Техніка

Цікавий для Європи

Цікавий для Європи

Український виробник самохідних і причіпних обприскувачів ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» вийшов на європейський ринок і показав свої найкращі моделі — відомий КРОНОС й інноваційний АТЛАНТ.

Безперечно приємно було бачити українських виробників у Ганновері на найбільшій у світі виставці сільськогосподарської техніки. «Богуславська сільгосптехніка» хоч і не показала весь асортимент своєї продукції, але заявила про себе й дала зрозуміти, що її продукція може стати гідною альтернативою багатьом світовим брендам. Якість, простота, надійність і відчутно менша вартість можуть стати вирішальними чинниками не лише для українських, а й для європейських фермерів.

Компанія привезла на виставку дві машини: модель КРОНОС, яка вже понад 15 років представлена на ринку, і нову модель АТЛАНТ, яку вже оснащено всіма новітніми системами, які є у всесвітньовідомих виробників техніки для захисту рослин. Зокрема, це підвіска шасі з азотними акумуляторами та гідроциліндрами, що гасять поштовхи від коліс, щоб на раму обприскувача не передавалися зайві коливання. Двомаятниковий механізм стабілізації штанги дозволяє працювати в складних польових умовах по нерівному рельєфу на високій швидкості. Таким чином, комбінація підвіски шасі та штанги значно збільшують продуктивність обприскувача. Один із покупців навіть порівнював можливості свого імпортного обприскувача з 28-метровою штангою й богуславського зі штангою у 24 м, коли тракторист виявив бажання працювати на богуславському через можливість заробляти більше грошей, завдяки вищій продуктивності АТЛАНТ. Це найкраще підтвердження високої продуктивності цієї моделі. Обприскувач АТЛАНТ із баком на 4200 л рекомендується агрегатувати з трактором потужністю 130 к. с. Однак фермери чіпляють його до менш потужних тракторів і нормально працюють.

Комп’ютер виробництва німецької компанії Müller Electronik підтримує низку корисних функцій обприскувача. Одна з них — копіювання колесами обприскувача колії трактора. Це необхідна опція для фермерів із невеликими полями, де багато розворотів, і значний відсоток площі витоптується тільки через те, що колеса обприскувача не їдуть по колії трактора.

Також комп’ютер підтримує систему активного ведення штанги, яка працює з ультразвуковими датчиками та забезпечує постійне дотримання заданої висоти до поверхні землі або до культури. Таким чином досягається оптимальна якість покриття поверхні рослин робочим розчином, мінімізується знесення крапель і випаровування. Це особливо важливо на полях зі складним рельєфом,

Ще одна корисна функція полягає у визначенні положення обприскувача за допомогою супутникової навігації й автоматичне відімкнення секцій на вже оброблених ділянках. Штангу можна розділити на 7, 9 і 13 секцій, а також можна реалізувати пофорсункове автоматичне відімкнення. Тобто на 24-метровій штанзі кожну із 48 форсунок можна вимикати окремо.

На всі обприскувачі встановлено помпи Annovi Reverberi. З цим виробником завод співпрацює вже понад 20 років, і жодних зауважень до цього агрегата ніколи не виникало. На представленій на виставці машині було встановлено помпу продуктивністю 250 л/хв, але є помпи на 330 і 380 л/хв — все залежить від ширини захвату штанги й особливостей виконуваної роботи. Максимальний робочий тиск помпи — 20 бар, але в штанзі слід підтримувати значно менший тиск. Наприклад, під щілинні розпилювачі максимальний робочий тиск — 4 бар, а для довгих інжекторних тиск може бути вдвічі більшим — 8 бар. Тому помпа може цілком впоратись із підтриманням потрібного тиску навіть за великих норм виливу.

Робоча швидкість обприскувача не обмежується, головне — щоб якість обробки відповідала встановленим вимогам, і тракторист міг втриматися в кріслі за таких умов.

Віталій Сірий, керівник відділу продажів компанії BOGUSLAV

За словами Віталія Сірого, керівника відділу продажу ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка», під час порівняльного випробування різних обприскувачів цієї осені під Києвом було підготовлено спеціальну смугу з перешкодами у вигляді горбів і ям. По цій смузі рухалися різні обприскувачі зі штангами, розкладеними в робоче положення. Учасники події змогли порівняти, як працює система стабілізації в різних обприскувачах, й АТЛАНТ продемонстрував найкращу стабільність серед відоміших у світі брендів. Тому виробник без жодних коливань пропонує привезти свій обприскувач у будь-яке господарство й показати його роботу в реальних умовах.

Переважну більшість штанг виготовлено зі сталі. Алюмінієву конструкцію має 36-метрова штанга на самохідній моделі, а також 24-метрова з повітряним рукавом. Однак підприємство готове виготовити алюмінієву штангу будь-якої ширини захвату на замовлення. Алюміній має кілька переваг — він значно легший, ніж сталь, і не боїться корозії. Тож якщо фермер планує за допомогою обприскувача вносити хімічно агресивні рідкі добрива, є сенс придбати алюмінієву штангу.

На сталевих штангах використовується порошкове фарбування з попередньою обробкою деталей піскоструменевим способом. У результаті поверхня металу стає ніби вкритою ґрунтовкою, хоча насправді це чистий метал. Потім наноситься порошкова фарба, і деталь відправляють у піч. Після температурної обробки фарба нагадує полімер, який дуже важко механічно пошкодити. Від удару на поверхні може виникнути вм’ятина, але фарба не відколеться.

Змішувач для хімікатів пропонується на 28 л вітчизняного виробництва, а також більш функціональні італійські на 35 л і 42 л. Для зручнішого агрегатування дишель можна регулювати по висоті й довжині.

Наразі інженери-конструктори КБ BOGUSLAV працюють над двома моделями самохідних обприскувачів. Це машини IBIS і MAF, прототипами яких є найбільш вдалі моделі західного виробництва. Однак було очевидно, що BOGUSLAV дозрів до створення й виводу на ринок самохідних обприскувачів власного виробництва, і цей час настав. Такі обприскувачі будуть оснащені баками місткістю 3000 і 4000 л із шириною захвату штанги від 18 до 36 м. Це потужні продуктивні самохідні обприскувачі, в конструюванні яких враховують найпопулярніші вимоги сучасних аграріїв за кліренсом, місткістю баків, шириною колії, швидкістю роботи та якістю обробки. Всю технічну документацію на зачислення цих моделей у програму держкомпенсації на придбання техніки вже подано на розгляд відповідної комісії, — повідомив нам керівник відділу продажів компанії BOGUSLAV Віталій Сірий, із яким ми поспілкувалися на стенді компанії на Agritehnica-2019.

Моб.: 093-171-32-68; E-mail: [email protected]

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ