Техніка

Для добрих жнив

Українська ТМ John Greaves пропонує аграріям нові моделі машин для збирання пізніх зернових

В Україні в розпалі збиральна кампанія пізніх культур. Як завжди, найбільший фронт робіт по кукурудзі, якої цього року треба зібрати з понад 5 млн гектарів. Щоб гідно справитися з цим завданням, аграріям потрібна сучасна, потужна і надійна техніка, яка не підведе в полі, потребуватиме мінімуму зусиль для обслуговування і дозволить зекономити час і гроші. Cаме таку пропонує ТМ John Greaves, що належить заводу з виробництва сільгосптехніки «Бердянські жатки».

Це підприємство працює на вітчизняному ринку з 2014 року і нині є одним із провідних вітчизняних багатопрофільних виробників машин та обладнання для аграрного комплексу. Завдяки своїй високій якості європейського рівня ТМ John Greaves завоювала довіру і здобула прихильність багатьох господарств та фермерів. Для кукурудзяних жнив поточного сезону «Бердянські жатки» пропонують дві найновіші моделі власної розробки, які підприємство виробляє серійно, а отже, готове забезпечити попит найвимогливіших клієнтів.

Жатка з інтегрованим механізмом подрібнення

Для швидкого проведення жнив ТМ John Greaves представляє нову модель жатки ЖК-82, розраховану на збирання 8 рядків кукурудзи. ЇЇ головною особливістю є конструкція механізму подрібнення стебла, який конструктивно складається з протяжних валів із ножами та роторних ножів, що знаходяться посередині русел. Ножі-«метелики» забезпечують низький зріз культури — від 8 см, що надалі полегшує післяжнивний обробіток ґрунту. До того ж спеціальний пристрій для притиску стерні захищає колеса комбайна від пошкоджень.

Сам подрібнювач виконує декілька функцій: відрізає та протягує стебло, відриває качан і надалі подрібнює стебло та листя до дрібної фракції 2−3 см. Для збільшення міцності ножів та подовження терміну їх служби використовується виготовлене у Швейцарії карбідо-вольфрамове напилення різальних поверхонь.

Конструкція нової жатки проста і надійна. Міцна рама спрощує її експлуатацію та обслуговування, а універсальна рамка навішування дозволяє використовувати жатку з будь-яким комбайном вітчизняного або імпортного виробництва. На жатку встановлені пластикові подільники, які також збільшують зносостійкість та полегшують обслуговування.

На кожному редукторі й роторі жатки встановлені запобіжні муфти, що захищають їх від пошкоджень. Також в конструкції використовуються надійні та міцні мисові ланцюги італійського виробництва. Нарешті, порошкове фарбування захищає метал від корозії і дає можливість тривалого «вуличного» зберігання жатки.

В чому переваги пропонованої жатки перед аналогічними моделями інших виробників? Власне, аналогів їй практично нема хоча б тому, що жатка John Greaves — найлегша у своєму класі, її вага становить лише 2420 кг, тоді як найближчі конкуренти важать від 2,5 т. Вага жатки є досить важливим параметром, оскільки вона впливає на похилу камеру і на передню вісь комбайна. А додаткове ущільнення ґрунту нікому не потрібне. Тому чим жатка легша — тим краще, навіть якщо мова йде про кілька десятків кілограм. Окрім того, легша жатка забезпечує більшу енергоефективність, оскільки сама є менш енергоємною.

Друга важлива перевага — жатка John Greaves забезпечує чи не найкраще подрібнення за високої швидкості роботи навіть у порівнянні з імпортними аналогами. Так, її робоча швидкість становить 10−12 км/год, що дозволяє за цей час прибрати близько 6 га кукурудзи. Звісно, є жатки, які працюють швидше і дозволяють зібрати більше, але якість їх роботи з подрібнення гірша. І навпаки: жатки, які подрібнюють стебла і листя кукурудзи досить якісно, працюють на значно меншій швидкості. Тож виробник бердянських жаток зміг досягти в їх конструкції оптимального балансу швидкості і якості роботи, і тому модель ЖК-82 може експлуатуватися з високопродуктивними комбайнами.

Бункер-перевантажувач, що звільняє комбайни

Кукурудза забезпечує вітчизняним аграріям найбільший вал серед усіх зернових культур. Тому до її збирання «Бердянські жатки» пропонують бункери-перевантажувачі ТМ John Greaves. Призначення цих машин — оптимізувати процес збирання зерна і подовжити час ефективної роботи комбайнів за рахунок пришвидшення їх розвантаження, оскільки вивантаження в такі бункери відбувається на ходу. Так, регламентний операційний час комбайна становить 70%, решта 30% витрачається на вивантаження, розвороти, заправку і очікування транспорту. Використання бункера-перевантажувача дозволяє збільшити час роботи комбайна саме на збиранні і обмолоті до 90%.

Особливо незаміннім стає бункер-перевантажувач під час збирання пізніх культур, коли підвищена вологість не дозволяє заходити в поле автомобілям-зерновозам. Шини низького тиску дозволяють бункеру пересуватись по полях за будь-яких погодних умов і за будь-якої вологості, не зупиняючи процес збирання.

Завдяки переліченим перевагам бункерів-перевантажувачів, їх використання значно скорочує термін проведення жнив і, як наслідок, це зменшує втрати врожаю. Адже осипання зерна починається вже невдовзі після його дозрівання, і кожний день затримки з обмолотом може призвести до втрати близько 2% валового збору. Оскільки бункери-перевантажувачі збільшують продуктивність комбайнів, то значно менше зерна встигає впасти на землю.

Бункери за лічені хвилини здійснюють перевантаження зерна в зерновоз або відвозять його до місця зберігання. Така проміжна ланка дозволяє залучити до збору врожаю меншу кількість комбайнів. Практика свідчить, замість трьох комбайнів можна використовувати лише два, якщо їм «допомагатиме» один бункер-перевантажувач.

Бункери-перевантажувачі незамінні також під час використання технологій no-till та strip-till, оскільки в цьому разі виїзд автомашин на поле суворо заборонений. Якщо ж комбайни для вивантаження щоразу їздитимуть на край поля, це призведе до зниження їх продуктивності. Також бункери дозволяють завантажувати сівалки під час посівної кампанії, зменшуючи час завантаження з 1,5 год до 10−15 хв. При цьому посівний матеріал в бункерах захищений від опадів, оскільки закритий тентовою системою.

ТМ John Greaves пропонує для своїх бункерів-перевантажувачів додаткові опції. Зокрема, вони можуть бути оснащені системою зважування із передачею даних про вагу по GPRS, що дозволяє контролювати кількість зібраного зерна, запобігаючи тим самим крадіжкам. Процес навантаження-вивантаження зерна може фіксуватися системою відеоспостереження, при чому бункери також додатково комплектують камерою заднього огляду.

Багато фермерських господарств мають старий парк техніки. А покупка нової для них — це занадто дорога інвестиція, яку не всі можуть собі дозволити. Проте бункери-перевантажувачі — вигідне вкладення, оскільки за рахунок накопичувальної функції вони дозволяють виключити використання парку дрібної техніки, а отже, зменшити витрати на паливо та заробітну плату. Отже, з придбанням бункера-перевантажувача сільгоспвиробнику потрібно менше інвестицій для оновлення техніки. Водночас наявна техніка, така як комбайни, сівалки, автотранспорт, використовується більш ефективно.

Безумовна перевага всієї сільгосптехніки ТМ John Greaves полягає в тому, що це саме український продукт з високим ступенем локалізації. Попри використання деяких імпортних деталей і матеріалів, переважна більшість її конструктивних елементів і комплектуючих вітчизняного виробництва. Це означає, що із забезпеченням користувачів запасними частинами чи то до жатки, чи до бункера-перевантажувача не виникне жодних проблем на відміну від машин інших виробників, до яких запчастини нерідко потрібно замовляти за кордоном, а потім тривалий час чекати на їх доставку в Україну.

Нашим машинобудівникам не потрібно доводити, що українські сільгоспмашини можуть бути не гірші за імпортні, а деякі торгові марки здатні й перевершувати їх. Все частіше вітчизняні виробники «втирають носа» своїм колегам з-за кордону, пропонуючи аграріям функціональну і якісну техніку за більш прийнятною ціною.

Марк БЄЛЯВЦЕВ

+380 (6153) 60-800

газета “АгроМаркет”, вересень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ