Зони продуктивності в ГК «Агрейн» визначали за власним алгоритмом

Різноманіття ґрунтових умов у регіонах господарювання ГК «Агрейн» (від Бессарабії до Полісся й Харківщини) спонукало фахівців компанії до глибшого аналізу продуктивності земель. Визначення зон продуктивності розпочали не з історичних даних урожайності, а з аналізу причин її змін.
Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Олександр Мустіпан, керівник відділу диджиталізації Групи компаній «Агрейн».
За його словами, було розроблено власний алгоритм зон продуктивності й проведено масштабний експеримент на площі 30 тис. гектарів:
- виконано детальний агрохімічний аналіз ґрунту за показниками гумусу, макро- і мікроелементів;
- відібрано ґрунтові проби з високою щільністю;
- побудовано карти зон продуктивності в SMS Advanced на основі даних техніки John Deere;
- зіставлено результати аналізів з урожайністю.
«Виявили закономірності, що на продуктивність земель найбільше впливає склад ґрунту, а не просто рівень унесених добрив. Наприклад, на піщаних ділянках навіть максимальна кількість добрив не дає змоги отримати більше ніж 3 т/га соняшнику або 10 т/га кукурудзи. Водночас у зонах із багатими ґрунтами потенціал значно вищий»,
– зазначив Олександр Мустіпан.
Нагадаємо, цього року «Агрейн» планує збільшити площі під кукурудзою і зменшити – під соняшником.