За підвищеної температури стійкість цукрових буряків до хвороб падає
Високі температури повітря влітку (25-27 °С) сприяють пришвидшенню розвитку листя цукрових буряків, відтоку з нього поживних речовин у коренеплід та його старінню.
У таких умовах знижується стійкість рослин проти церкоспорозу, альтернаріозу та фомозу.
Температура впливає на спороутворення, збереження й активізацію зимуючих форм у грибів, швидкість розвитку хвороб, тобто істотно коригує тривалість інкубаційного періоду, а саме – періоду прихованого розвитку патогена в тканинах рослини-живителя.
Крім цього, деякі види грибів активізують інтенсивність і тривалість освітлення, а також інтенсивність випромінювання світла. Зокрема, брак світла частіше ослаблює рослини буряків, які сильніше уражуються коренеїдом й іншими хворобами.
Додати коментар