповнюють наше життя. Яскраве цьому свідчення — «Перлина Поділля». І що краще йтимуть справи в окремого господаря, то заможнішою буде його родина та Україна.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі
AgroTimes
AgroTimes
AgroTimes
9
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ