Техніка

Аграрії віддають перевагу плугам Juwel за якість роботи та легкість

Вічна класика

Вічна класика

Аграрії віддають перевагу плугам Juwel за якість роботи та легкість.

Зниження рентабельності спонукає українських аграріїв переглядати власні підходи до виробництва, оптимізувати технологію, шукати раціональні рішення для зниження собівартості вирощування культур. Так, подорожчання добрив змушує змінювати систему підживлення, а підвищення вартості пального ставить у пріоритет більш ергономічні агрегати, як-от плуги Juwel від LEMKEN. Завдяки особливостям налаштування та легкості цих плугів трактори різної потужності витрачають менше палива, у порівнянні з більшими або ж аналогічними напівнавісними агрегатами, а якість оранки при цьому – на найвищому рівні. У цьому на власному досвіді переконалися аграрії з різних регіонів України.

«Плуг Juwel найекономніший за витратами пального»

Сергій Турчин, голова ФГ «Астерра +» (Сумська обл.)

Плуг Juwel 7 ми придбали два роки тому. А до того також користувалися іншими плугами виробництва компанії LEMKEN. Перевага плуга Juwel передусім у тому, що він легкий і не чинить великого навантаження на трактор. Відтак, він найбільш економний за витратами палива. Я бачив на ринку якісні аналоги, втім, інший сплав металу робить їх важкими, а це мінімум на 2 л/га більше за витратами пального.

Працюємо на важких чорноземах і оремо всі свої площі. Обробляємо 300 га, але ще надаємо послуги з оранки іншим господарствам, тож за два роки експлуатації наш Juwel 7M 4+1 виорав близько 2 тис. га. Плуг має високу продуктивність. За денну зміну оремо 18 га – рівно стільки, на скільки вистачає повного баку дизеля (щоб не їхати дозаправоятися), а це – 15-18 л/га. 

Агрегатуємо плуг із трактором New Holland Т 7070 потужністю 225 к.с. Оремо на глибину 28-32 см за стандартом для технічних культур. І на вологому, і на сухому грунті працює ідеально якісно. Зокрема, на вологому ґрунті працює без налипання завдяки смуговим відвалам і якісному металу. Ми цим плугом навіть зірвали плужну підошву після радянських агрегатів, тож і потреби в глибокорозпушувачі немає.

Крім того, Juwel простий в експлуатації, всі запчастини доступні, все завжди є в наявності, тож у випадку форс-мажору не треба довго чекати на ремонт. Ми купували плуг у компанії «Агротехсоюз». Вони нам його один раз налаштували під наші потреби і нині ми все оремо без попередньої підготовки. Крім того, дилер дав нам грошову відстрочку. А також за час експлуатації за гарантією оперативно замінили болта, що лопнув. До слова, оригінальні робочі органи дуже довго служать без заміни. Звісно, не рівня китайським.

«Оранка із плугом Juwel якісна навіть на важкому й злежаному ґрунті»

Андрій Костюк, голова ФГ «Костюк» (Тернопільська обл.)

Користуємося плугом Juwel 7M 4+1 від LEMKEN два повних сезони, купували в Компанії «ЛАН». Обрали саме цей агрегат, тому що він один із найпопулярніших плугів у нашому регіоні. Багато колег ним користуються, тож мали змогу неодноразово бачити його в роботі. Він здійснює дуже якісну оранку, всі запчастини до нього доступні, до того ж він простий в експлуатації.

Раніше користувалися бувшим у вжитку імпортним плугом 1998 року виробництва і  були ним досить задоволені. Та коли придбали Juwel, відчули значні переваги. Він дуже легкий, не робить великого навантаження на трактор та, зокрема, на шини, тож вони не так швидко зношуються, як у тандемі з важкими навісними агрегатами.

Ми здійснюємо оранку на 100% площ. Цього року купили глибокорозпушувач, та від оранки не відмовляємось. Працюємо на важких чорноземах, і після 200-300 мм опадів ґрунт стає дуже злежаним і буквально «просить», щоб його виорали.

Значну перевагу плугові дають смугові відвали, що злегка вібрують, тож ґрунт розорюється і розсипається набагато краще, як порівняти із суцільним відвалом. Працюємо на глибині 32 см. Завдяки глибокій оранці маємо набагато менше бур’янів. Відтак, маємо бонус – економимо ще й на гербіцидах. 

Агрегатуємо Juwel із трактором New Holland Т 7060 потужністю 210 к.с. Трактор у нас довантажений, і плуг працює з ним відмінно. За сприятливих умов на рівних полях ми витрачаємо в середньому 16 л/га. Якщо ж ґрунт більш вологий, або є горбиста місцевість, то це ще плюс 2-3 л/га додаткових витрат.

За робочої швидкості 10,5 км/год ми оремо 15-17 га за світловий день (працювати вночі досі ще не було потреби). Всього за два сезони плугом Juwel виорали близько 1 тис. га без жодного ремонту й заміни робочих органів. Агрегат має один гідроциліндр і один гідроамортизатор, тобто – нічого зайвого і це теж великий плюс.

«Juwel якісно заорює пожнивні рештки»

Павло Момсик, голова СФГ «Гарт» (Полтавська обл.)

Коли мене запитують про плуги, уява автоматично малює LEMKEN. Бо саме ця компанія асоціюється з найбільш якісними плугами. Juwel 8М я обрав за рекомендацією колеги, який мав досвід роботи з агрегатами різних виробників. Плугом Juwel користуюся вже протягом трьох років.

Господарство має в обробітку небагато землі, тому за час експлуатації виорали ним до 1 тис. га. Послуг із оранки не надаємо, бо це не завжди вигідно, якщо врахувати вартість обслуговування техніки. Тож плуг купував виключно для власних потреб.

Головна його перевага в тому, що він однаково якісно працює і на вологому, і на сухому ґрунті, а також на різних типах ґрунтів. Ми, наприклад, працюємо на чорноземах, саме тому і обрали модель 8М, що має товщу раму та допуск від заводу для важчих умов експлуатації.

Агрегатуємо плуг із трактором John Deere потужністю 195 к.с. Купував його переважно для оранки після кукурудзи, адже він добре заорює пожнивні рештки і формує якісну структуру ґрунту.

Наш дилер – компанія «Ерідон Тех». Спеціалісти компанії приїхали в господарство, налаштували нам його і більше потреби звертатися в сервісну службу не було, адже за час експлуатації ще нічого не ремонтували і навіть не було потреби міняти робочі органи.

«Якість роботи плуга Juwel однаково висока на різних типах ґрунтів»

В’ячеслав Палун, голова ФГ «Палун» (Сумська обл.)

Плуг ми для себе обирали за відгуками колег. Більшість радили придбати модель Juwel 7 виробництва LEMKEN. Він якісно оре і вологий, і сухий ґрунт, добре заорює пожнивні рештки кукурудзи.

Господарство має в обробітку і чорноземи, і глинисті ґрунти, втім, якість роботи плуга однаково висока на всіх типах. Агрегатуємо Juwel 7М 4+1 із трактором Т 150 К потужністю 170 к.с. За зміну виорюємо 8-10 га через невисоку потужність трактора. Втім, у нас невелике господарство, тож наразі цього достатньо.

Витрати палива дуже різні, залежно від глибини обробітку, типу й зволоженості ґрунту, рельєфу тощо. Наприклад, на рівних ділянках це 22-26 л/га, а на горбистих полях – до 32 л/га.

Плугом Juwel користуємося третій рік, а раніше мали агрегат старого зразка, який із Juwel годі й порівнювати. Окрім якісного обробітку, його перевага ще й у легкості, порівняно з аналогами, та простоті експлуатації. Сервісна служба компанії «Агротехсоюз», у якої ми купували агрегат, один раз нам його налаштувала на потрібну ширину захвату й глибину обробітку (у нас це 30 см), і більше ми не витрачаємо на це часу. 

Доставили нам його швидко і дали відстрочку по виплаті, за що дуже вдячні компанії.

«З плугом Juwel відпрацювали п’ять років без жодного ремонту»

Вадим Писаренко, керівник СТОВ «Серпанок» (Полтавська обл.)

Плугом Juwel 7М 4+1  користуємося років п’ять. Агрегатуємо з трактором Claas Axion 820 потужністю 180 к. с. Трактор трохи заслабкий для цього плуга, але навіть за таких умов він оре дуже якісно на різних типах ґрунтів і за різної його зволоженості. Торік, наприклад, оранка в нас була дуже пізня – орали до середини січня, коли вже були незначні морози, але ми тоді добре відпрацювали. Ба більше – за п’ять років експлуатації не було жодної зупинки на ремонт і навіть робочі органи ще не довелося міняти.

Плуг має пір’єві відвали, що забезпечує кращу структуру ґрунту, запобігає утворенню грудок. Робоча швидкість у нас 10-11 км/год, але хотілося б її збільшити на 3-4 км. Та проблема виключно в низької потужності трактора. Звідси й витрати пального на рівні 24 л/га за сприятливих умов. Коли була посуха, витрати були більші. Це залежить також і від глибини обробітку. Якщо орати, наприклад, після пшениці на глибину 20 см, пального витрачається менше. Та ми оремо здебільшого під сівбу кукурудзи й соняшнику. Зазвичай це 25-26 см, залежно від ґрунту, але не глибше. Під пшеницю ґрунт переважно дискуємо.

Купували плуг у дилера «Ерідон Тех». Фахівці компанії нам один раз налаштували його і більше потреби звертатися в сервісну службу не було, адже агрегат дуже простий в експлуатації.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ