Агрономія

Крокуємо до стабільних і високих урожаїв соняшнику

Крокуємо до стабільних і високих урожаїв соняшнику

Соняшник — головна олійна й одна з найприбутковіших сільгоспкультур в усіх агрокліматичних зонах України. Умови його вирощування в кожній агрокліматичній зоні та навіть у межах окремо взятого господарства відрізняються за вологозабезпеченням, родючістю ґрунту, фітосанітарною ситуацією тощо. Тому, обираючи гібрид, треба враховувати низку критеріїв, як-от інтенсивність гібрида, стійкість до вовчку, витривалість і стійкість до хвороб, посухостійкість тощо.

У компанії «Сингента» широкий асортимент гібридів соняшнику, з якого аграрії можуть обрати найоптимальніший гібрид для своїх умов господарювання, певного напряму і технології вирощування.

Класичні гібриди соняшнику

Серед класичних гібридів залежно від зони вирощування найбільший попит мають НК Бріо, НК Конді, СИ Ласкала, СИ Купава, Естрада й ін. У 2018–2019 рр. цю лінійку доповнив гібрид СИ Арізона.

СИ Арізона — середньостиглий гібрид, який має найвищий потенціал урожайності в умовах нових рас вовчку й високу толерантність до посухи. Також має середні темпи росту на перших етапах органогенезу. Демонструє високу пластичність і стабільність в усіх зонах вирощування, а за останні два роки демонструє чи не найвищу врожайність в певній зоні. Рекомендована густота на момент збирання: в посушливих умовах — 40–45 тис. рослин/га, в умовах помірного й достатнього зволоження — 45–55 тис. рослин/га.

Урожайність (ц/га) гібрида СИ Арізона в різних агрокліматичних зонах України, 2019 р.

СИ Честер — ранньостиглий помірно-інтенсивний гібрид із періодом вегетації 104–108 днів. Завдяки високій посухостійкості гібрид демонструє стабільні результати в посушливих умовах і в регіонах з агресивними расами вовчку. Поєднує високу посухостійкість із високою врожайністю та високим умістом олії — до 54%. СИ Честер — універсальний гібрид для різних зон вирощування, адже поряд із високою посухостійкістю має високу толерантність до хвороб, зокрема до фомопсису. Завдяки його стійкості до вовчку СИ Честер рекомендують передусім для зони Степу України, де наявні нові агресивні раси вовчку. Рекомендована густота на момент збирання: в посушливих умовах — 35–45 тис. рослин/га, в умовах помірного зволоження — 45–50 тис. рослин/га.

Урожайність (ц/га) гібрида СИ Честер в різних агрокліматичних зонах України, 2019 рік

HTS-гібриди, або сульфогібриди соняшнику

Багато виробників соняшнику України добре знають HTS-гібриди Суміко й Субаро, які завдяки своїй урожайності по праву стали лідерами у своєму сегменті. Розвиваючи напрям селекції HTSгібридів, компанія «Сингента» 2019 року вивела на ринок у цьому сегменті відразу два гібриди — Суматра й Сузука, здатні протистояти новим расам вовчку (щонайменше расі F, проявляючи високу толерантність і до агресивніших). Обидва гібриди оптимізовано до гербіциду Експрес компанії ФМС (за дотримання регламентів застосування витримують повну норму зазначеного гербіциду).

Суматра — ранньостиглий помірно інтенсивний гібрид із періодом вегетації 100–105 днів. Пластичний до строків сівби, зокрема до пізніх. Має найвищий рівень стійкості до несправжньої борошнистої роси. Демонструє найвищу врожайність у ранньому сегменті гібридів соняшнику. Гібрид найкраще розкриває потенціал в умовах помірного та достатнього зволоження. Рекомендована густота на момент збирання залежно від умов зволоження коливається від 40 до 55 тис. рослин/га.

Сузука — середньоранній екстенсивний гібрид із періодом вегетації 106– 110 днів. Має високі темпи початкового росту. Вміст олії навіть у посушливих умовах сягає до 49%. Гібрид адаптовано до посушливих умов Півдня та Сходу України, вільних від фомопсису. Відрізняється стабільністю і неперевершеною врожайністю навіть в умовах тривалої посухи. Рекомендована густота до збирання — 40–50 тис. рослин/га.

Урожайність (ц/га) гібрида Сузука в різних агрокліматичних зонах України, 2019 рік

Clearfield® гібриди соняшнику

Сегмент Clearfield® гібридів досить широкий: НК Фортімі, СИ Барбаті, Санай МР, НК Неома, СИ Діамантіс і НК Ададжіо. Серед них можна обрати гібрид для будь-яких умов вирощування. Найпопулярніший гібрид — НК Неома, на окрему увагу заслуговують також гібриди СИ Барбаті і СИ Діамантіс.

СИ Барбаті доповнює лінійку Clearfield® гібридів. Завдяки високій посухостійкості (рівень гібрида Санай МР) він демонструє стабільні результати в регіонах із ризиками тривалої посухи, витримує низький агрофон, пластичний до строків посіву. Генетично стійкий до вовчку раси F. Має високі темпи росту на початкових етапах органогенезу. Рекомендується передусім для зони Південно-Східного Степу України. Поєднує високу посухостійкість із високою врожайністю. Рекомендована густота до збирання — 40–50 тис. рослин/га.

Урожайність (ц/га) гібрида СИ Барбаті в різних агрокліматичних зонах України, 2019 рік

СИ Діамантіс — середньостиглий інтенсивний високоврожайний гібрид (генетично близький до гібрида НК Конді). Відмінно розкриває потенціал на родючих ґрунтах і за високого рівня агротехніки. Має середні темпи росту на перших етапах розвитку, високу пластичність і стабільну врожайність. Середня врожайність гібрида СИ Діамантіс 2019 року в зоні Лісостепу становила 43,7 ц/га за вологості 7,6%, у зоні Степу — 33,7 ц/га за вологості 7,3%, у зоні Полісся — 37,2 ц/га за вологості 8,5% відповідно.

Clearfield®-Plus гібриди соняшнику

Виробнича система Clearfi eld® Plus стартувала в Україні 2016 року й щороку кількість її прихильників невпинно зростає. Рішення компанії «Сингента» для виробничої системи Clearfi eld® Plus — гербіцид Каптора® Плюс і гібриди СИ Бакарді КЛП, СИ Неостар КЛП, СИ Катана КЛП і СИ Розета КЛП.

СИ Розета КЛП — середньоранній екстенсивний Clearfi eld® Plus гібрид лінолевого типу з періодом вегетації 107–110 днів. Має помірні темпи росту на перших етапах органогенезу. Відмінно розкриває потенціал у посушливих умовах, витримує низький агрофон. Стійкий до вовчка рас A–F і до найагресивніших рас несправжньої борошнистої роси. Відрізняється високою жаро- й посухостійкістю, має добру запиленість кошика. Навіть у посушливих умовах має високий уміст олії (в середньому понад 49%).

Урожайність (ц/га) гібрида СИ Розета КЛП в різних агрокліматичних зонах України, 2019 рік

Рекомендований до вирощування в умовах Південно-Східного Степу України. Рекомендована густота до збирання: в посушливих умовах — 35–45 тис. рослин/га, в умовах помірного зволоження густоту можна збільшити до 50 тис. рослин/га.

Як бачимо, завдяки інноваційним селекційним досягненням гібриди соняшнику компанії «Сингента» відрізняються високою пластичністю й стабільністю за різних технологій вирощування. Водночас кожен гібрид соняшнику унікальний, має свій набір характеристик, які дозволяють отримувати врожай за різних погодних умов і з різною агротехнікою. Щоб запобігти ризикам, залежно від умов вирощування рекомендується вирощувати 3–4 гібриди з різними характеристиками та групою стиглості, дотримуватися оптимальної густоти на момент збирання.

Г. В. Малина, канд. с.-г. наук, менеджер з технічної підтримки олійних культур, ТОВ «Сингента»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ