Техніка

Аграрії з різних регіонів України обирають просапний культиватор Steketee від LEMKEN

Аграрії обирають точність

Аграрії обирають точність

Аграрії з різних регіонів України обирають просапний культиватор Steketee від LEMKEN за його високу ефективність і точність обробітку.

Останніми роками у розвитку українського аграрного сектору ключовою ціллю стала точність у всьому. Більші сільгосппідприємства інвестують у точне землеробство, менші — дедалі частіше вписують його елементи у власні стратегії розвитку. Велика війна дещо похитнула ці процеси, адже бажання й можливості розвиватися в багатьох змінилися на завдання вижити. А в умовах зниження рентабельності виробництва та подорожчання ресурсів, зокрема ЗЗР, українські аграрії шукають шляхи здешевлення технології та підвищення ефективності виробництва. Так, культиватор Steketee від LEMKEN не лише забезпечує якісний, точний міжрядний обробіток без пошкодження культурних рослин, а ще дає змогу заощадити на гербіцидах або й узагалі відмовитися від них. Що дає неабиякий плюс, а поготів у контексті світового тренду екологізації сільгоспвиробництва.

«Культиватор Steketee забезпечує чистоту поля без гербіцидів»

Володимир Петренко, власник ПСП «Україна» (Кіровоградська обл.)

Торік я купив два шістнадцятирядні просапні культиватори Steketee в компанії «Агротерра», а цього року докупив третій. Коли повністю відмовився від ґрунтового гербіциду на соняшнику, виникла потреба якісно боротися з бур’янами механічним шляхом. Steketee робить це ідеально завдяки передовій технології: зображення з камери оброблює термінал і контролер, що дає змогу точно вести агрегат по міжряддю без пошкодження рослин.

Команда ПСП «Україна» поряд з культиватором Steketee

Починаємо робити міжрядний обробіток на соняшнику (міжряддя 70 см), коли дозволяє висота рослин і культиватор їх не загортає. Важливо, що агрегат має захисні диски, тож обробіток здійснюється на невеликій відстані від рослин без їх пошкодження. Починати обробіток за потреби можна у фазу, коли з’явилася друга пара листків. А потім мірою зростання соняшнику його можна обробляти з більшою швидкістю, збільшуючи продуктивність.

У вирощуванні соняшнику є три найважливіші моменти: якість насіння, густота висіву і чистота поля. Потрібну густоту отримуємо завдяки широкорядним сівалкам точного висіву, а чистоту поля без гербіцидів нам повністю забезпечують культиватори Steketee. Що важливо — в результаті отримуємо більш екологічне виробництво, а на наступних культурах немає негативної післядії гербіцидів.

Культиватором Steketee обробляємо також посіви кукурудзи. Тут важливо, що крім знищення бур’янів отримуємо добре розпушені міжряддя, тож рослини отримують доступ повітря до кореневої системи.

Агрегатуємо Steketee з тракторами John Deere потужністю 200 к. с. Працюємо цілодобово, та ефективність обробітку не знижується навіть вночі завдяки потужним фарам для підсвічування камери. А продуктивність роботи залежить від висоти рослин.

Робочі органи на наших чорноземах зношуються за один сезон, тож міняти їх треба щороку. Разом із тим агрегат простий в експлуатації, і тут мінімізовано людський чинник. Завдання тракториста тільки в тому, щоб контролювати рух трактора і ставити його в рядок, а вже культиватор сам «бачить» міжряддя. Тож Steketee — це сучасні технології, до яких треба прагнути.

«Steketee працює однаково якісно і вдень, і вночі»

Микола Костянець, головний інженер ТОВ «Карлівське СГП “ЛОС”» (Полтавська обл.)

Микола Костянець

Просапним культиватором Steketee користуємося один рік. Фахівці компанії «Ю-Профіт», що є офіційним дилером техніки Steketee, продемонстрували нам його на демопоказі, і ми одразу придбали цей агрегат. Якщо наш старий культиватор робив за добу 10 га, то цей — 80 га. До того ж якість обробітку після Steketee в рази вища на будь-якій просапній культурі.

Такий результат досягається насамперед завдяки повноспектральній камері, що розпізнає рослини, тож культиватор може йти набагато швидше, не пошкоджуючи посіви. До того ж він має захисний диск, який захищає рослину від ґрунту, що нагортається. Тож головне — не пошкодити рослину трактором, а культиватор сам робить свою роботу. Крім того, Steketee має більшу ширину захвату, як порівняти з нашим старим культиватором (старий був 8-рядний, а Steketee в нас — 12-рядний).

Агрегатуємо його з трактором John Deere 8335 потужністю 330 к. с. За рік експлуатації ще не змінювали робочі органи, але, думаю, цього року вже доведеться, бо вже відпрацювали ним 1,8 тис. гектарів.

Важлива перевага агрегата в тому, що він дає змогу істотно заощадити на гербіцидах. Завдяки високій продуктивності Steketee маємо змогу встигнути з обробітком на всіх площах, наприклад, між дощами, або доки рослини не переросли. До того ж культиватор легко можна налаштувати під різну ширину міжрядь, переставляючи секції.

Працюємо культиватором також вночі, і якість роботи не знижується. Агрегат простий в обслуговуванні, тож послугами сервісної служби скористалися лише для його початкового налаштування.

«З культиватором Steketee заощаджуємо до 50–60% гербіцидів»

Олег Скрінчук

Олег Скрінчук, генеральний директор ПП «Україна Агро-2С» (Хмельницька обл.)

Просапний культиватор Steketee від LEMKEN ми придбали два роки тому. Якось через дощі не змогли обробити кукурудзу страховим гербіцидом, потім обробили всі площі ґрунтовим гербіцидом, і він не спрацював, бо була засуха. Все це потягло за собою великі фінансові витрати на гектар, тому ми вирішили купити просапний культиватор. Вибір був дуже простий — ми вже багато років працюємо з технікою LEMKEN, впевнені у її якості й надійності, довіряємо цій компанії, тому без вагань обрали Steketee.

Працюємо ним по кукурудзі. Велика перевага цього культиватора — система автоматичного керування. Камера чітко реагує на рослини, що дає змогу вести агрегат точно по рядках. Більше з тим, коли ми трохи із запізненням зайшли в поле й кукурудза вже була висока, навіть за таких умов культиватор не ламав і не підрізав рослини.

Зі Steketee ми вносимо гербіциди тільки в рядок, потім розпушуємо міжряддя. Це дає нам економію «хімії» десь на рівні 50–60% на гектарі, що особливо цінно в нинішніх умовах, коли засоби захисту істотно подорожчали. За третім проходом підживлюємо кукурудзу КАС, щоб дати росинам більше азоту до кінця вегетації. Така технологія працює комплексно, вона ефективна й максимально ощадлива.

Співпрацюємо з компанією «Агротерра», яка нам доставляє й налаштовує техніку. Наприклад, коли налаштовували Steketee, через велику забур’яненість довелося зняти пару лап, і навіть це не погіршило якості його роботи. Оскільки обробляємо 4,5 тис. гектарів, плануємо придбати ще один такий культиватор.

«Культиватор Steketee оптимізує виробничі процеси»

Василь Воловець, директор ТОВ ВТФ «Угринів» (Івано-Франківська обл.)

Головна перевага просапного культиватора Steketee від LEMKEN — точність та якість роботи з мінімізацією людського чинника. Навіть якщо трактор проїде нерівно, культиватор тримає рядок завдяки чутливій камері й не пошкоджує рослини. Його також можна легко налаштувати під потрібну ширину міжряддя. Ми, наприклад, кукурудзу сіємо з міжряддям 70 см, а соняшник — 45 см, і з налаштуванням у механізатора немає ніяких проблем. Загалом Steketee ідеально працює на будь-якій просапній культурі — кукурудзі, соняшнику, цукрових буряках…

Свій культиватор ми купували в компанії «Агротерра». Обладнали його опцією одночасного внесення добрив, тож, здійснюючи міжрядний обробіток, за один прохід маємо змогу також підживлювати кукурудзу КАС, що значно оптимізує виробничі процеси.

Агрегатуємо Steketee з трактором John Deere 6930 потужністю 150 к. с. Раніше користувалися старими радянськими культиваторами. Різниця в якості роботи така велика, що годі й порівнювати.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ