Техніка

У важких умовах лише надійні ґрунтообробні знаряддя здатні забезпечити стабільний рівень якості обробки

Готуємось до озимих

Готуємось до озимих

У важких умовах лише надійні ґрунтообробні знаряддя здатні забезпечити стабільний рівень якості обробки

Підприємство «40 Років Агро» господарює на 8000 га: вирощує соняшник, кукурудзу на зерно і силос, зернові культури й ріпак, а також має ферму ВРХ на 1400 голів (580 голів дійного стада) і свиноферму повного циклу на 2000 голів. Це дає змогу забезпечити роботою близько 300 місцевих жителів.

Останні 15 років тут застосовували мінімальну технологію обробітку ґрунту, в осінній період працювали глибокорозпушувачами для підготовки сприятливих умов для нагромадження вологи у зимовий період. Обробку полів після збирання врожаю й перед сівбою виконували дисковим агрегатом імпортного виробництва. Оскільки цей агрегат відпрацював більше як 40 тис. гектарів, треба було замислитись про новий.

Вибір був досить великий, і після попереднього аналізу обирали з агрегатів трьох відомих виробників. Коли вивчили всі особливості, оцінили недоліки й переваги, подивились на досвід колег, вирішили взяти LEMKEN Heliodor 9 із шириною захвату 8 м на системоносієві Gigant. Ця машина гарантовано забезпечує якість обробітку і має високий рівень надійності й витривалості.

Купували агрегат у місцевого дилера — компанії «ІнтерТехІнвест». Машину привезли наприкінці літа, зібрали й запустили в роботу. У вересні нею встигли попрацювати на підготовці площ під сівбу озимини — обробляли поля після соняшнику й кукурудзи на силос. Під Heliodor 9 було придбано 340-сильний трактор New Holland. Перший досвід роботи показав, що агрегат працює стабільно, якісно виконує свою роботу, нарікань на нього немає.

Звісно, що після проходу агрегата не завжди вдається отримати ідеальну поверхню поля. Через те, що ґрунти на початку осені пересушені, подекуди лишається грудка, але жоден агрегат не зробив би краще. Люди, які працюють на Півдні України, зрозуміють, про що йдеться. Незважаючи на стан ґрунту, все одно доводиться його готувати до сівби. А сіють озимі тут незрідка в суху землю. Якщо про таке розповісти німецьким або американським фермерам, вони не зрозуміють і скажуть, що це шалений ризик. Так і є, але інакше на Півдні врожай взагалі не отримаєш. Наприклад, якщо не посіяти з 10 по 25 вересня, пізніше може задощити, і тоді вийти в поле буде проблематично. Строки будуть втрачені, і розраховувати на пристойний урожай буде не варто. Тому і виходить, що робота по пересушених ґрунтах не створює того ефекту, який вдається отримати у центральних, північних або західних регіонах.

8-метровий агрегат Heliodor встановлено на системоносій Gigant

Дискування виконують на 4–5 см — цього цілком достатньо, щоб подрібнити рештки, зрізати бур’ян, зруйнувати тріщини й капіляри та розпушити посівний горизонт. Цього року по стерні зернових попрацювати не встигли, але з наступного року Heliodor 9 будуть застосовувати для дискування полів одразу після збирання врожаю — закриватиме вологу, також провокуватиметься проростання падалиці й бур’янів. Пізніше ці поля будуть розпушувати або орати. Заплановане річне напрацювання агрегата становить 2–3 тис. гектарів.

На підготовці полів до сівби озимих агрегат працював на швидкості 12 км/год. Можна було і швидше, але через нерівності на полях оператору досить некомфортно працювати. За 12 год обробили по 60–70 га, витрати пального на гектар становили 5,4 л/га.

Непроста оранка

Цього року на підприємстві після 15-річної перерви почав працювати 8-корпусний плуг LEMKEN Diamant 16. Мінімальний обробіток, попри свої переваги, має і недоліки, тому було вирішено повернутись частково до класичного обробітку. Коли обирали плуг, пішли вже знайомим шляхом — оцінили ринок, подивились на те, чим працюють сусіди і які результати отримують, й віддали перевагу лідеру галузі компанії LEMKEN.

Пара котків подрібнює грудку і виконує зворотнє ущільнення

Орють восени відразу після розкидання твердих органічних добрив. Порахували, що краще приорювати органіку, щоб не втрачати азот. Пізніше планується вносити під оранку основну дозу твердих мінеральних добрив (100–150 кг/га). Це дасть набагато кращий ефект, бо розташування добрив на незначній глибині швидко робить їх недоступними для рослин через швидке пересихання ґрунту. Наприклад, коли соняшник або кукурудзу сіють на 5 см з одночасним унесенням добрив, відбувається таке: верхній шар швидко пересихає, корінець рухається вглиб, але там жодної поживи немає. Під оранку можна закласти добрива на глибину до 25 см, і корені рослин протягом вегетації проходитимуть шар удобреного ґрунту й зможуть «нагодувати» рослину.

Витрати пального на оранку були на рівні 20 л/га за роботи вздовж гонів і 22 л/га, коли працювали впоперек або на коротких гонах. Ураховуючи, що цього року орали вперше після 15-річної перерви, показник абсолютно нормальний для літньо-осіннього періоду. Якщо порівняти з дискуванням, яке доводилось виконувати по 2–3 рази, жодної різниці у витратах часу і пального немає.

Плуг LEMKEN має головну перевагу над іншими плугами — він забезпечує повне обертання шару ґрунту. Інші це роблять неповністю, а деякі вітчизняні плуги здатні тільки повернути пласт на 90–110 градусів. Завдяки кращому обертанню у підприємстві очікують покращення умов вегетації та збільшення основних показників.

Плуг поки що відпрацював близько 300 га по полях після пшениці та соняшнику. Пізніше буде обробляти після кукурудзи. Цього року ця культура демонструє великий для Півдня врожай — 50 ц/га. Відповідно, на полі очікується значна кількість рослинних решток, і на підприємстві очкують, що плуг дасть змогу якісно з цими рештками попрацювати.

КОМЕНТАР

Анатолій Стецюн, директор ТОВ «40 Років Агро»

— Значна перевага знарядь LEMKEN — доступність сервісу і запчастин. На ринку пропонують велику кількість ґрунтообробної техніки, до якої знайти запчастини досить проблематично. Якщо немає власного запасу, зробленого заздалегідь, під час сезону може трапитися, що агрегат зупиниться на тривалий час. Навіть якщо вдасться оперативно знайти заміну або використати альтернативне знаряддя, все одно це потребуватиме часу та додаткових зусиль.

На підприємстві ми маємо запас тих деталей, що можуть раптово зламатись. На жаль, на полях є каміння й інші перешкоди, і оператор не завжди може їх побачити. В результаті ламаються лемеші, польові дошки, а про зрізні болти взагалі не варто згадувати. Ми обов’язково маємо бути готовими до несподіванок. Проте, навіть якщо у нас не буде якоїсь деталі, наш дилер «ІнтерТехІнвест» швидко привезе потрібні запчастини.

ДОВІДКА

Дискову борону Heliodor 9 можна застосовувати як для неглибокого обробітку стерні, так і для передпосівної підготовки для сівби в мульчу або після плуга. Все це робить Heliodor 9 універсальною дисковою бороною як у традиційній технології, так і в консервувальній. Висока швидкість роботи за низької тягової потреби є основою економічного обробітку.

Завдяки стабільним стійкам із листової пружини Heliodor працює на грудкуватих і кам’янистих ґрунтах однорідно та без забивання.

Радіально-упорні підшипники, що не потребують обслуговування, на яких закріплено вирізні напівсферичні диски діаметром 510 мм, захищено від пилу, бруду та вологи за допомогою спеціального лабіринтного ущільнення.

Разом із системоносієм LEMKEN Gigant робоча ширина агрегата може становити від 8 до 16 м.

Олександр Васильченко

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ