Овочі-Ягоди-Сад

Гостомельський аграрій Микола Правдивець через бойові дії посадив картоплю на півтори місяця пізніше, але врожай очікує не менший

Картопля, що запізнюється

Картопля, що запізнюється

Гостомельський аграрій Микола Правдивець через бойові дії посадив картоплю на півтори місяця пізніше, але врожай очікує не менший

Мабуть, тепер не потрібне уточнення, де саме находиться Гостомель. Цієї ранньої весни кілька містечок під Києвом назавжди ввійшли в історію. Для аграріїв ці місяці стали доленосними ще й тому, що визначили хід поточного, а можливо, й наступних сезонів.

СТОВ «Бучанське» (м. Гостомель Бучанського району) має в обробітку майже 900 га, на яких вирощує зернові й овочі. Восени відсіяли озимі — пшеницю, ячмінь, а ранньої весни через бойові дії вийти в поле для сівби ярих уже не могли, і потім, із початку квітня, чекали, коли в районі закінчиться розмінування. У результаті термін посадки картоплі посунувся на цілих півтори місяця й закінчився в середині червня.

Багато років поспіль картоплярство для «Бучанського» було досить прогнозованим. Починаючи з 2000-х років, господарство вирощує бульби чипсових сортів для ТОВ «Чипси Люкс», що розташовано в с. Старі Петрівці Київської області. Останні шість років під замовлену картоплю відводять по 30–35 га. Про посадковий матеріал, засоби захисту, добрива й збут голова не болить, бо все «кредитує» переробник за кошти вартості майбутньої продукції. Справою господарства задля отримання якісної продукції є ретельне дотримання технології.

Співвласник і директор господарства Микола Правдивець — людина, що вирощує картоплю з 1986 років, коли СТОВ було ще однойменним радгоспом. Під його керівництвом урожайність цієї культури, залежно від погодних умов, у різні роки коливалася від 23 до 40 т/га. Торік становила 30 т/га. На що ж розраховує аграрій тепер?

Насіннєві бульби зберігалися у сховищі довше часу, через що деякі зіпсувалися, деякі втратили енергію росту. До того ж було втрачено ранньовесняну вологу. Як результат, сходи подекуди вийшли зріджені, та загалом, за оцінкою аграрія, рослини розвиваються непогано.

«У більшості кущів зав’язалося від 8 до 12 бульб. Вони трохи менші, ніж зазвичай, проте час для розвитку ще є, — констатує Микола Миколайович. — Зазвичай ми кілька разів на сезон поливаємо картоплю дощувальною машиною, але цього літа про полив не йшлося, бо під час обстрілів постраждала помпова станція. Виручили опади. Наразі верхня і нижня волога зімкнулися, бульби її отримують у достатній кількості. З огляду на це плануємо врожайність не нижчу за заплановану — на рівні 30–33 т/га. А як уже складеться — побачимо».

У попередні роки збирали врожай у липні-серпні. За якісну ранню продукцію «Чипси Люкс» сплачують більше. Крім того, в господарстві за таких термінів було достатньо часу для підготовки ґрунту під озимі. Нині, коли час втрачено, хоч і посадили ранні сорти картоплі, врожай очікують не раніше як у вересні. Посадкову й збиральну техніку господарство завжди орендує, тож сподівається на ще одну удачу: що під час збирання знайдеться як вільна техніка, так і механізатори. Адже навесні вже стикнулися з голодом на ці кадри.

«Сезон важкий і фізично, і морально, — ділиться очільник господарства. — Дуже турбують ціни на зернові, бо ж від них залежать оборотні кошти. Я розумію, що ціни пов’язані з логістикою й іншими непереборними обставинами, однак ситуація, коли на тлі 54–57 грн за літр солярки кілограм зернових коштує кілька гривень, — найгірша серед всіх, які я пам’ятаю. Не знаю, чи зможемо без кредитів посіяти озимі. Не менше запитань і щодо наступного сезону».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ