Агрономія

Жито з південних і східних областей містить більше білка, ніж вирощене в західних і північних районах

Жито з південних і східних областей містить більше білка, ніж вирощене в західних і північних районах

Хімічний склад жита змінюється в широких межах під впливом різних чинників. Добре насичене зерно містить більше крохмалю й менше золи та клітковини, щупле зерно — має великий вміст клітковини, золи, жиру, азотистих речовин.

Зерно, що виросло в південних і східних областях, відрізняється більшим вмістом білка й меншим – крохмалю, ніж те, що виросло в західних і північних районах.

На хімічний склад жита впливає і його сорт (у разі сівби в одних районах), але менше, ніж район сівби.

Крім того, на хімічний склад відчутно впливає розмір зернин. Дрібні зерна (отримувані проходом через сито з отворами 1,6×20 мм) й ті, що мають низьку абсолютну вагу (15-18 г), містять підвищену кількість клітковини та мінеральних речовин.

Раніше припускали, що колір зерна жита певною мірою залежить від його хімічного складу. Причому жито з зеленим забарвленням зерна вважалося кращим, ніж із жовтим. Однак практичні й наукові дані це не підтвердили.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!