Агромаркет

Марек Ружняк: «Ми продаємо не просто добриво - ми продаємо технологію»

Марек Ружняк: «Ми продаємо не просто добриво - ми продаємо технологію»
Альдона Гузік (ліворуч), торговий директор фірми Agrami, та Марек Ружняк, власник групи компаній Agro Land Group

Про роль мікродобрив для росту та розвитку рослин, для отримання високого та якісного врожаю останнім часом говорять багато – і їхні виробники, і науковці, і фермери. Здавалося б, уже ні в кого не викликає сумнівів, що зернові треба «підгодовувати» міддю, бобові – молібденом, кукурудзу – цинком, соняшник – бором тощо. Утім, ще є чимало скептиків, які не вірять у велику силу маленьких елементів, бо … «ми вносили препарати на культури, але результатів не побачили».

В аналогічній ситуації опинився колись і відомий польський бізнесмен Марек Ружняк. Нині він голова правління компанії  Agro-Land GROUP, яка пропонує фермерам новітню техніку та обладнання, в тому числі й популярну серед українців ґрунтообробну техніку Mzuri. Окрім того пан Марек має й власне господарство, де на різних культурах активно використовує мікродобрива. Утім, тривалий час очікуваного ефекту від такого внесення не мав. І тоді успішний бізнесмен вирішив… виготовляти добрива сам.

– Я зайнявся виробництвом мікродобрив, бо мені просто набридло викидати гроші на вітер, – згадує Марек Ружняк. – У своєму господарстві я користуюся мінеральними добривами, які виготовляють у Польщі, і роблять це вони дуже добре. Окрім того я завжди застосовував мікродобрива різних виробників, але пересвідчився, що вони не працюють: навіть після того, як уніс на ріпак 300-500 г/га бору, його коренева шийка залишалася потоншеною. Якось один університетський професор розповів мені про унікальні розробки польських хіміків. Упродовж 20 років на одному із заводів учені розробляли унікальні формули мікродобрив, проводили дослідження цих препаратів. За словами професора, це були препарати ХХІІ століття. Тепер заклад закритий, але я купив права на ці формули і запросив людей, які їх розробили, працювати до себе. Нині вони створюють рідкі мікродобрива для листової підкормки культур під брендом Agrami в нашій лабораторії. Я активно використовую ці препарати у своєму господарстві і тепер, коли до мене приїздять фермери з різних куточків світу, особливо з Німеччини, вони у захваті від мого ріпаку: ми розрізаємо кореневу шийку, а вона біленька, без ознак дефіциту бору. Таким чином я впевнений, що препарати, які я вношу – це не якийсь кольоровий розчин, а справді якісне добриво, яке приносить комплексні переваги рослині. що повністю задовольняє потреби рослини в поживних речовинах.

Від макро- до наночастинок 

Лінійка рідких мікродобрив бренду Agrami складається із багато- та однокомпонентних препаратів. Багатокомпонентні добрива містять макро- та мікроелементи, які призначені для підживлення олійних та зернових культур, кукурудзи, сої, овочів та плодових насаджень. Однокомпонентні рідкі добрива з умістом бору, цинку, марганцю, міді, молібдену чи заліза покликані поповнювати дефіцит саме цих елементів у рослині.

Виготовляють в компанії Agrami й кондиціонери води MI6, МІ6.1. Це незамінний продукт для господарств,  тому що це покращує параметри води – рН, жорсткість, вміст солей, органічних речовин, механічних домішок тощо, якщо вони не відповідають необхідному рівню. Адже відомо, що від якості води безпосередньо залежить ефективність добрив чи пестицидів. MI6 та МІ6.1 – це  рідкі мінеральні добрива, які не тільки пом’якшують воду у баковій суміші препаратів, але й нормалізують показник pH до оптимального рівня близько 5, таким чином покращуючи властивості робочого розчину.

– Зміну показника pH можна оцінити візуально за допомогою колориметричної шкали, що є на етикетці, – розповідає пан Марек. – Світло-малиновий колір означає, що вода в належному стані, тож можна додавати препарати. Більше того – наш кондиціонер ще й економить витрати фермерів, адже у якісну воду можна додати менше препарату і він спрацює. Наприклад, у наших дослідженнях ми зменшували дозу фунгіциду чи інсектициду навіть до 25%, і це фактично не позначалося на їх ефективності.  Наші кондиціонери є чудовими баковими партнерами – їх можна сміливо додавати у бакову суміш з добривами чи засобами захисту і вони відмінно працюватимуть.  

Окрема лінійка продуктів компанії Agrami – мікродобрива, що містять наночастинки колоїдного срібла та міді – NanoMI та NanoMI-Cu. Завдяки дуже малим розмірам наночастинки надзвичайно біологічно активні, швидко проникають в клітини рослини та сприяють її стійкості до різких коливань температур, браку води та дії шкодочинних організмів. Застосовуючи ці препарати, навіть можна зекономити на фунгіцидах, адже срібло відоме своєю антимікробною дією, здатністю обмежувати розмноження бактерій, грибів та вірусів. До речі, у Польщі є чимало господарств, які вже замість фунгіцидів використовують препарати з умістом срібла, зокрема в садах, ягідниках, на овочевих плантаціях та виноградниках. Нанопрепарати не тільки є безпечними для рослини та стимулюють її розвиток, але й позитивно впливають на товарний вигляд плодів.

Ще одне створене за допомогою нанотехнологій мінеральне добриво WapńMI nAgCu з умістом наночастинок срібла (50 ppm) та міді (50 ppm) містить у своєму складі легко засвоюваний кальцій. Уміст ад’юванта робить добриво WapńMI nAgCu ефективним навіть у мінімальних дозах. Таким чином овочеві та плодові культури не тільки отримують легкозасвоюваний кальцій, але й завдяки здатності срібла обмежувати розвиток грибів, бактерій та вірусів покращується їхній стан та можливості зберігання продукції.

Мікро – це економічно вигідно

Загальновідомо – чим вища концентрація діючої речовини в добриві, тим вони економічно більш вигідні. Рідкі добрива Agrami рекомендовано вносити у нормі 0,25 – 1 л/га – цього цілком достатньо, щоб виростити високий якісний урожай. А завдяки унікальній гелєвій формулі багатокомпонентні препарати є ще й швидкорозчинними. У цьому їхня перевага перед продуктами інших виробників.

Утім, ефективність препаратів залежить не тільки від унікальної формули та форми препарату, але й від якості сировини. Виробництво мікродобрив Agrami розташоване в Польщі, але їхні складові підприємство отримує з різних країн Європи. Найбільше – з Німеччини, де є потужні  виробники найрозповсюдженіших мінеральних компонентів.

– Від початку нашої діяльності ми постійно проводимо випробування  препаратів і отримуємо задокументовані результати підвищення врожайності  на 8 – 22 % залежно від культури, – розповідає пан Марек. – Окрім того завдяки нашим препаратам підвищується якість зерна, цукристість буряків, олійність соняшнику та ріпаку. Ми проводимо польові дослідження на базі власного господарства – маємо 150 га дослідних ділянок, тісно співпрацюємо із науково-дослідними закладами Польщі, зокрема й з державним Інститутом захисту рослин в м. Познань, оскільки потребуємо незалежного аудитора. Якість, унікальність використаної сировини і компонентів, безпечність для здоров’я людини та довкілля наших мікродобрив підтверджена знаками та сертифікатами «Гарантована якість», «Q» та «WE», виданими Польським центром випробувань і сертифікації.

Нові ринки

Нині мінеральними добривами бренду Agrami  користуються фермери у всій Європі. У компанії планують поширити свою присутність також на український та білоруський ринки. До речі, деякі українські господарства – з числа тих, що користуються технікою Mzuri, вже пересвідчилися у високій якості добрив Agrami. Їхня оцінка є ознакою того, що польські мікродобрива мають неабиякі перспективи розвитку у всьому світі.

Цього року компанія Agrami вперше взяла участь у міжнародній виставці Agro complex, яка відбулася в Києві 29-31 жовтня. Підвищений інтерес відвідувачів виставки до продукції компанії також переконує, що «добрива ХХІІ століття» в Україні будуть не менш затребуваними, ніж у західній Європі. 

Тож  компанія Agrami активно розвиває виробництво, розширює складські приміщення для готової продукції. Зокрема йде будівництво центру досліджень для тестування препаратів з вегетаційною коморою – щоб таким чином мати змогу тестувати препарати на рослинах цілий рік. Адже науковці компанії постійно працюють над створенням нових композицій добрив, які б приносили ще більше користі рослині, а значить, і фермеру.

– Зрозуміло, що виробництво повинно заробляти. Але я переконаний – вигідно повинно бути не тільки мені, але й людині, яка купує мою продукцію, – наголошує пан Марек. –  Якщо він інвестує в мій препарат, він повинен отримувати від цього прибуток. Тобто моя концепція бізнесу, концепція Agrami та Mzuri,   ми продаємо не тільки машини або добрива, а також й інноваційні технології.

Контакти компанії Agrami

Смелін, вул.. Ставова 1,89-110 Садки, Польща
тел.: +48 519 857 134; +48 512 213 213
e-mail: [email protected]
www.agrami.pl

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ