За яких умов озима гірчиця може стати доброю альтернативою озимому ріпаку
Озима гірчиця є доброю альтернативою ріпаку озимому й страховкою від несприятливих умов під час його сівби, адже її висівають пізніше – 5-20 вересня залежно від регіону, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Рослини озимої гірчиці добре використовують період осінньої вологи, тому до настання сталих морозів формують розвинений корінь, прикореневу шийку діаметром не меншим як 8 мм і 6-8 справжніх листків у розетці, що є запорукою доброї зимівлі культури.
Крім того, дослідження науковців указують на потенціал урожайності сортів гірчиці озимої 3-3,5 т/га та вмісту олії в насінні до 50%.
Доречно зазначити, що перші українські сорти гірчиці озимої Новинка, Аннушка, Венера й Мішутка створили та впроваджують у виробництво селекціонери Інституту олійних культур НААН. Площі її вирощування в Україні незначні – 8-9% загальних посівів гірчиці (50 тис. га).
В останні роки агрокліматичні умови південного регіону стали критичними для вирощування багатьох ярих культур. Уже в період сходів і початку вегетації спостерігаємо високі температурні показники у повітрі та на поверхні ґрунту (до +40 °С), зниження відносної вологості повітря (до 30%), тривалий період (40–50 діб) відсутності продуктивної вологи, що призводить до нерівномірних сходів й унеможливлює нормальне формування генеративної системи рослин. Відтак, озима гірчиця є доброю альтернативою.
Раніше повідомлялося, як підготувати ґрунт до сівби озимої гірчиці та як правильно обрати місце для неї в сівозміні.