Техніка

Технологічні рішення Great Plains зацікавили багатьох відвідувачів виставки Agriteсhnica 2019

Інноваційна досконалість

Інноваційна досконалість

Репрезентовані Great Plains технологічні рішення для точного висіву та якісного обробітку ґрунту зацікавили багатьох відвідувачів виставки Agriteсhnica 2019

Електронний інтелект Turbo-Max

На виставці Agritehnica 2019 неабияку увагу відвідувачів привернув стенд компанії Great Plains. Серед репрезентованих новинок — удосконалений агрегат для вертикального обробітку ґрунту Turbo-Max, оснащений електронною системою керуванняImplement Command (вона ISO-сумісна й працює з моніторами тракторів, тому для неї окремий монітор не обов’язковий). Завдяки цій новій опції з допомогою гідросистеми трактора комп’ютер тепер здатний змінювати налаштування. Їх можна встановлювати на штатному моніторі DICKEY-john, не виходячи з кабіни трактора. Необхідні параметри — як-от вирівнювання агрегата, глибина обробітку, кут атаки дисків, довантаження котків і бокових секцій — відтепер можна постійно контролювати й задавати під час роботи. Про будь-які зміни налаштувань, навіть випадкові, система сигналізуватиме відразу ж — аби завжди можна було оперативно зреагувати та навіть відновити попередні налаштування, натиснувши тільки одну кнопку.

Карта поля з технологією TrueView

Репрезентована на виставці нова технологія TrueViewвміє зчитувати основні параметри родючого шару ґрунту (склад, температуру, вологість, ущільнення) за допомогою кількох датчиків. Їх установлюють на ґрунтообробний агрегат (наприклад, на Turbo-Mах), і під час його роботи система збирає дані. Отриману інформацію фіксують у вигляді карти поля, за якою можна суттєво зменшити кількість проб ґрунту для лабораторного аналізу.

Технологія TrueView™ для зчитування параметрів ґрунту

Поки що ця система виготовлена тільки під Turbo-Mах, але в майбутньому її можна буде встановлювати й на інші ґрунтообробні агрегати. Цей метод виявлення неоднорідності родючого шару значно точніший, ніж той, за допомогою якого відповідні системи на комбайнах збирають дані про врожайність.

Механічний універсал широкого профілю

Новий механічний висівний апарат для зернових сівалок

Ще одне цікаве конструкторське рішення, репрезентоване Great Plains на виставці Agritehnica 2019, — висівний апарат для механічних сівалок. Оскільки завдяки цьому вдосконаленню не потрібно додатково замовляти опцію для сівби ріпаку чи для підсіву багаторічних трав, як це було раніше, механічний універсал зацікавив багатьох. Його котушка розділена на дві половини: одна може сіяти дрібне насіння, друга — велике. Подача на кожний висівний апарат перекривається окремою заслінкою, а розташований під котушкою клапан — підбарабання — надійно захищено в разі потрапляння сторонніх предметів (каміння й т. ін.) Підбарабання всієї секції на нових висівних апаратах одночасно приводяться в дію одним важелем. Як відомо, в такого типу механічних сівалках підбарабання регулюється залежно від культури (величини насіння). Відповідно, часу на кожну операцію, пов’язану з налаштуванням, витрачається суттєво менше.

Оптимальна конфігурація для точної сівби

Нова модель просапної сівалки PL5800 була представлена у 12-метровій версії з міжряддям 35 см, хоча пропонується багато варіантів міжрядь, включно з варіантом у 70 см і Twin-Row (здвоєний ряд). Сівалка може працювати як за класичною, так і за нульовою технологією. Комплектація секцій така, що дозволяє це робити без жодних труднощів. Тут є очищувачі ряду, що прибирають рослинні рештки з рядка, турбоножі для прорізання канавки та розпушування смуги ґрунту перед сошником, а також 4-пружинні довантажувачі на кожний рядок. Тобто можна досягнути навантаження до 227 кг на сошник.

Нова модель просапної сівалки PL5800 з технологією Air-Pro 5000 та системою внесення рідких добрив AccuShot

Новий удосконалений висівний апарат Air-Pro 5000-ї серії працює з використанням системи позитивного тиску повітря. Він забезпечує найкращі показники точності висіву для широкого спектра культур і лагідного поводження з насінням. Висівний апарат обладнано на 66% збільшеним лотком для подачі насіння та на 92% більшим вхідним отвором, завдяки чому завжди заповнений насінням навіть за високої швидкості висіву. Виробник передбачив різні диски під різні типи насіння та різні норми висіву, що дозволяє якісно працювати як з ріпаком, так і з арахісом.

Ця сівалка укомплектована електроприводом висівного апарата, а також має систему внесення рідких добрив AccuShot. Нова система подає добрива не постійним потоком, а окремими порціями під кожну насінину. В момент, коли насінина летить по насіннєпроводу, датчик фіксує проліт і передає сигнал на комп’ютер. Той опрацьовує інформацію, враховуючи швидкість і задану норму, визначає, у який момент потрібно дати порцію добрив до насінини. Залежно від виду добрив і норми, щоб не відбулося хімічного опіку, можна регулювати відстань від насінини до порції добрив. Також можна обирати, через яку саме трубку подавати добрива — через притискач насіння чи через трубку біля насіннєпровода. Це залежить від норми внесення та рішення агронома залежно від умов. Таким чином, з допомогою системи AccuShot удобрюється тільки культури, а не бур’ян між ними. Під рідкі добрива можуть установлюватися баки різної місткості залежно від комплектації. Наприклад, два баки сумарною місткістю 1514 або 2890 л (на представленій сівалці їхня місткість становила 2 шт. по 757 л). Це стосується й бункерів під насіння: фермер може обрати 3-кубовий або 5,3-кубовий бункер. Тобто можна підібрати саме таку конфігурацію, що буде найзручнішою для умов конкретного господарства залежно від норм висіву та внесення добрив, розміру полів тощо.

Завдяки притискним колесам із новими коротшими важелями, досягається потрібний контакт насіння з ґрунтом і збільшується точність загортання на поворотах, по нерівностях і в складних польових умовах.

Фермери можуть замовити опцію електричного приводу, як на виставковому зразку, що забезпечить рівномірне розташування насіння в борозні навіть на криволінійних ділянках поля, що сприятиме збільшенню врожаю та зменшенню витрат на насіння. Звичайно, з електроприводом можна виконувати диференційований висів відповідно до карти поля тощо. Система може працювати, використовуючи GPS-сигнал, але конструкцією передбачено і радари швидкості. Як опція доступний ISO-сумісний монітор Topcon X35 із розширеними діагностичними функціями для швидшого виявлення несправностей. Монітор більш інтуїтивно зрозумілий, із меншою кількістю кнопок для налаштувань. Вікна меню спростили й також зменшили їх кількість, тож почати роботу можна значно простіше та швидше.

Простіший варіант приводу — гідравлічний. «Механіку» вже не пропонують через застарілість і незначний попит. Хоча в багатьох господарствах через брак досвідчених операторів механічний привід і досі має попит.

Ще однією особливістю моделі PL5800 є повністю оновлена система транспортування насіння з центрального бункера до висівних апаратів. Вона дозволяє ефективно заповнювати висівні апарати насінням навіть із найскладнішою формою та на високих швидкостях роботи. Особливість полягає у використанні двох вентиляторів, один з яких відповідає за транспортування насіння до висівної секції, а другий створює тиск у висівних апаратах. Також для зменшення кількості рукавів внутрішній простір рами сівалки виконує роль повітропроводів, що є простим і надійним рішенням.

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ