Завдяки мікоризації ФГ «Єфрем» на Вінниччині отримує рекордні врожаї навіть за екстремальних умов
У фермерському господарстві «Єфрем», що на Вінниччині, у технології живлення надають перевагу вуглецю, а не азоту, а найбільш вдалим агрономічним рішенням вважають застосування мікоризації, що заселює ґрунт симбіотичними грибами та підвищує кількість вуглецю, а відтак, – дає кращу врожайність і стан культур.
Про це Agro Times розповів власник ФГ «Єфрем» Іван Юкало.
«Мікоризація – технологія не для всіх. Вона більше підходить для органічного виробництва, для тих, хто знається на патогенних грибах. Кажуть, що на врожайність впливає найбільше азот, але ми вважаємо, що важливішою є кількість вуглецю, і це вже зовсім інший підхід. Ми проти безконтрольного внесення аміаку», – зазначив Іван Юкало.
За його словами, для переходу на технологію мікоризації господарству знадобилося чотири роки, втім, результат того вартий, адже такий підхід значно знижує залежність від критичних чинників.
«По-перше – це економія вологи, а по-друге – баланс мікроелементів. Мікоризація витісняє патогенні гриби та заселює симбіотичні, що допомагають рослині боротися з різними хворобами та розвиватись у екстремальних умовах», – зауважив фермер.
Так, завдяки такому підходу, в господарстві цього року отримали майже 2,2 т/га сої і рекордний урожай гречки – 4 т/га. Урожайність інших культур також вища середньої.
Іван Юкало також розповів, що в господарстві вирощують органічний нут і кукурудзу для попкорну. Втім, через низку ціну на нут його цьогоріч планують продавати на насіння.
Нагадаємо, частка бобових в органічному землеробстві повинна становити близько 50%.