Овочі-Ягоди-Сад

Складні посушливі умови Півдня України змушують садівників шукати шляхи розв’язання проблеми

Ефективне господарювання в умовах Півдня

Ефективне господарювання в умовах Півдня

Складні посушливі умови Півдня України змушують садівників шукати шляхи ефективного розв’язання проблеми захисту рослин і одночасно зниження витратної частини бізнесу

Олександр Терзі, комерційний директор Комсомольця та Сергій Албул, менеджер із технічної підтримки компанії «UKRAVIT»

Садівничі господарства Одеської області, особливо ті, якими керує нове покоління підприємців, сьогодні ретельно «рахують математику» — собівартість продукції, що особливо актуально в місцевих ґрунтово-кліматичних умовах. Садівники шукають варіанти, які допомагають ефективно розв’язувати проблеми щодо захисту культур і одночасно оптимізувати витратну частину бізнесу. Господарство «Комсомолець», що поблизу Арциза Одеської області, — одне з підприємств, яким вдається знаходити раціональні рішення.

Олександр Терзі, комерційний директор «Комсомольця», показує «Садівництву по-українськи» виноград сорту Одеський Сувенір, який має четвертий рік вегетації. Станом молодої рослини керівник задоволений, незважаючи на важкий минулий сезон. Наприкінці травня провели оброблення препаратами на основі міді, незабаром — цвітіння (цього року воно затрималося через холодну весну), і зараз «Комсомолець» проводить профілактичні оброблення та «уламку» пагонів.

ФАВОРИТИ ОДЕЩИНИ

«Комсомолець» окрім винограду (205 га) вирощує черешню (42 га), персик (32 га), яблука (8 га) та сливу. Одночасно господарство займається однорічними культурами — тут вирощують пшеницю, ячмінь, ріпак, нут, горох, соняшник. Всього господарство обробляє 2 тис. гектарів землі.

Останні два-три роки Бессарабія дуже страждала від недостатньої кількості опадів, тому «Комсомолець» та інші місцеві господарства роблять дедалі більший акцент на багаторічні насадження — сади та виноградники. Наприклад, минулого сезону господарство добре заробило на черешні та вишні, оскільки в Мелітополі були приморозки.

А цього року «Комсомолець» збирається закласти ще 35 га персиків. У тій частині Бессарабії, де розташовані Арцизький і Болградський райони, «Комсомолець» є своєрідним взірцем для інших садівників. У господарстві не бояться першими запроваджувати нові технології, і їх приклад майже завжди наслідують інші.

Якщо раніше «Комсомолець» працював тільки з іноземними препаратами, то з часом почали переходити на продукти українського виробника «UKRAVIT».

«Спочатку спробували їхні „мідні” препарати — Гарт (гідроксид міді), щоб робити мідні обмивки, — розповідає Олександр Терзі. — Цього року тестуємо новий продукт Віоліс (хлорокис міді). Його можна використовувати не тільки на винограді, а й на кісточкових і зерняткових для профілактики бактеріозу. Захист надійний, тож ми цілком задоволені результатом».

«Комсомолець» застосовує схему захисту, яка передбачає використання препаратів різних виробників. І на сьогодні «UKRAVIT» закриває половину потреби «Комсомольця» в пестицидах. Наприклад, оброблення вище згаданого Одеського Сувеніра вони проводять повністю за схемою «UKRAVIT» фунгіцидами Цілитель проти мільдью, Самшит проти оїдіуму та інсектицидом Антихрущ проти листовійок.

НОВИНКИ ТА «ФЛАГМАНИ»

З «Комсомольцем» регіональне представництво «UKRAVIT» в Одеській області співпрацює понад два роки. Сергій Албул, менеджер із технічної підтримки компанії, розповідає, що їх препарати господарство почало застосовувати з польових культур.

 «Спочатку вони спробували продукти «UKRAVIT» на обмеженому спектрі польових культур, — згадує він, — а потім поступово почали застосовувати їх все більше і більше. Наприклад, зараз у нас з’явилися новинки, і „Комсомолець” відразу взяв їх на випробування».

З новинок 2021 року пану Терзі та його команді сподобався новий органосиліконовий ад’ювант Інгрес, який покращує розтікання і проникнення робочого розчину пестицидів та агрохімікатів.

«Продукт «UKRAVIT» не поступається якістю іноземним аналогам, — зазначає він. — Поверхневий натяг рідини зменшується, розчин розтікається по листу, підвищується проникність. Минулого року нам дали пробник по дружньому, а цього року вже повноцінно його застосовуємо. Враховуючи приємну ціну, використовуємо його і під час фунгіцидних оброблень пшениці, ріпака, ячменю, нуту, гороху й на багаторічних насадженнях».

Сьогодні своїм портфелем із більш ніж 150 продуктів «UKRAVIT» може на 80% забезпечити систему захисту будь-якого садово-виноградного господарства. Компанія закриває своїми препаратами та послугами приблизно 50% усіх садівничих господарств Одеської області.

Крім того, в новому агросезоні «UKRAVIT» планує виводити на ринок групу інсектицидів, яких не вистачало їхній лінійці. Наприклад, Туріл, що ефективно контролює листовійки на винограді, та акарицид Ескаліп. А також нові фунгіциди — Феномен контактно-системної дії (д. р. — каптан і флутриафол). Господарства «Шабо» та «Комсомолець» вже взяли новинки на тестування.

Є й такі продукти, якими в «Комсомольці» користуються роками — наприклад, Джек Пот. Це відомий топпродукт компанії, який, як давно переконався Олександр Терзі, добре стримує кучерявість листя на персику. Цей рік сприятливий для розвитку хвороби, зазначає він, проте у «Комсомольця» постраждали лише 2–3% рослин та й то лише тому, що після сильного дощу не обробили Джек Потом.

Усю замовлену на поточний сезон партію препаратів «UKRAVIT» на кінець травня було реалізовано, зазначає Сергій Албул. Тож тим аграріям, хто заздалегідь не подбав про їх купівлю, вони не дісталися.

Водночас, щоб забезпечити продукцією всіх охочих, «UKRAVIT» планує нарощувати обсяги виробництва. Адже крім України, компанія також експортує продукти за кордон.

КОМФОРТНИЙ СЕРВІС

Олександр Терзі зазначає, що у співпраці з «UKRAVIT» є ще один великий бонус — можливість користуватися послугами «Інституту здоров’я рослин», створеного компанією у 2018 році. Керівник та його агрономи навіть спеціально відвідали Черкаси, щоб на власні очі побачити та оцінити надсучасний лабораторний комплекс.

«Передове обладнання, кращі фахівці з державних інститутів — ґрунтознавці, хіміки, екологи, агрономи, — ділиться враженнями Терзі. — Вони випробовують, експериментують. Ми надсилали до «Інституту здоров’я рослин» зразки ґрунту на дослідження — це те, що треба робити мінімум раз на два роки й для однорічних, і під закладання багаторічних культур, — й задоволені результатом».

Крім того, розповідає Сергій Албул, часто бувають ситуації, коли культурні рослини пригнічуються без явних причин, й агроном не може точно визначити причину, чому це відбувається. Тоді представники «UKRAVIT» оперативно приїжджають на поле, беруть зразки й надсилають до Інституту для дослідження.

«Фахівці Інституту проводять необхідні дослідження й визначають причини пригнічення — чи це ураження хворобами, чи пошкодження шкідникам, чи брак елементів живлення, чи стрес. А консультанти надають рекомендації, як розв’язати наявну проблему. Ми завжди на зв’язку з директорами та агрономами господарств й готові їм допомогти», — зазначає Сергій Албул.

Цього року ця послуга була особливо актуальна, оскільки після холодної весни виноградарі скаржилися на дуже маленький приріст, вимерзання бруньок. Лоза сильно недозріла ще через торішню посуху, була дуже слабкою, а морози довершили справу. Тож цього року виноград дуже сильно відстає у рості та розвитку.

Надзвичайно зручним та ефективним сервісом від «UKRAVIT» є й оперативний агрономічний супровід.

«Регіональні агрономи «UKRAVIT» бувають у різних господарствах, де ми бувати не можемо, і якщо, наприклад, десь є спалах хвороби або масове поширення шкідників, вони нам повідомляють, щоб ми й у себе ці загрози промоніторили. Бо одна голова добре, дві краще, а коли їх п’ять — взагалі ідеально. Це оптимізує процес прийняття правильних рішень», — пояснює Олександр Терзі.

Але головне, чим привабила ТДВ «Комсомолець» компанія «UKRAVIT», — комплексний підхід до захисту та живлення польових культур і багаторічних насаджень.

«Вони зібрали всі оптимальні діючі речовини для садово-виноградного виробництва під одним брендом і пропонують їх за доступну ціну з хорошим сервісом», — резюмує директор господарства.

Дмитро Громов

ukravit.com.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ