Тваринництво

Сучасні ферментні комплекси посилюють імунний захист тварин, оптимізують витрати на годівлю й покращують економічні показники виробництва

Ефективні рішення

Ефективні рішення

Сучасні ферментні комплекси посилюють імунний захист тварин, оптимізують витрати на годівлю й покращують економічні показники виробництва. 

Функціональна годівля, спрямована на зміцнення здоров’я кишківника свиней, — один із доступних способів покращення виробничих показників. Найкращим методом, спрямованим на підтримання здоров’я кишківника, є додержання принципів зміцнення імунного захисту. Важливу частину цього захисту забезпечують функції травлення й абсорбції. 

Існують різні заходи в годівлі, які можуть сприяти здоровому функціонуванню шлунково-кишкового тракту. Один із них — застосування кормових ферментів. Завод Мега Корм, побудований у Харківській області 2021 року, має окремі виробничі лінії для виробництва комбікормів і преміксів. У продукції заводу вже понад рік застосовують нову розробку компанії — комплекс Ветозим Мульти з найширшим набором ферментів із високими активностями, який покращує ефективність використання корму. 

Ферменти й активності 

Ветозим Мульти складається з високих активностей ксиланази, β-глюканази, протеаз і целюлази, амілази й фітази, що сприяє кращому засвоюванню поживних речовин кормів. Препарат покращує травлення та засвоєння поживних речовин, знижуючи в’язкість кишкового вмісту і сприяє кращому стану здоров’я кишківника. Як наслідок застосування препарату з високою ферментною активністю та широким набором ферментів зменшуються витрати на корм через підвищення ефективності його споживання та збільшення можливостей використання сировини з високим умістом клітковини. Додавання ферменту забезпечує максимально ефективну конверсію корму. 

До складу 1 г кормової суміші входять: ксиланаза — не менше як 27 500 ОД, протеазний мікс — не менше як 7 500 ОД, целюлаза — не менше як 5 600 ОД, амілаза — не менше як 3 300 ОД, мананаза — не менше як 200 ОД, фітаза — не менше як 7 500 ОД. МІКС-Протеаза розщеплює пептидний зв’язок між амінокислотами в білках, сприяючи засвоюваності протеїнів рослинного й тваринного походження. Поєднання протеаза + целюлаза + фітаза забезпечує максимальну ефективність використання білка із субстрату. Комплекс швидкої та повільної фітази працює на всьому відділі ШКТ, сприяє зменшенню використання монокальцію та інших фосфоровмісних компонентів. 

Залежно від рівня кислотності або лужності середовища активність протеаз може відрізнятися. Кисла протеаза (900 ОД) активна в кислому середовищі, зокрема в шлунку тварин. Лужна протеаза (4800 ОД) виявляє свою активність у лужному середовищі, такому як тонкий кишківник. Нейтральна протеаза (1800 ОД) має оптимальну активність за нейтрального рівня pH, який може бути в різних частинах травного тракту. 

Високі активності ксиланази (27 500 О/г) і бета-глюканази (6 600 О/г) ефективно знижують в’язкість хімусу за годівлі свиней пшеничними / ячмінними раціонами. Під дією ксиланази й бета-глюканази також вивільнюються олігосахариди й цукри. Деякі з них, наприклад, олігосахариди арабіноксилана (ОСАК), мають пребіотичні властивості. Олігосахариди арабіноксилана специфічно стимулюють проліферацію біфідобактерій у кишківнику, що покращує якість мікрофлори й стан кишкового тракту свиней. 

Екзогенні ферменти у складі Ветозим Мульти використовуються для розщеплення клітковини з антипоживними властивостями та для продукування пребіотичних цукрів. 

Доведено практикою 

Застосування ферментного комплексу також дає змогу використовувати ефективно продукти переробки соняшнику. У наших дослідженнях понад 10% соняшникових продуктів ми вводили свиням на старті й понад 25% — на фініші: не погіршувалися ні прирости, ні конверсія корму. Зміна кількості фосфору за допомогою корегування раціону завдяки дії фітази, що входить до складу Ветозим Мульти, покращує стан калових мас і застосовується також для регулювання популяції мікроорганізмів, що впливають на здоров’я ШКТ у різних його відділах, дає змогу значно зменшити використання монокальцію фосфату до 30% в рецептурах, що покращує економічну складову та веде до зменшення викидів неперетравного Р у навколишнє середовище. 

Мультифермент Ветозим Мульти має низку переваг: 

• використання одного продукту дозовано в приготуванні корму означає економне використання бункерів на виробництві; 

• універсальність у використанні для рецептур за великої варіабельності сировини; 

• актуальність стандартного вводу 100–120 г/т під час використання свіжого незрілого зерна без збільшення дозування; 

• дає змогу використовувати важкі щодо перетравності рецепти з уведенням високого рівня продуктів соняшникової та ріпакової переробки, висівок; 

• актуальність підвищення ефективності перетравності СП у рецептах, що містять у складі МКБ, завдяки широкому спектру протеази; 

• зменшення використання моно-, ди та трикальцію фосфату в рецептах завдяки матричним значенням фітази; 

• висока термостабільність продукту підтверджена на практиці та в лабораторних дослідах. 

Матеріал надала компанія «Ветсинтез» 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ