Тваринництво

Нерозчинна сира клітковина в раціоні зменшує випадки розладу кишківника телят

Діарея під контролем

Діарея під контролем

Нерозчинна сира клітковина в раціоні зменшує випадки розладу кишківника телят на ранній стадії вирощування  

Однією з досить поширених проблем вирощування молодняку великої рогатої худоби на молочнотоварних фермах є діарея телят на ранніх стадіях вирощування. Ефективною профілактикою такої проблеми може стати застосування у годівлі телят нерозчинної сирої клітковини. 

Різновиди клітковини 

Вживання клітковини, оптимальний її вміст у раціоні телят є дуже важливим для підтримання здоров’я кишківника й загального добробуту тварин. 

Утім, варто звернути особливу увагу на різновиди клітковини. Клітковину можна поділити на два підкласи: розчинна (в’язка й перетравна) і нерозчинна (нев’язка та неперетравна). Розчинна клітковина — це складні вуглеводи (пектин, бета-глюкан, камеді та слизи), які повністю розчиняються в процесі перетравлення їжі. 

До нерозчинної клітковини належать такі речовини, як лігніни, лігнани, целюлоза і геміцелюлоза. Їх головна особливість в тому, що вони не перетравлюються організмом — і саме тому відіграють надзвичайно важливу роль у його функціонуванні. Завдяки їх неперетравності й нерозчинності, вони мають добру здатність до зв’язування з водою, що сприяє їх об’ємним властивостям. Традиційні джерела клітковини — це здебільшого побічні продукти, отримані від помелу зерна й олії, тож існує високий ступінь ризику ураження мікотоксинами. Натомість концентрат сирої клітковини є рішенням, що дозволяє отримати стандартизовану високоякісну клітковину (містить щонайменше 65% сирої клітковини, що вчетверо більше, ніж у традиційних джерелах). 

Як діє концентрат 

Джерелом високоякісної нерозчинної клітковини є лігноцелюлоза. Так, продукт німецької компанії JRS містить не менше ніж 65% сирої клітковини, 100% з якої є неперетравною. Це концентрат сирої нерозчинної клітковини, що виготовлений із хвойних порід дерев (без кори) за унікальною технологією фібрилювання — High Pressure Centrifugal (НРС), яка виробляє найдрібнішу клітковину й не містить мікотоксинів. 

Під час багатоступеневого процесу перероблення сировини структура клітковини розщеплюється під тиском на найдрібніші структурні волокна. В кінці, за допомогою так званої 3-D технології, продукт формують у різні за розміром частинки зерноподібної форми. 

Завдяки спеціально винайденій унікальній технології подрібнення, яка розблоковує здатність волокон до поглинання, концентрат сирої нерозчинної клітковини має високу здатність до поглинання вологи (1 : 8). Тобто діє як губка — зв’язує вологу там, де це потрібно, та віддає воду там, де цього вимагає фізіологія тварини. 

Також концентрат сирої нерозчинної клітковини підтримує та стимулює розвиток ШКТ, стабілізуючи процеси травлення та забезпечуючи кращу доступність організму тварини до поживних речовин корму. Окрім того, зменшує частоту випадків діареї у телят та витрати підприємства на ветеринарію. Ще однією перевагою концентрату є те, що він забезпечує раннє та підвищене споживання сухої речовини, що є особливо важливим для великої рогатої худоби. 

Механізм дії концентрату нерозчинної сирої клітковини на ШКТ телят показано на рис

Рис. Механізм дії концентрату нерозчинної сирої клітковини на ШКТ телят, де: 1 — стравохідна борозна; 2 — сітка клітковини у сичугу (abomasum); 3 — тонкий кишківник; 4 — товстий кишківник

У сичугу лігноцелюлоза допомагає у формуванні стабільного хімусу. У тонкому кишківнику (small intestine) фібрильована клітковина робить хімус менш щільним, збільшуючи його поверхню, що сприяє кращій роботі ензимів і стимулює функціонування кишківника. 

У товстому кишківнику з волокон фібрильованої клітковини організм тварини реадсорбує надлишок води, що забезпечує хорошу консистенцію фекалій. 

Результати досліджень 

Численними дослідами доведено позитивний вплив концентрату нерозчинної сирої клітковини на здоров’я телят і їх показники продуктивності. 

Так, у 2007 році в Технічному університеті прикладних наук Бінген був проведений дослід на 40 теличках та бичках симентальської породи віком 22 дні. Дослід тривав протягом семи тижнів. На фермі до замінника цільного молока (ЗЦМ) із рослинної сировини, який розбавляється у розрахунку 100 г/л, було додано 10 г/л концентрату. Телята, яких випоювали розчином ЗЦМ із додаванням концентрату, спожили більше сухої речовини, порівнюючи з телятами контрольної групи, та мали краще розвинений рубець. 

У 2008 році в Університеті прикладних наук Вайхенштефана-Трісдорфа проведено дослід на 97 телятах (бички) голштинської породи віком 22 дні. На фермі до ЗЦМ із рослинної сировини, який розбавляється в розрахунку 120 г/л, було додано 10 г/л концентрату. Дослід тривав 10 тижнів. Результати досліду показали, що в дослідній групі телят, які споживали із ЗЦМ концентрат нерозчинної сирої клітковини, спостерігалось значно менше випадків діареї проти контрольної групи телят. Також застосування нерозчинної клітковини призвело до більшої продуктивності телят дослідної групи, а саме — вищих середньодобових приростів. 

У 2009 році у Белградському університеті (Сербія) було проведено дослідження впливу концентрату нерозчинної сирої клітковини за випоювання телят ЗЦМ. На заводі до ЗЦМ із рослинної сировини, який розбавляли на фермі в розрахунку 120 г/л, було додано 10 г/л концентрату. Дослід проводили на 20 телятах (телички та бички) голштинської породи віком 30 днів і тривав 12 тижнів. Телята, у годівлі яких застосовували концентрат, за результатами досліду, порівнюючи з контрольною групою, мали вищу кінцеву вагу та кращу конверсію корму. 

У 2014 році на відгодівельній фермі у Футтеркампі (Німеччина) проведено дослід на 40 телятах (телички та бички) голштинської породи віком 14 днів. Дослід тривав вісім тижнів. На заводі до ЗЦМ було додано 10 г/л концентрату нерозчинної сирої клітковини. ЗЦМ містив 50% знежиреного молока і не мав рослинного протеїну та розбавлявся у розрахунку 160 г/л. Результати досліду показали, що в телят дослідної групи були вищі середньодобові прирости, а також завдяки застосуванню нерозчинної клітковини вони мали нижчу потребу в енергії на 1 кг приросту живої маси. 

Отже, додавання концентрату сирої нерозчинної клітковини до випоювання телят із розрахунку 10 г/л розчину ЗЦМ або молока, допомагає розвинути ШКТ телят на ранніх стадіях життя, суттєво зменшуючи частоту випадків діареї, що дозволяє виростити здоровий молодняк великої рогатої худоби з добрими приростами ваги тіла та скоротити витрати підприємства на ветеринарію. 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ