Техніка

Самохідні обприскувачі українського виробництва гідно конкурують із закордонними

Доступна технологічність

Доступна технологічність

За технологічними показниками та якістю роботи самохідні обприскувачі українського виробництва гідно конкурують із закордонними

В умовах кліматичного безладу, коли дощові періоди міняються тривалими посухами, виконувати операції із захисту рослин стає дедалі важче. Скорочуються «вікна» зі сприятливими погодними умовами, а бур’яни, шкідники й хвороби, навпаки, стають дедалі активнішими. У результаті фермери змушені користуватись продуктивнішою і більш технологічною технікою. На жаль, далеко не всі можуть спокійно придбати сучасну машину, яка б задовольняла усі вимоги — вартість нового високотехнологічного обприскувача зупиняє багатьох аграріїв. Однак на українському ринку з’явилася хороша альтернатива — обприскувачі вітчизняного виробника ПрАТ «БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА».

Не так давно світ побачили дві нових моделі самохідних обприскувачів власного виробництва — це обприскувачі MAF 4200 і IBIS 3000. За словами начальника відділу збуту ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» Олександра Бабиленко, ці машини ідеально справляються із завданнями якісного захисту навіть високостеблових культур завдяки високому кліренсу 1700 і 1800 мм відповідно. Це разом зі змінною шириною колії та можливістю вибору потрібного типу шин дозволяє обробляти різноманітні культури навіть у пізні фази розвитку.

Механізм стабілізації штанги обладнано амортизаторами й пружинами для гасіння коливань у вертикальній площині та блоками пружинних елементів для гасіння коливань у горизонтальній площині. Він забезпечує максимальну стабільність штанги без додаткової електроніки й зменшує вплив нерівностей поля на якість обприскування.

За технологічними показниками самохідні обприскувачі українського виробництва не поступаються закордонним. На обох машинах установлено керуючий комп’ютер ARAG Bravo 400S LT — він входить до стандартної комплектації. На екран із діагоналлю 5,7” виводяться всі параметри роботи машини: оброблена площа, швидкість, робочий тиск, рівень рідини в баку й багато іншого. Також комп’ютер підтримує рівень витрати робочого розчину, оброблюючи дані від витратоміра і датчика тиску, що забезпечує максимальну точність у роботі. Обсяг вбудованої пам’яті — 2GB. Також є два USB-порти й один SD-роз’єм для передачі даних.

За бажанням клієнта може бути встановлена система керування німецької компанії Müller-Elektronik, яка дозволяє максимально автоматизувати роботу з обприскувачем.

Для мінімізації пошкодження посівів самохідний обприскувач MAF 4200 обладнано 4-колісним режимом керування, коли задні колеса рухаються точно слід у слід передніх. Радіус розвороту становить усього 5900 мм. Модель має всього три рульових режими: керовані передні колеса, керовані всі колеса, а також «крабовий хід», що значно спрощує складні заїзди на поле й роботу на схилах.

Власникам менших фермерських господарств варто звернути увагу на модель IBIS 3000. Це легкий і досить економічний обприскувач, який водночас здатен виконувати великі обсяги роботи навіть у складних польових умовах. Це досягається завдяки повному приводу й інтелектуальній антибуксувальній системі POCLAIN.

Зовнішню панель керування всіма функціями на обох моделях обприскувачів, включно з функціями заповнення й промивання бака, винесено у відсік із правого боку. Поруч також розташовано міксер для попереднього змішування робочого розчину.

І ще одна з важливих переваг самохідних обприскувачів BOGUSLAV — це їх ціна. Вона значно нижча, ніж у схожих за функціоналом закордонних аналогів. Враховуючи також наявні програми фінансування й участь у програмі державної компенсації (виробник допомагає з оформленням) вітчизняні обприскувачі можуть стати доступним і надійним помічником.

Віктор Корський

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ