Тваринництво

Доведено вплив годівлі на здоров’я ратиць дійних корів

Уникнути кульгавості

Уникнути кульгавості

 Доведено вплив годівлі на здоров’я ратиць дійних корів. 

Уже давно відомо, що здорові ратиці в дійних корів — одна з основних умов отримання високої продуктивності. Проте проблема кульгавості корів стоїть на порядку денному майже кожної ферми. Щоб тримати кульгавість під контролем, потрібно контролювати одночасно кілька процесів: годівлю, комфорт утримання, генетику, здоров’я тварин. 

За даними одного з останніх досліджень у США, один випадок кульгавості завдає зайвих витрат у 391 дол. Модель, використана у цьому дослідженні, враховувала репродуктивний статус, виробництво молока, стадію лактації та взаємодію з іншими захворюваннями. Також ураховували первинні випадки кульгавості й хронічну кульгавість. Розглядаючи, у скільки кульгавість обходиться фермеру, додавали втрати на виробництво молока, зміни у відтворенні та витрати на лікування. 

Формування рогу 

Як відомо, ратиці корів — це видозмінені нігті, рогове утворення на кінцях пальців, що є похідним шкіри. Основним структурним білком рогу ратиць є кератин. Протеїни кератину забезпечують структурну основу для унікальних властивостей рогу та його захисної функції від широкого спектра чинників зовнішнього середовища. 

Копитний ріг утворюється в результаті складного процесу диференціювання (кератинізації) клітин епідермісу. Ознаками кератинізації є утворення та біохімічне зв’язування білків кератину, а також синтез і екзоцитоз міжклітинної цементувальної речовини (МЦР). Він завершується запрограмованою загибеллю живих клітин епідермісу, тобто ороговінням, яке перетворює живі клітини епідермісу на мертві рогові клітини. Останні з’єднуються міжклітинною цементувальною речовиною. Кератинізація епідермісу копит контролюється й регулюється різними біологічно активними молекулами та гормонами. 

Причини кульгавості 

Основні причини кульгавості в молочних корів можна поділити на дві групи: інфекційні та неінфекційні. Інфекційні причини пов’язано зі збудником, що спричиняє хвороби ратиць, — некробактеріоз, хвороба мортеларо й ін. Усе залежить від збудника, що проник у стадо. 

Основна неінфекційна причина — незбалансована годівля, що впливає на здоров’я ратиць через ацидозний стан різного рівня й брак кількох елементів живлення, вплив яких на сьогодні доведено численними дослідженнями в різних частинах світу. Також незбалансована годівля має провокативний вплив на розвиток інфекційних захворювань ратиць через зниження імунітету, особливо в новотільний період. 

Існує зв’язок між раціоном, що споживають корови, та здоров’ям ратиць. Дослідження показали: збільшення концентратів у раціоні після отелення збільшує ймовірність пальцевого дерматиту. Високий уміст крохмалю в раціоні завжди зменшує рН рубцевого середовища, тобто ацидоз провокує збільшення випадків кульгавості. 

Ацидоз спричиняє пошкодження та запалення в рубці, які можуть поширитися на копито й призвести до ламініту. Дослідження показали, що в разі ацидозу бактерії або токсини можуть переміщатися з травної системи в інші частини тіла. У корів, у яких розвивається ацидоз, може погіршитися здатність рубця метаболізувати й належно використовувати вітаміни та мінерали. Тому правильне збалансування раціону за основними  показниками й вітамінами та мінералами, а також керування годівлею дуже важливі для підтримання здоров’я як рубця, так і копит. 

Вплив мінералів і вітамінів 

На стан ратиць корів значний вплив має низка мінералів і вітамінів. Так, кальцій відіграє значну роль у кератинізації, він потрібен для останньої стадії формування зрілих клітин копитного рогу. Дефіцит кальцію під час дозрівання кератиноцитів може спричинити утворення дискератичного копитного рога. 

Початок лактації висуває значну вимогу до механізмів кальцієвого балансу в організмі тварини — в більшості корів під час отелення розвивається певний ступінь гіпокальціємії. Недостатнє надходження або доступність кальцію через гіпокальціємію може призвести до зниження якості рогового шару в організмі корови. Це також може пояснити рогові кільця, що утворюються у корів впродовж тільності. 

Селен допомагає захистити клітини від пошкоджень. На жаль, дослідницьких даних про здоров’я копит і додатковий селен недостатньо, проте розумно очікувати здоровішу, міцнішу імунну систему у тварин із достатнім рівнем селену в раціоні. 

Цинк за деякими дослідженнями визначено як основний мінерал у процесах кератинізації копитного рогу. Також цинк допомагає коровам підтримувати здорову імунну систему й підтримує правильний обмін речовин — це критично важливо, особливо для корів із пальцевим дерматитом або іншими проявами кульгавості. 

Мідь потрібна для формування міцної сполучної тканини. Вона активує фермент тіолоксидазу, який відповідає за утворення дисульфідних зв’язків між залишками кератинових ниток у роговому шарі. Ознаками дефіциту міді є кульгавість і набряк суглобів. 

Марганець відіграє важливу роль у зроговінні. Він потрібен для активації ферментів, що необхідні для синтезу бічних ланцюгів хондроїтинсульфату молекул протеогліканів. Протеоглікани є важливими будівельними блоками у формуванні нормального хряща та кістки. 

Жиророзчинний вітамін А потрібен для нормального росту і розвитку, а також для підтримання скелетних і епітеліальних тканин, включно з епідермісом кігтів. Вітамін А відіграє важливу роль у розвитку структури та якості рогової тканини. Вітамін D регулює кальцієвий обмін і впливає на зроговіння. Вітамін Е важливий для підтримання клітинних мембран і міжклітинної маси копитного рогу. 

Біотин, один із вітамінів групи В, важливий для здоров’я копит, адже відіграє основну роль у кератинізації. Мікроби рубця синтезують біотин і чутливі до низького рН. Ацидоз може погіршити здатність мікробів виробляти біотин. Дослідження показали, що додаткове задавання біотину в кількості 20 мг/день сприяє швидшому оздоровленню виразок підошви, зменшує крововиливи підошви та знижує частоту міжпальцевих дерматитів. 

Розв’язання проблеми 

Ураховуючи вплив наведених вище мінералів і вітамінів, фахівці компанії ТОВ «Вітагро Нутришин» створили продукт VitaMix Premium Lacto Cow Hoof, дію якого націлено на підвищення імунітету корів і зміцнення копитного рогу ратиць. 

Вітамінно-мінеральний комплекс Vitamix Premium Lacto Cow Hoof — це високоякісна вітамінно-мінеральна суміш для великої рогатої худоби. Містить біотин, вітаміни А, D, E, цинк, марганець, мідь, селен як у неорганічній, так і органічній формах (хелати). Також містить макро-, мікроелементи та біологічно активні речовини. Містить пропіонат хрому, який відіграє важливу роль в енергетичному обміні, контролює рецептори інсуліну й обмін глюкози. У премікс уведено лікувальну дозу біотину, ніацину, захищений ніацин. 

Систематичне застосування цього комплексу в дослідах показало суттєве покращення стану ратиць у лактуючих корів і зменшило їх вибракування. Добова доза залежно від продуктивності — 100–150 г/ гол./добу. 

Отримані позитивні результати згодовування Vitamix Premium Lacto Cow Hoof доводять, що збалансована за основними елементами впливу годівля корів є одним із головних чинників профілактики кульгавості молочних корів. До того ж факт поліетіологічності кульгавості є актуальним, тому проблема має багато варіацій і постійно потребує нових інноваційних рішень. 

Статтю надала компанія «Вітагро Нутришин»

Джерело:
The Ukrainian Farmer
Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ