Техніка

Стенд компанії LEMKEN у Ганновері — це саме те місце, де буває дуже непросто проштовхнутися відвідувачам виставки

LEMKEN: обрії майбутнього!

LEMKEN: обрії майбутнього!

 Стенд компанії LEMKEN у Ганновері — це саме те місце, де буває дуже непросто проштовхнутися відвідувачам виставки. Тисячі фермерів з усього світу прагнуть побачити те, що представляє німецький виробник, і це абсолютно не дивує. Надто 2023 року, коли компанія LEMKEN приготувала низку прем’єр, розрахованих, зокрема, і на ринок України.  

Генеральний директор «Лемкен-Україна» Артем Калашнік розповідає, що вже мав багато зустрічей у Ганновері з представниками українських аграрних компаній. Люди шукають надійні шляхи розвитку агровиробництва й оптимізації витрат. Звісно ж, що визначну роль тут відіграє саме вибір техніки. 

— За моїми спостереженнями ринок сільгосптехніки в Україні поступово стає на ноги, хоча говорити про довоєнний рівень продажів усе ж таки зарано. Скажімо, на 2022 рік у нас було замовлено техніки із заводу на понад 30 мільйонів євро. На жаль, рашистська агресія порушила ці плани, утім, тогоріч ми постачили нашої техніки на 14 мільйонів, цього року вже на 16 мільйонів, і, гадаю, ця цифра до кінця року зросте до 19 мільйонів. Людям гостро потрібні якісні надійні сільгоспмашини, і ми зі свого боку робимо все можливе, щоб задовольнити цей попит. Завважу, що на сьогодні найбільше запитують традиційні моделі, наприклад, дискові борони, які можна застосовувати як універсальні ґрунтообробні агрегати, — розповідає Артем Калашнік. 

Цікаво, що саме ринок України безпосередньо долучився до найгучнішої прем’єри LEMKEN на Agritechnica 2023, а саме — представлення модельного ряду унікальних сівалок Equalizer. Річ у тім, що першими у Європі ці південноафриканські сівалки завезли саме в Україну, і позитивний досвід їх експлуатації на наших полях став однією з головних причин того, чому LEMKEN придбала виробництво Equalizer. 

Артем Калашнік, генеральний директор «Лемкен-Україна» (праворуч) та Олексій Антонов, продакт-менеджер з техніки Equalizer (ліворуч)

— Компанію Equalizer заснував 2000 року місцевий фермер, який хотів покращити технологію вирощування, бо земля у цьому регіоні густо перемішана з камінням. Потрібні були такі агрегати, які, з одного боку, мали б надзвичайну міцність і надійність конструкції, а з іншого — гарантували б ідеально точний швидкий висів разом із внесенням стартових добрив. Ця ініціатива принесла чудові плоди, і за кілька років на ринку з’явилися відмінні за якістю зернові та просапні сівалки Equalizer. Кілька років тому Південну Африку відвідала делегація відомих українських фермерів. Коли вони побачили, які там складні умови для роботи, який твердий ґрунт із камінням, то були шоковані: як ви тут можете щось сіяти… А Equalizer сіє без питань. Не дивно, що після того було придбано півтора десятка цих сівалок, які чудово себе показали в різних регіонах України. Так добре, що за їх роботою пильно стежили представники LEMKEN із Німеччини й переконалися, що виробництво таких класних сівалок краще додати до структури компанії, — розповідає Олексій Антонов, продакт-менеджер з техніки Equalizer. 

Компанія LEMKEN відразу ж інвестувала значні кошти у виробництво сівалок Equalizer, збудувала нові виробничі майданчики та інтегрувала у їх конструкцію власні інноваційні технології. Цілком імовірно, що ці сівалки отримають не просто фірмове яскраво-блакитне забарвлення, а жовто-блакитне, що, поза сумнівами, припаде до душі українським аграріям. 

Утім, справа тут не в кольорі, а у вже згадуваних надзвичайних експлуатаційних характеристиках сівалок Equalizer. До цієї лінійки входять і 8-ми, і 16-ти, і 24-рядні моделі, кожна з яких має просто-таки величезний бункер для міндобрив: на 4500 л, 6100 та 8100 л відповідно. 

— Можете самі приблизно підрахувати, якою високою є їх продуктивність! До того ж можна вносити найрізноманітніші співвідношення різних видів добрив, зокрема, відразу два види рідких добрив, що сьогодні надзвичайно актуально для України. Ми пропонуємо клієнтам не те, що у нас є, а саме те, що їм потрібно. Важливо, що сівалки Equalizer повністю оснащено обладнанням від такого популярного в Україні виробника точних технологій, як Precision Planting. Монітор третього покоління — це вже не просто монітор, а комп’ютер, усі необхідні датчики й системи для точного притискання, контролю висіву та внесення добрив. Тому це не просто супернадійні та високопродуктивні машини, а ще й сівалки, якими автоматично керує штучний інтелект, — зазначає Олексій Антонов 

Додамо, що в Україні чимало великих агрокомпаній уже розпочали тестування сівалок Equalizer, і наступного сезону відбудеться широкомасштабна демонстрація можливостей 24-рядної моделі. Конструкція всіх модифікацій Equalizer адаптована під транспортні вимоги України та Євросоюзу, вони мають до 3 м транспортної ширини та до 4,3 м висоти, тому немає жодних перешкод для їх широкого застосування в нашій країні. Цікаво, що, за словами нашого співрозмовника, українські компанії найбільше зацікавлені у придбанні спеціально розробленої під наш ринок 24-рядної моделі з міжряддями на 50 см. 

Гадаємо, що на нові сівалки німецького виробника чекає в Україні велике майбутнє, беручи до уваги їх надзвичайні можливості та відмінні результати реальної роботи, починаючи з 2018 року. Втім, не тільки сівалки — компанія LEMKEN приготувала для українських аграріїв не менш цікаві новинки, про які нам розповів Артем Калашнік. 

— Передусім слід виділити появу на ринку короткої дискової борони Rubin 10/000. Раніше ці борони пропонували для ринку України з робочою шириною до 7 метрів. Нині вже доступно 10-метрові агрегати. Модифікація Rubin 9 відходить у минуле, і відтепер ми будемо продавати вдосконалені моделі Rubin 10. Це навісні борони завширшки від 3 до 6 м, напівнавісні від 4 до 7 м та причіпні на 10 метрів. Що варто особливо зазначити, так це те, що раніше 10-метровий Rubin був доступний тільки на системоносії Gigant і складався він із двох частин Rubin 9 по 5 метрів. Тепер — це суцільна конструкція на базі Rubin 10, яка розвертається на котках із посиленими підшипниками. Цю борону оснащено 645-міліметровими дисками, вона розрахована на обробіток ґрунту на глибину від 7 до 15 см. До того ж кожен диск тут підпряжений і є автоматична необслуговувана система захисту від перевантажень, — детально розповідає Артем Калашнік. 

Слід згадати й про цікавий штригельний агрегат Thulit із новим концептом 4-балкового 8-рядного зубового штригеля. Замість звичних пружин тут використано гідравлічну систему для регулювання тиску на зубці, що робить роботу борони набагато ефективнішою та дозволяє працювати навіть на найчутливіших стадіях росту рослин. 

Thulit оснащено зубцями, розташованими на відстані один від одного на 31,25 мм, що запобігає закорковуванню і забезпечує стабільну опору для ефективного видалення небажаної рослинності. Його проста система швидкої заміни зубців полегшує обслуговування. 

Особливістю конструкції Thulit є його надзвичайна здатність ідеально точно копіювати рельєф ґрунту, а гнучка гідравлічна система дає змогу керувати окремими секціями (Section Control), запобігаючи подвійному обробітку площі. 

Наступна новинка від LEMKEN на Agritechnica 2023 — нове сімейство потужних стерньових культиваторів Karat 10, які прийшли на заміну Karat 9. Тут якісно перероблено раму, оптимізовано розміщення основних робочих органів — лап, щоб унеможливити бокове зміщення під час роботи. Також як опцію можна замовити встановлення дисків перед лапами для кращого нарізання рослинних решток. 

— Також у конструкції Karat 10 передбачено спеціальні диски ззаду лап, які акуратно вирівнюють гребені, що утворюються. В результаті виходить акуратно вирівняний і розпушений ґрунт, перемішаний із перемеленими пожнивними рештками, що швидко мінералізуються, — пояснює генеральний директор «Лемкен-Україна». 

До речі, новий Karat, як й інші ґрунтообробні агрегати LEMKEN, можна застосовувати разом зі ще однією новинкою — універсальною сівалкоюрозкидачем для сидератів і гранул із посекційним регулюванням MultiHub. 

MultiHub може мати бак на 200 або 500 л, у який можна засипати або мікрогранули, або насіння сидератів. Ця міні сівалка може монтуватися на будь-який напівнавісний агрегат LEMKEN. 

— Ми вже завезли перший Karat 10 в Україну, і його активно тестуватимуть у різних агрокомпаніях. Агрегат забезпечує суцільний обробіток ґрунту на глибині від 5 до 30–35 см — в цьому плані його можливості істотно зросли, порівнюючи з попередником. Лапи зі значним проміжком розташовано на трьох балках, агрегат дуже добре іде після кукурудзи без жодного закорковування. Регулювання глибини обробітку відбувається гідравлічно — з кабіни. Своєю чергою, диски, що вирівнюють гребені, регулюються механічно, але тільки один раз, бо їх розташовано на паралелограмі. Зі зміною глибини обробітку не потрібно нічого знову налаштовувати, — розповідає Артем Калашнік. 

За його словами, в Україні підвищується попит на стерньові культиватори Karat, оскільки чимало клієнтів прагнуть відійти від відвального обробітку. До речі, на них спостерігається справдешній бум і у Європі — Франція стабільно замовляє 500 Karat щороку, Італія — по 300–400, а іноді й до 800 агрегатів, що свідчить про їх чудову ефективність. 

— Дуже важливо, що тут підпружинені лапи, але зі збереженням зрізних болтів. Здебільшого за наїзду на перешкоду спрацьовує пружина — лапа відводиться вбік, а тоді повертається на попереднє місце. Однак, якщо перешкода занадто серйозна, то просто зрізує болт, а не вивертає весь робочий орган. Дуже надійно та зручно. До того ж за допомогою болта тут можна швидко міняти кут атаки лапи, якщо ґрунт занадто твердий, — пояснює фахівець. 

Зазначимо, що на культиваторах Karat також установлено систему OptiTrack, за допомогою якої можна довантажити задню навіску трактора частиною ваги агрегата, знижуючи буксування та витрату пального. Надзвичайно корисною буде і технологія iQblue connect, що керує гідровиходами трактора, дає змогу налаштовувати глибину обробітку через монітор і збирати основні дані.

 Для наших реалій це технологія, що має високий попит, бо трактористам зазвичай платять за кількість зроблених гектарів. І як, відомо, щоб зробити їх якомога швидше та більше, наймані працівники іноді виглиблюють робочі органи. Ось якраз ця технологія дає змогу проконтролювати такі можливі порушення технології. Також можна дати завдання по карті щодо глибини обробітку, воно буде завантажене через монітор, і агрегат працюватиме автоматично на певному полі із заданими налаштуваннями. Тобто ми керуємо не просто агрегатом, а трактором, — каже Артем Калашнік. 

Додамо, що навісний Karat виготовляють із робочою шириною від 3 до 6 м, а напівнавісний — від 4 до 7 м. 

Звісно ж слід обов’язково згадати й про автономний безпілотний агрегат, який представила компанія LEMKEN у Ганновері. Як стверджує Артем Калашнік, головне, що відрізняє цей прототип від конкурентів, — він повністю концентрується на агрегаті. Саме причіпний агрегат вказує силовому засобу як і де потрібно працювати та як це зробити оптимально. 

Ще одна вкрай цікава та корисна технологія від LEMKEN — система iQblue tool monitoring, що отримала срібну медаль Agritechnica 2023. Вона керується та контролюється великою кількістю спеціальних датчиків і камер у поєднанні з моніторами. 

— Кожен раз, коли підіймається агрегат на розвороті в кінці поля, камери бачать робочі органи й миттєво оцінюють їх наявність і робочий стан. Камери порівнюють початкову картинку з наявною та можуть фіксувати відсутність робочих органів і болтів, а також сильне зношення лап. Відповідно, в разі потреби система подає сигнал про необхідність технічного втручання. До того ж технологія iQblue tool monitoring мож е використовуватися практично на будь-якому ґрунтообробному агрегаті. Зокрема, вона є дуже цікавою для холдингів, у яких обробіток ґрунту провадять і вдень, і вночі, — зазначає Артем Калашнік. 

Звісно, що компанія LEMKEN продемонструвала й оновлену лінійку своїх міжрядних культиваторів, створених на базі придбаних кілька років тому унікальних агрегатів Steketee. Тепер усі агрегати пофарбовано у фірмовий блакитний колір і отримали низку вдосконалень. Модернізовано та розширено все виробництво, зокрема, під міжрядні культиватори LEMKEN збудувала новий завод у Нідерландах із сучасними станками та роботизованими процесами. 

— Тут взагалі дуже якісно виріс функціонал цих непересічних агрегатів, особливо це стосується систем аплікації. Можна замовляти версії як з однією, так і з двома форсунками на кожен ряд. Можна здійснювати внесення різних видів добрив під лапу, або ж використовувати шланги для поверхневого прикореневого внесення рідких добрив. Уже другий рік поспіль для наших міжрядних культиваторів доступними є і фронтальні баки на 1100 чи 1500 літрів під рідкі добрива. Варіантів тут є безліч, і кожен наш клієнт може замовити оптимальну конфігурацію для ефективного міжрядного обробітку посівів, — наголошує Артем Калашнік. 

Ну, і, нарешті, варто згадати про прем’єру наступного покоління сівалок LEMKEN — Solitair DT, що отримали 9-метрову робочу ширину. Раніше ця модель була доступною у 4або 6-метровому виконанні. 

— Новинка має бак на 5100 літрів, який може бути розділений у різних пропорціях — для добрив і насіння. Можемо обирати, куди саме вносити добрива — поруч із сошником у міжряддя чи з насіниною як стартове. З недавнього часу сівалку обладнують ще одним бункером для третього матеріалу MultiHub, наприклад, для висіву мікрогранул. Можна встановити опційний фронтальний коток, а також коротку дискову борону для суцільного обробітку чи прямі хвилясті диски, що розрізатимуть борозну під висів насіння під кожен сошник. Завважу, що ця сівалка має дуже високу популярність у США, і тамтешні фермери придбали вже понад 100 таких машин, ледь не повністю викуповуючи їх випуск із заводу. Гадаю, що LEMKEN Solitair DT сподобається і українським фермерам, — переконаний генеральний директор «Лемкен-Україна». 

Додамо, що новинка працює з міжряддями 12,5 або 16,7 см. Притискне зусилля тукового сошника досягає солідних 350 кг. Своєю чергою, сошники для сівби можна регулювати як механічним, так і гідравлічним способами. Також тут доступний трапецієвидний коток, що добре зарекомендував себе на попередніх моделях, особливо на сівбі ріпаку. Цікаво, що тут наявні аж чотири «грибки» для насіння, а не один чи два, як в інших виробників. Завдяки цьому забезпечується максимально короткий і рівномірний шлях насінини, що істотно покращує точність та швидкість висіву. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ