Алгоритм прибутковості
![Алгоритм прибутковості](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2020/02/Agrii_2020_1.jpg)
Зниження рентабельності вирощування сільськогосподарських культур стало основною проблемою для вітчизняних аграріїв протягом останніх років. Попри рекордні врожаї зернових і олійних культур, їх прибутки залишаються на мінімальній позначці. У компанії Agrii знають, як забезпечити господарству стабільні прибутки: зменшити собівартість внаслідок підвищення врожайності.
Очевидні речі
Сучасне сільське господарство все більше перетворюється на галузь чіткого й контрольованого виробництва продукції. Тепер аграрію для того, щоб забезпечити весь виробничий процес, необхідно підібрати правильний алгоритм створення та реалізації продукції. А для отримання прибутку — обґрунтовано зменшити витрату коштів на виробництво.
«Агробізнес в Україні — це ”агро” і ”бізнес”, а не просто спосіб життя, як це є у маленьких європейських країнах, — зауважує Олексій Стеценко, директор з розвитку бізнесу компанії Agriі. — У нас обов’язково є грошова складова, яку визначають дві цифри: собівартість вирощеної продукції та вартість готової продукції, яка реалізовується здебільшого на світових ринках, на які Україна практично не впливає. Тому простір, в якому можуть грати наші агровиробники, це — собівартість вирощеної продукції. Упершись по потенціалу врожайності в такі моменти, як кількість опадів, родючість землі, кваліфікація працівників тощо, ми маємо знайти способи підвищити врожайність».
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2020/02/Agrii_2020_2.jpg)
Як це зробити? Шляхом удосконалення технології вирощування продукції, адаптації до нових умов. Втім, сказати це просто, а зробити — досить складно. Адже існує мінімум п’ять глобальних і сотні маленьких гравців, які надають свої технології, і розібратися в тому, що ефективніше для конкретного господарства, агроному дуже складно. Потрібен експерт, який здатен відфільтрувати величезний пласт інформації, створити з нього зрозумілі для аграріїв повідомлення і запропонувати рішення, яке дозволить підприємству виростити більше врожаю за меншої затрати ресурсів.
«У сільському господарстві є високий попит на сервіс. Тому попит на продукти буде поступатися попиту на рішення, — зазначає Олексій Стеценко. — Натомість наявні моделі дистрибуції все менше цікаві світу, бо вони не відповідають реальним потребам агровиробників — це вже світовий тренд».
Розуміючи цей тренд, три роки тому компанія вирішила змінити свою бізнес-модель і стала використовувати свій досвід роботи в інших країнах у підході до надання агрономічних сервісів, націлених на ефективність. На відміну від інших компаній-дистриб’юторів, Agrii сконцентрована на проведенні наукових досліджень та впровадженні нових розробок, які допоможуть аграріям знайти рішення щодо максимізації прибутків та мінімізації собівартості конкретно в кожному господарстві.
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2020/02/Agrii_2020_3.jpg)
Як це працює
На практиці це означатиме, що консультант і клієнт ставлять за мету планову врожайність тієї культури, у покращенні технології якої аграрій зацікавлений. І протягом сезону вегетації консультант Agrii надає конкретні поради і рекомендації щодо збереження потенціалу врожайності. «Якщо ми не вийдемо на планову врожайність — нестимемо фінансову відповідальність, що буде відображено в договорі», — коментує Олексій Стеценко.
Аграрій може вибрати ті чи інші сервіси: агрономічний супровід, лабораторні дослідження, впровадження елементів точного землеробства, цифровий моніторинг і метеопрогнози. Крім цього, він зможе стежити за розвитком своїх полів, використовуючи цифрову платформу Contour, яка має зрозумілий інтерфейс.
Примітно, що у більшості аграріїв, з якими працює Agrii, чистий прибуток з 1 га коливається залежно від зони й культури, яку вони вирощують, від 100 до 400 дол. Сільгоспвиробники отримують 10−15% додаткового прибутку.
Спостерігаючи успішний досвід, аграрії просять поділитися технологією. Проте єдиної технології вирощування тієї чи іншої культури, яка підходить усім, не існує. Залежно від ґрунтів господарства, кількості опадів, сортів і гібридів, наявної техніки тощо вона сильно міняється. Лише аналізуючи усі чинники, можна створити технологію для конкретного господарства. Можна робити це самостійно, набиваючи ґулі, а можна прийняти більш ефективне рішення — використати досвід та знання фахівців. «Це як обрати заняття в спортзалі самостійно і з тренером, — проводить аналогію Олексій Стеценко. — Тренуючись самостійно, ти можеш розтягнути м’язи чи зазнати травми. А от заняття з тренером гарантує тобі підстрахування від невдач, допомогу у прийнятті правильних, вчасних рішень».
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2020/02/Agrii_2020_4.jpg)
Фахівці Agrii відпрацьовують свої технології на великих полях у різних господарствах, розташованих у всіх агрокліматичних зонах. Вони експериментують із різними комбінаціями одних і тих самих витратних засобів сільського господарства для того, щоб отримати вищий врожай за меншої собівартості. Наприклад, лише підвищуючи якість сівби, можна збільшити потенціал врожайності на 15%. Господарства, які переходять на сівалки точного висіву чи з роботизованим управлінням, де можна відключати кожен сошник чи виставляти норму висіву швидше, гарантовано отримують кращі результати, ніж у інших. Використання таких сівалок допомагає зекономити 5−10% на посівному матеріалі й отримати ще 5−10% прибавки до врожайності завдяки досягненню оптимальної густоти рослин на полі.
На кінцевий результат впливає й удосконалення системи засобів захисту рослин, вибір оптимального способу обробітку ґрунту тощо.
«Почути» ґрунт
Однією з найбільших проблем, з якою стикнулися аграрії в усьому світі, є вологозабезпечення. «Клімат швидко змінюється: нинішня зима з дуже низькою кількістю опадів є катастрофічною для аграріїв, — зазначає Олексій Стеценко. — Очікується, що в лютому-березні будуть снігопади, але вони не вирішать наявної проблеми». За його словами, проблема вологозабезпечення ґрунту є системною і глибокою та не має одномоментного рішення.
В Agrii підходять до розв’язання проблеми вологозабезпечення ґрунту через його структуру, спосіб обробітку і загальне поліпшення родючості. Для цього рекомендують дослідити поля не тільки на агрохімічний склад ґрунту, але і на її ущільнення, його глибину та характер. Далі — проводять консультації з руйнування ущільненого ґрунту за допомогою сучасної сільськогосподарської техніки. Серед рекомендацій — змінити або адаптувати систему обробітку ґрунту, щоб ущільнення не виникало в майбутньому. Для відновлення родючості ґрунту використовують біологічний препарат LEANUM®, який завдяки високому вмісту активних штамів природних бактерій відновлює структуру ґрунту та покращує його родючість. Тільки завдяки комплексу дій — цілісному рішенню, можна досягнути ефективності. Використання окремих елементів спрацює одномоментно, але не дасть системних результатів, переконаний Олексій Стеценко.
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2020/02/Agrii_2020_5.jpg)
Довідка
Компанія «Агроскоп Інтернешнл» стала частиною міжнародної групи Agrii та почала процес репозиціонування на ринку.
Agrii входить до Групи компаній Origin — провідного постачальника агрономічних сервісів, технологій та стратегічних рішень в агровиробництві. Напрями діяльності: дистрибуція, агрономічні сервіси, агротрейдинг. Бізнеси компанії представлені в Ірландії, Великій Британії, Україні, Польщі, Румунії, Бельгії та Бразилії.
Agrii має 13 офіційних регіональних представництв, 7 регіональних складів загальною площею 20 тис. м2, два демонстраційні центри, кілька лабораторій: агрохімічну, насіннєву та фітопатологічну.
У планах Agrii зайняти 30% сегменту дистрибуції матеріально-технічних ресурсів в України. На сьогодні компанія займає понад 10% ринку й співпрацює з 2,5 тис. сільгоспвиробників, які обробляють 4,1 млн гектарів землі.
Лариса Степанушко