Агрономія

Алгоритм прибутковості

Алгоритм прибутковості

Зниження рентабельності вирощування сільськогосподарських культур стало основною проблемою для вітчизняних аграріїв протягом останніх років. Попри рекордні врожаї зернових і олійних культур, їх прибутки залишаються на мінімальній позначці. У компанії Agrii знають, як забезпечити господарству стабільні прибутки: зменшити собівартість внаслідок підвищення врожайності.

Очевидні речі

Сучасне сільське господарство все більше перетворюється на галузь чіткого й контрольованого виробництва продукції. Тепер аграрію для того, щоб забезпечити весь виробничий процес, необхідно підібрати правильний алгоритм створення та реалізації продукції. А для отримання прибутку — обґрунтовано зменшити витрату коштів на виробництво.

«Агробізнес в Україні — це ”агро” і ”бізнес”, а не просто спосіб життя, як це є у маленьких європейських країнах, — зауважує Олексій Стеценко, директор з розвитку бізнесу компанії Agriі. — У нас обов’язково є грошова складова, яку визначають дві цифри: собівартість вирощеної продукції та вартість готової продукції, яка реалізовується здебільшого на світових ринках, на які Україна практично не впливає. Тому простір, в якому можуть грати наші агровиробники, це — собівартість вирощеної продукції. Упершись по потенціалу врожайності в такі моменти, як кількість опадів, родючість землі, кваліфікація працівників тощо, ми маємо знайти способи підвищити врожайність».

Як це зробити? Шляхом удосконалення технології вирощування продукції, адаптації до нових умов. Втім, сказати це просто, а зробити — досить складно. Адже існує мінімум п’ять глобальних і сотні маленьких гравців, які надають свої технології, і розібратися в тому, що ефективніше для конкретного господарства, агроному дуже складно. Потрібен експерт, який здатен відфільтрувати величезний пласт інформації, створити з нього зрозумілі для аграріїв повідомлення і запропонувати рішення, яке дозволить підприємству виростити більше врожаю за меншої затрати ресурсів.

«У сільському господарстві є високий попит на сервіс. Тому попит на продукти буде поступатися попиту на рішення, — зазначає Олексій Стеценко. — Натомість наявні моделі дистрибуції все менше цікаві світу, бо вони не відповідають реальним потребам агровиробників — це вже світовий тренд».

Розуміючи цей тренд, три роки тому компанія вирішила змінити свою бізнес-модель і стала використовувати свій досвід роботи в інших країнах у підході до надання агрономічних сервісів, націлених на ефективність. На відміну від інших компаній-дистриб’юторів, Agrii сконцентрована на проведенні наукових досліджень та впровадженні нових розробок, які допоможуть аграріям знайти рішення щодо максимізації прибутків та мінімізації собівартості конкретно в кожному господарстві.

Як це працює

На практиці це означатиме, що консультант і клієнт ставлять за мету планову врожайність тієї культури, у покращенні технології якої аграрій зацікавлений. І протягом сезону вегетації консультант Agrii надає конкретні поради і рекомендації щодо збереження потенціалу врожайності. «Якщо ми не вийдемо на планову врожайність — нестимемо фінансову відповідальність, що буде відображено в договорі», — коментує Олексій Стеценко.

Аграрій може вибрати ті чи інші сервіси: агрономічний супровід, лабораторні дослідження, впровадження елементів точного землеробства, цифровий моніторинг і метеопрогнози. Крім цього, він зможе стежити за розвитком своїх полів, використовуючи цифрову платформу Contour, яка має зрозумілий інтерфейс.

Примітно, що у більшості аграріїв, з якими працює Agrii, чистий прибуток з 1 га коливається залежно від зони й культури, яку вони вирощують, від 100 до 400 дол. Сільгоспвиробники отримують 10−15% додаткового прибутку.

Спостерігаючи успішний досвід, аграрії просять поділитися технологією. Проте єдиної технології вирощування тієї чи іншої культури, яка підходить усім, не існує. Залежно від ґрунтів господарства, кількості опадів, сортів і гібридів, наявної техніки тощо вона сильно міняється. Лише аналізуючи усі чинники, можна створити технологію для конкретного господарства. Можна робити це самостійно, набиваючи ґулі, а можна прийняти більш ефективне рішення — використати досвід та знання фахівців. «Це як обрати заняття в спортзалі самостійно і з тренером, — проводить аналогію Олексій Стеценко. — Тренуючись самостійно, ти можеш розтягнути м’язи чи зазнати травми. А от заняття з тренером гарантує тобі підстрахування від невдач, допомогу у прийнятті правильних, вчасних рішень».

Фахівці Agrii відпрацьовують свої технології на великих полях у різних господарствах, розташованих у всіх агрокліматичних зонах. Вони експериментують із різними комбінаціями одних і тих самих витратних засобів сільського господарства для того, щоб отримати вищий врожай за меншої собівартості. Наприклад, лише підвищуючи якість сівби, можна збільшити потенціал врожайності на 15%. Господарства, які переходять на сівалки точного висіву чи з роботизованим управлінням, де можна відключати кожен сошник чи виставляти норму висіву швидше, гарантовано отримують кращі результати, ніж у інших. Використання таких сівалок допомагає зекономити 5−10% на посівному матеріалі й отримати ще 5−10% прибавки до врожайності завдяки досягненню оптимальної густоти рослин на полі.

На кінцевий результат впливає й удосконалення системи засобів захисту рослин, вибір оптимального способу обробітку ґрунту тощо.

«Почути» ґрунт

Однією з найбільших проблем, з якою стикнулися аграрії в усьому світі, є вологозабезпечення. «Клімат швидко змінюється: нинішня зима з дуже низькою кількістю опадів є катастрофічною для аграріїв, — зазначає Олексій Стеценко. — Очікується, що в лютому-березні будуть снігопади, але вони не вирішать наявної проблеми». За його словами, проблема вологозабезпечення ґрунту є системною і глибокою та не має одномоментного рішення.

В Agrii підходять до розв’язання проблеми вологозабезпечення ґрунту через його структуру, спосіб обробітку і загальне поліпшення родючості. Для цього рекомендують дослідити поля не тільки на агрохімічний склад ґрунту, але і на її ущільнення, його глибину та характер. Далі — проводять консультації з руйнування ущільненого ґрунту за допомогою сучасної сільськогосподарської техніки. Серед рекомендацій — змінити або адаптувати систему обробітку ґрунту, щоб ущільнення не виникало в майбутньому. Для відновлення родючості ґрунту використовують біологічний препарат LEANUM®, який завдяки високому вмісту активних штамів природних бактерій відновлює структуру ґрунту та покращує його родючість. Тільки завдяки комплексу дій — цілісному рішенню, можна досягнути ефективності. Використання окремих елементів спрацює одномоментно, але не дасть системних результатів, переконаний Олексій Стеценко.

Довідка

Компанія «Агроскоп Інтернешнл» стала частиною міжнародної групи Agrii та почала процес репозиціонування на ринку.

Agrii входить до Групи компаній Origin — провідного постачальника агрономічних сервісів, технологій та стратегічних рішень в агровиробництві. Напрями діяльності: дистрибуція, агрономічні сервіси, агротрейдинг. Бізнеси компанії представлені в Ірландії, Великій Британії, Україні, Польщі, Румунії, Бельгії та Бразилії.

Agrii має 13 офіційних регіональних представництв, 7 регіональних складів загальною площею 20 тис. м2, два демонстраційні центри, кілька лабораторій: агрохімічну, насіннєву та фітопатологічну.

У планах Agrii зайняти 30% сегменту дистрибуції матеріально-технічних ресурсів в України. На сьогодні компанія займає понад 10% ринку й співпрацює з 2,5 тис. сільгоспвиробників, які обробляють 4,1 млн гектарів землі.

Лариса Степанушко

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ