Тваринництво

Емульгатори забезпечать ефективне засвоєння жирів травною системою птиці та покращать економічні показники виробництва

Емульгатори в кормах

Емульгатори в кормах

Емульгатори забезпечать ефективне засвоєння жирів травною системою птиці та покращать економічні показники виробництва.  

Промислове вирощування бройлерів має короткий виробничий цикл, тому птиця потребує великої кількості обмінної енергії (3000 ккал/кг корму у стартовій фазі та 3200 ккал/ кг — у фінішній). Ці потреби можна забезпечити тільки введенням рослинних і тваринних жирів у комбікорм. Жир у раціоні впливає на всмоктування, засвоюваність, перетравність та обмін інших інгредієнтів, таких як вуглеводи, білки й мінерали (рис. 1). 

Рис. 1. Роль жиру в раціоні бройлерів

Засвоюваність жиру залежить від багатьох властивостей його джерела: довжини ланцюга, складу жирних кислот, співвідношення насичених / ненасичених жирних кислот і вільних жирних кислот. 

Також мають значення чинники, пов’язані з розведенням бройлерів, які можуть впливати на жировий обмін: вік, стать і порода бройлерів. 

ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЖИРОВИЙ ОБМІН 

Вік птиці 

Науковці повідомляли, що синтез білків, які зв’язують жирні кислоти, низький у молодих бройлерів і збільшується з віком птиці, особливо після 3-тижневого віку. У дослідженні Поуресламі (Poureslami, 2010) зазначено, що накопичення лінолевих кислот C18:2 і C18:3 в тканинах тіла збільшилося, тоді як β-окислення жирних кислот зменшилося з віком. Доведено, що накопичення жирової тканини залежить від віку і збільшується з часом. 

Таким чином доведено, що зі збільшенням віку бройлерів харчові жири гірше використовуються як джерело енергії через β-окислення, а швидше відкладаються у вигляді жиру в адипоцитах (Tancharoenrat et al., 2013). 

Стать 

Добре відомо, що самки-бройлери відкладають більше жиру, ніж самці-бройлери. Поготів у згаданому раніше дослідженні Поуресламі не було виявлено істотного впливу статі бройлерів на β-окислення, і було зроблено висновок, що стать бройлерів впливала тільки на метаболізм жиру. 

РОСЛИННИЙ ЧИ ТВАРИННИЙ ЖИР 

Рослинну олію (соєву, соняшникову та кукурудзяну) традиційно використовують як джерело енергії в раціонах птиці, вона має у своєму складі високу концентрацію поліненасичених жирних кислот (ПНЖК). ПНЖК — це жирні кислоти, які містять більше як один подвійний зв’язок. ПНЖК добре засвоює птиця, але більш схильні до окислення. Рослинна олія містить незамінні жирні кислоти, тобто арахідонову, лінолеву та ліноленову кислоти, які вважаються необхідними для оптимального росту курчат-бройлерів. Ріпакову олію використовують як джерело енергії, але одним-єдиним обмеженням додавання ріпакової олії в корм є наявність ерукової кислоти, яка робить птицю нездатною використовувати енергію з раціону. Висока вартість жирів рослинного походження є основною причиною пошуку дешевших альтернатив. Жири тваринного походження (курячий або риб’ячий жир) є побічним продуктом переробних заводів, і після рафінування їх додають у раціон птиці як джерело енергії, але через наявність домішок і вільних жирних кислот засвоюваність тваринного жиру нижча, ніж рослинного. 

ПЕРЕТРАВЛЕННЯ ЖИРІВ У МОЛОДНЯКУ 

У стартовій фазі вирощування бройлерів є проблема недостатньої кількості жовчних кислот і ліпази для повного перетравлення жирів. Оскільки адсорбція жиру й інших поживних речовин не відбувається повною мірою, залишки можуть бути виявлені у фекаліях, додавання поживного емульгатора являє інтерес для покращення засвоєння жиру й інших поживних речовин птицею та поліпшення її продуктивності. 

Емульгатори підвищують засвоюваність жиру завдяки збільшенню площі активної поверхні ліпідних крапель.  

Додавання емульгатора в раціон курчат покращує продуктивність росту, перетравність поживних речовин і гістологію кишківника бройлерів. Найбільш розповсюдженим кормовим емульгатором сьогодні є гідролізований лецитин (лізолецитин), отриманий із соєвого лецитину. Лізолецитин має особливі фізичні та хімічні властивості, що покращують засвоєння поживних речовин й оптимізують ефективність корму для різних видів продуктивних тварин і птиці. Ці переваги зумовлено кращими емульгаційними властивостями лізолецитину, порівнюючи з лецитином, що приводить до ефективнішого перетравлення, засвоєння та використання поживних речовин тваринами. 

Лізолецитини можуть надати більшу варіативність у розробленні рецептур кормів, зменшити витрати на корми, зберігаючи продуктивність бройлерів. Таким чином, лізолецитин є потужним інструментом, що дозволяє знизити концентрацію енергії в раціоні без негативного впливу на продуктивність бройлерів. 

ЧИ ВИГІДНО ЗАСТОСОВУВАТИ ЕМУЛЬГАТОРИ 

Порівняти продукти з однаковою діючою речовиною ми можемо тільки порівнюючи кількісний уміст цієї сполуки в продукті. Так, вміст лізофосполіпідів в емульгаторах, що є на українському ринку, коливається від 1,84 до 6,9. 

Економічна вигода застосування досягається шляхом економії дорогих жирів у складі корму, їх кращого засвоєння та використання. В Україні як додатковий жир у раціон птиці додають або рослинні олії (соняшникову, соєву), або жири тваринного походження (наприклад, курячий), ціна яких становить від 20 000 грн (без ПДВ) за курячий жир до 43 000 грн (без ПДВ) на тонну рослинної олії. 

Енергетична цінність цих жирів у матриці становить від 8,3 до 8,9 кКал, у той час як енергетична цінність емульгатора на основі лізофосфоліпідів у дозуванні 500 г/т корму становить 50–60 кКал. 

Є три варіанти додавання емульгатора в корм тваринам і птиці. 

1.Повна заміна жиру на емульгатор

Забираємо з раціону жир і заміняємо його відповідно на 500 г емульгатора. В матриці –500 г емульгатора = 60 кКал = 7 кг соєвої олії. Енергетична цінність раціону не зміниться, але знизяться фінансові витрати на корм і покращиться перетравлюваність корму й знизиться конверсія. 

2. Добавка емульгатора поверх раціону On Top 

Додаємо +60 кКал у матрицю основного раціону, таким чином покращуємо конверсію й засвоюваність поживних речовин, але не побачимо економічної вигоди. 

3. Часткова заміна жиру 

У харчовій матриці ми замінимо всього 20 кКал (із можливих 60 кКал) на емульгатор, а це –2,4 кг жиру в раціоні, а отже, здешевлення вартості корму й, звичайно, покращення виробничих показників.

 ДОПОМОГА В ПЕРЕТРАВЛЕННІ ЖИРІВ 

Елан Дайджест (Elan®Digest) — це потужний емульгатор, спеціально розроблений для покращення засвоюваності жирів. Головним активним інгредієнтом є лізолецитин, створений за допомогою ферментативного процесу, що являє перетворення соєвого лецитину на лізофосфоліпіди. Ці лізофосфоліпіди мають підвищену гідрофільність і більшу плинність, що значно підвищує їх здатність сприяти утворенню емульсій типу «олія у воді». 

Переваги додавання Елан Дайджест: 

• покращує перетравлення, засвоєння й утилізацію жирів; 

• економія витрат на корм; 

• збільшення маси тіла; 

• зниження коефіцієнта конверсії корму. 

Елан Дайджест використовують як добавку в корм до поточного раціону з метою оптимізації використання жирів і зниження ризику розвитку патогенної мікрофлори. Окрім основного використання, Елан Дайджест також можна використовувати з матрицею для зменшення витрат на корм шляхом зниження рівня енергії в кормі. 

Дозування: 

• молодняк бройлерів й індичата — 500 г/т корм; 

• несучки та батьківське стадо — 250–500 г/т корму; 

• індики на відгодівлі — 2000 г/т комбікорму. 

ВИСНОВОК 

Концентрація жирів і амінокислот у раціоні на різних етапах вирощування має велике значення для оптимізації виробничих показників тваринництва, особливо в концентрованих раціонах вплив лізолецитину буде більш вираженим. Емульгування жиру є найважливішим етапом у досягненні максимальної обмінної енергії з доданого джерела жиру. Щоб забезпечити ефективне засвоєння цих жирів травною системою тварини, рекомендується додавати емульгатори. 

Сергій Бондар, Олег Ворожбітов, Тетяна Грушитська
ТОВ «АгроПлюсІнвест

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ