Зберігається потенціал для зростання обсягів виробництва гороху, - думка

Виробництво гороху в Україні поступово повертається до довоєнного рівня. Ця культура приваблює агровиробників стабільним попитом і непоганою прибутковістю.
Про це у своїй колонці для Аgrotimes розповіла президент Української бобово-соєвої асоціації Антоніна Скляренко.
«Крім того, горох покращує якість ґрунту, насичуючи його азотом, що робить його одним із найкращих попередників для пшениці. Тож не дивно, що посівні площі під цією бобовою культурою поступово зростають», – зауважила вона.
За словами Антоніни Скляренко, до початку повномасштабного вторгнення площі під горохом в Україні становили 240 тис. га, але через війну у 2022 році вони скоротилися до 125,7 тис. га. Проте вже в 2024 році гороху було зібрано з площі 212,28 тис. га, що на 40% більше, ніж у 2023-му. У поточному році під цю культуру відвели, за попередніми розрахунками, понад 220 тис. га.
«Відповідно з року в рік зростає і рівень виробництва гороху. У 2023/2024 маркетинговому році він становив 409 тис. тонн, а у 2024/2025 прогнозується збільшення врожаю до майже 480 тис. тонн. І надалі зберігається потенціал для зростання обсягів виробництва», – підсумувала президент Української бобово-соєвої асоціації.
Нагадаємо, Китай зацікавлений в імпорті харчового і кормового українського гороху.