Агрономія

Зони продуктивності в ГК «Агрейн» визначали за власним алгоритмом

Зони продуктивності в ГК «Агрейн» визначали за власним алгоритмом
DCIM100MEDIADJI_0452.JPG

Різноманіття ґрунтових умов у регіонах господарювання ГК «Агрейн» (від Бессарабії до Полісся й Харківщини) спонукало фахівців компанії до глибшого аналізу продуктивності земель. Визначення зон продуктивності розпочали не з історичних даних урожайності, а з аналізу причин її змін.

Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Олександр Мустіпан, керівник відділу диджиталізації Групи компаній «Агрейн».

За його словами, було розроблено власний алгоритм зон продуктивності й проведено масштабний експеримент на площі 30 тис. гектарів:

  • виконано детальний агрохімічний аналіз ґрунту за показниками гумусу, макро- і мікроелементів;
  • відібрано ґрунтові проби з високою щільністю;
  • побудовано карти зон продуктивності в SMS Advanced на основі даних техніки John Deere;
  • зіставлено результати аналізів з урожайністю.

«Виявили закономірності, що на продуктивність земель найбільше впливає склад ґрунту, а не просто рівень унесених добрив. Наприклад, на піщаних ділянках навіть максимальна кількість добрив не дає змоги отримати більше ніж 3 т/га соняшнику або 10 т/га кукурудзи. Водночас у зонах із багатими ґрунтами потенціал значно вищий»,

– зазначив Олександр Мустіпан.

Нагадаємо, цього року «Агрейн» планує збільшити площі під кукурудзою і зменшити – під соняшником.