Техніка

Нові рішення Trimble роблять виконання технологічних операцій більш керованими

Цифрове агромайбутнє

Цифрове агромайбутнє

Нові рішення Trimble роблять виконання технологічних операцій більш керованими та контрольованими, а також зменшують вплив людського чинника на результат.  

Легка точність 

Поточний рік для компанії виявився насиченим на новинки, і головною можна назвати дисплей Trimble® GFX-350™. Це продовження традиційної лінійки дисплеїв на операційній системі Android. Новинка є початковою або базовою версією дисплея, що розрахована на тих, хто тільки починає свій шлях до точного землеробства. Екран має діагональ 7 дюймів, тож із цим монітором буде зручно працювати навіть у кабінах невеликих тракторів. Новинка замінить собою добре відомий дисплей CFX 750, який поступово виводитимуть із ринку. 

Дисплей комплектується новим навігаційним контролером NAV-500, приймач якого підтримує роботу зі супутниковими системами GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou та QZSS. А новий корекційний сигнал ViewPoint RTX забезпечує точність до 15 см від проходу до проходу (повторювана точність забезпечується у 68% вимірювань — 1σ). Дисплей має інтуїтивно зрозумілий оновлений інтерфейс додатка Precision IQ і сумісний із системами автоматичного підрулювання EZ-Steer®, EZ-Pilot® та EZ-Pilot®Pro, також дозволяє виконувати керування внесенням матеріалів за протоколом ISOBUS або через послідовний порт за протоколом Trimble Universal Variable Rate (TUVR) або інших виробників.

 Дисплей може передавати й отримувати інформацію через усі можливі комунікаційні системи: тут є Wi-Fi і Bluetooth, також можлива робота з модемом для доступу до мережі Інтернет. Дисплей підтримує весь функціонал Trimble Ag Software, зокрема функцію автоматичної синхронізації з хмарним сховищем і між дисплеями в межах господарства. На екран можна виводити одночасно вікна водіння, камери й універсального термінала. Тобто оператор зможе отримати максимум інформації одночасно — було б бажання. Дуже корисною є можливість збільшити навігаційну точність — за потреби можна замінити контролер NAV-500 на іншу модель — NAV-900, що постачається разом із дисплеєм GFX 750 — міняти кабелі не потрібно. Точність навігаційного контролера NAV-900 може сягати рівня RTK — 2,5 см. Ціна на новий монітор невисока, що робить його доступним навіть дрібним фермерам. 

Сергій Демиденко

За словами Сергія Демиденка, представника ком панії Trimble, новинка розрахована на будьякого фермера — від дрібного й аж до агрохолдингу. Він здатен забезпечити автоматичну роботу техніки в тих операціях, які не потребують високої точності. Проте покращити точність можна легкою заміною навігаційного контролера. До того ж сумісність з ISOBUS-агрегатами дає змогу виконувати серйозніші польові операції. 

Нове покоління вибіркового обприскування 

Компанія представила систему вибіркового внесення гербіциду WeedSeeker 2. Це оновлена версія системи першого покоління, яка має покращені характеристики. Діапазон робочої швидкості збільшився з 22 до 40 км/год, ширина покриття одного сенсора з 33 до 50 см, відповідно, потрібна кількість сенсорів зменшилася, з’явилася можливість роботи з ISOBUS сумісними терміналами. Самі датчики стали легшими, що спростило їх монтаж на штанзі. А сама система поки що не змінила свій функціонал. Вона, як і раніше, призначена для досходового внесення гербіциду. Система визначає бур’ян й обприскує тільки небажані рослини. Таким чином суттєво зменшується хімічне навантаження на ґрунт, а культурні рослини уникають небажаних стресів на початку вегетації, що позитивно впливає на їх майбутній розвиток й урожайність загалом. Загальна економія гербіциду за використання системи WeedSeeker 2 може сягати 85–90%. 

Монітори Müller Touch 800 і 1200 й автоматичне водіння Trimble стають сумісними 

Два роки тому Trimble придбала компанію MüllerElektronik, яка й донині є основним постачальником електроніки для багатьох виробників сільськогосподарських знарядь. Серед інших продуктів компанія має дисплеї власного виробництва Touch 800 і 1200, однак без систем автопілотування повноцінного рішення аграріям запропоновано не було. Тому логічним було об’єднати зусилля двох компаній, у результаті чого з наступного року термінали Müller Touch 800 і 1200 отримають можливість дооснащуватися системою EZ-Pilot®Pro з електромотором, який інтегрується в кермову колонку, та навігаційним контролером NAV-900, який забезпечить точність керування до 15 см із сигналом Range Point RTX та 2,5 см із сигналом Center Point RTX. Також з’явиться можливість передачі даних у хмарний сервіс Trimble Ag Software. 

Комплексні рішення 

У рамках виставки Agritechnica компанія Trimble представила оновлення до основного програмного продукту Trimble Ag Software та концепт Connected Farm. Останній являє собою об’єднання зусиль компанії у впровадженні повного циклу рішень, до яких входитимуть як фізичне обладнання для роботи в полі, так і корекційні сигнали та хмарні сервіси. Таким чином, фермери отримають повноцінні рішення для автоматичного керування машиною та процесом внесення з відповідною точністю, а також зможуть збирати й передавати дані в хмарний сервіс для збереження та подальшої обробки. 

Щодо оновлення Trimble Ag Software, яке вийде вже до кінця року, тут з’являться завдання на роботу. Це означає, що оператор служби моніторингу, агроном або керівник підрозділу зможуть заздалегідь створювати завдання й відправляти його на будь-який із дисплеїв компанії з додатком Precision IQ. У завданні будуть вказуватися машина, агрегат, поле, лінії руху, контур поля, норми внесення матеріалів, ім’я оператора та параметри, з якими має виконуватися робота (наприклад, швидкість руху або глибина обробітку). Все це відсилається по бездротовому каналу на дисплей, на якому оператор побачить завдання, підтвердить його отримання й розпочне працювати. Отже, зменшується вплив оператора на дотримання параметрів, а також є можливість уникнути помилкового створення зайвих завдань на одну й ту саму роботу. Після виконання операції звіт зберігатиметься на дисплеї й відправиться назад на сервер. 

Перетворення в ISOBUS 

Якщо у фермера є агрегат, що не сумісний з ISOBUS, це можна легко виправити, зробивши його ISOBUS-сумісним. Для цього потрібний тільки ISOBUS-контролер, який встановлюється на агрегат і приєднується до його датчиків та виконавчих механізмів. Тобто якщо фермер має обприскувач, розкидач або сівалку, ці агрегати можна дообладнати контролером Field-IQ ISO ECU, і зробити агрегат ISOBUSсумісним. Це дасть можливість контролювати внесення матеріалів, вимикати секції, застосовувати змінні норми тощо. Все залежить від оснащення самих агрегатів сенсорами та виконавчими механізмами. Керувати агрегатом можна з будьякого ISOBUS-дисплея, автоматизувати процес внесення й отримувати інформаційні звіти щодо виконаної роботи. 

Мобільна метеостанція 

Для контролю погодних умов у режимі реального часу компанія Trimble пропонує метеостанцію, що встановлюється на техніку. Пристрій пропонується для встановлення переважно на обприскувачі, бо саме під час обробки рослин важливий кожен градус температури, відсоток вологості, напрямок і швидкість вітру. Система дозволяє встановлювати граничні значення для виконання певних технологічних операцій. Тож якщо оператор не дотримуватиметься встановлених норм, система сповістить про це відповідним оповіщенням на екрані термінала, щоб оператор міг вжити потрібних заходів для виправлення ситуації. Метеостанція ISOBUS-сумісна й не потребує додаткового монітора. 

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ