Техніка

Враження від дискової борони BEDNAR SWIFTERDISC XO 6000F у представників господарств, які працюють на Дніпропетровщині та Тернопільщині

«Іншого дискатора нам не треба!»

«Іншого дискатора нам не треба!»

Враження від дискової борони BEDNAR SWIFTERDISC XO 6000F у представників господарств, які працюють на Дніпропетровщині та Тернопільщині.

Мабуть, жодне українське господарство не обходиться у своїй роботі без дискової борони. Такі агрегати потрібні скрізь і всюди для виконання широкого спектра завдань — від мілкого лущення стерні й до повноцінного передпосівного чи навіть основного обробітку. І вдалий вибір «дисків» може бути визначальним для фінансових результатів кожного агровиробника.

Цієї осені ми відвідали два господарства, розташованих на значній відстані одне від одного. Це ФГ «Гружинскаса» на Дніпропетровщині та СТОВ «Вікторія» поблизу Тернополя. Попри різницю в ґрунтово-кліматичних умовах ці господарства об’єднує їхня довіра до популярної моделі дискової борони BEDNAR SWIFTERDISC XO 6000F та до техніки чеського виробника загалом.

Керівник ФГ «Гружинскаса» Олег Гружинскас належить до когорти тих фермерів, які першими робили підприємницький обробіток землі ще далекого 1992 року. Тоді ентузіастам-фермерам у регіоні виділяли по 10 га землі щороку й доводилося вчитися виживати за таких умов просто «з коліс». З іншого боку, це забезпечило Олегу Іозовичу потужний аграрний гарт і вміння вирізняти найкраще, що можна вибрати для технології.

— Сьогодні ми обробляємо до 800 га землі. Вирощуємо три основних культури — озиму пшеницю, соняшник і кукурудзу. Також цьогоріч уперше посіяли сою й отримали добрий результат. Більшість фермерів у нашому районі орють чи принаймні глибоко обробляють землю. Ми почали відходити від цього й орієнтуємося на mini-till, а в найближчій перспективі — на no-till, — розповідає Олег Гружинскас.

«Ми багато разів заміряли і перевіряли глибину – щоразу отримували позитивний результат»

Перед початком сезону Олег Іозович вирішив істотно обновити технічний арсенал господарства. Було придбано дві нові сівалки прямого висіву та новий дискатор BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F, щоб мати змогу ефективно працювати по-новому.

— Чому саме ця модель? Ми обирали дуже довго. Я їздив по сусідніх господарствах, дивився, як працюють машини на польових демонстраціях. З вибором мені допомагав знайомий менеджер з In Force Group. І так складалося, що я регулярно натрапляв на агрегати BEDNAR, але чомусь не звертав на них уваги. Якось випадково ми побачили BEDNAR SWIFTERDISC і вирішили: давайте-но подивимося! І він показав себе так, що я відразу загорівся: порозпитував людей, почитав про нього й вирішив придбати. Сьогодні можу сказати, що кращого рішення ми не могли ухвалити!, — стверджує Олег Гружинскас.

Серед основних переваг BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F наш співрозмовник називає унікальне точне дотримання заданої глибини обробітку, ідеальне вирівнювання поверхні поля та копіювання рельєфу.

— Якщо нам потрібно спрацювати на 6 см, то це будуть 6 см. Якщо 4 чи 8 см, то так і буде. Ми багато разів заміряли й перевіряли — щоразу отримували позитивний результат. А від цього ж дуже багато залежить: якщо ми обробимо верхній шар ґрунту на однакову глибину і точно закладемо насіння, то матимемо дружні сходи, та сама пшениця краще кущитиметься. І це все відіб’ється на врожайності, — зазначає Олег Гружинскас.

До того ж BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F витрачає значно менше пального, як порівняти з дисковими агрегатами, які працювали тут раніше.

— У середньому 6 л/га, тоді як інші борони брали по 8–10, а іноді й усі 12 л/га. Сьогодні ж літр «солярки» коштує в гурті 47 гривень. Ось і порахуйте, — каже фермер.

За його словами, істотно зросла також реальна продуктивність роботи. Технологія підготовки ґрунту під озимину передбачає дворазовий обробіток стерні з провокацією бур’янів. Також потрібно перемолоти пожнивні рештки й спрацювати з максимальним збереженням вологи.

— Все робиться просто на «відмінно». Причому ми без проблем на швидкості 15 км/год робимо 6-метровим агрегатом по 60 га за день. Одного разу, коли дуже треба було, зробили всі 100 га, попрацювавши додатково трохи вночі. І, повторюся, все точно і так, як треба. Допрацюємо ним восени й спробуємо ще й навесні — під сівбу, — розповідає Олег Йозович.

Фермер зазначає те, що диски SWIFTERDISC вгризаються навіть у дуже твердий ґрунт, а котки відразу ж ущільнюють землю. Задній коток влаштовано так, що агрегат не зміщується вбік, що гарантує точне ведення.

— Дуже зручні регулювання — механізатор клацнув «засувкою» на циліндрі й — усе: не треба довго «розважатися» і виміряти на око. Взагалі уся конструкція борони дуже продумана й має запас міцності. Ми ось відпрацювали вже майже 600 га — змийте пилюку, і буде, як із заводу. Ну, і хочу сказати про сервіс дилера In Force Group — привезли борону, все склали, налаштували, навчили нашого механізатора, все, що треба, підказують — це дуже зручно, — резюмує Олег Гружинскас.

Захоплення свого колеги з Дніпропетровщини дискатором BEDNAR SWIFTERDISC XO_F розділяє і головний інженер СТОВ «Вікторія» Олександр Михалюк. Однак тут агрегат працює вже добрих п’ять років.

У СТОВ «Вікторія» обробляють 2500 га угідь і вирощують широкий спектр польових культур. Додатково тут провадять овочівництво та ягідництво, а також є тваринницькі потужності.

— Що я вам можу сказати про SWIFTERDISC? Якби ми купували нову дискову борону, то знову придбали б цю модель. Це, знаєте, такий агрегат, що ідеально працює з першого разу і працює так завжди. Коли вибирали дискатор, то випробовували моделі різних виробників. Як тільки запустили в поле SWIFTERDISC, то відразу зрозуміли: це те, що треба! І він уже шостий рік безальтернативно в нас працює, — розповідає Олександр Михалюк.

У господарстві застосовують різні технології обробітку ґрунту. Переважно це — оранка, проте тернополяни приглядаються й до no-till. Хоча цукрові буряки й овочі, однак, потребують глибокого обробітку. І BEDNAR SWIFTERDISC XO 6000F застосовують тут як безвідмовний інструмент, щоб дати раду стерні, соломі, грудкам і гребеням ґрунту на полі.

— Ось, дивіться: тут пройшла ця борона після збирання ячменю — і все ідеально чисто. Якби ви бачили це поле до проходу SWIFTERDISC… Частина ячменю полягла, комбайни не могли нормально все зібрати, скрізь лежали жмути соломи. Ми запустили наш дискатор — і на поле приємно глянути. Так само скрізь — навесні запускаємо агрегат після важкої листопадової оранки, що лишає колії та гребені, і BEDNAR все доводить до ідеалу, — розповідає аграрій.

Не дивно, що на полях СТОВ «Вікторія» чеський дискатор виконує широкий спектр завдань і встиг напрацювати добрих 5 тис. гектарів без жодної поломки. Він лущить стерню, рівняє поля, виконує передпосівний обробіток тощо.

— Він дуже класно виконує роботу завдяки своїм агресивним дискам. Стерня підрізається, перемелюється й перемішується з ґрунтом. Поле виходить рівненьке та ідеальне для подальших операцій чи навіть сівби. Причому SWIFTERDISC в разі потреби може працювати просто суперінтенсивно. У нас був випадок, коли ми спрацювали із заглибленням на 8 см зі швидкістю 18 км/год, і агрегат усе зробив, як слід. Диски за весь цей час поміняли лише один раз, — розповідає Олександр Михалюк.

Пан Олександр виділяє надзвичайно міцну продуману конструкцію BEDNAR SWIFTERDISC XO 6000F.

«Це, знаєте, такий агрегат, який ідеально працює із першого разу і працює так завжди»

— Міцна рама, чудова якість металу, фарбування, гідравліка, не обслуговувані підшипники — тут все на висоті й зроблено на совість. Нам незрідка доводиться працювати на дуже важкому ґрунті й виконувати роботу швидко, і жодних несправностей у нас не було. Налаштування тут дуже прості, механізаторові не потрібно витрачати на це години. І, врешті-решт, ми знаємо, що яку б глибину не виставили, роботу буде виконано ідеально на всі сто відсотків, — стверджує наш співрозмовник.

До того ж BEDNAR SWIFTERDISC XO 6000F максимально захищений від закорковування як завдяки високій рамі, так і наявності котка, що самостійно очищується. Тому можна якісно спрацювати і по вологому ґрунту, і по полю, рясно вкритому пожнивними рештками.

— Цю модель зроблено для людини і для по-справжньому ефективної роботи в полі. За що не візьмися — все продумано. Невеликий радіус розвороту в полі, зручне транспортування, мінімальне технічне обслуговування — це все істотно полегшує та пришвидшує роботу. До того ж у техніки BEDNAR — чудові партнери, які здійснюють сервісне обслуговування. Наприклад, ми з компанією «ЛАН» не маємо жодних проблем — усі питання по сервісу вирішуємо за лічені години.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ