Агрономія

Які чинники найбільше впливають на якість зерна озимої пшениці і як їх кнтролювати

Які чинники найбільше впливають на якість зерна озимої пшениці і як їх кнтролювати

Для отримання якісного зерна пшениці озимої надзвичайно важливими є погодні умови у період наливу та дозрівання зерна, сорти, попередники, рівень удобрення, заходи захисту посівів від хвороб і шкідників, строки збирання. За результатами багаторічних наукових досліджень, проведених в ДУ Інститут зернових культур НААН у степовій зоні, найкращі технологічні властивості зерна пшениці озимої формують сильні за якістю сорти, такі як Пилипівка, Нива одеська, Журавка, Зиск, Мудрість одеська, Мелодія одеська, Розкішна й інші.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук Інститут зернових культур НААН України.

За належної технології вміст білка в зерні таких сортів становитиме не менше як 12-13%, а сирої клейковини – 23-25%. Значно на якість зерна впливає вибір попередника. Ураховуючи незначну частку парів у господарствах останніми роками, серед найпоширеніших непарових попередників пріоритетним є сівба пшениці озимої після гороху на зерно.

У разі розміщення посівів після зернових колосових культур, сорго й соняшнику зерно 2-3 класів якості сформується за умови внесення перед сівбою підвищеної кількості мінеральних добрив, що містять до 60-90 кг/га азоту, а в період весняної вегетації проведення азотних підживлень посівів згідно з результатами ґрунтової й рослинної діагностики.

Для отримання зерна поліпшеної якості важливе значення має правильний вибір строку збирання, який визначається комплексом зовнішніх умов, біологією сорту, динамікою накопичення органічних і мінеральних сполук. Упродовж формування зерна відбувається безперервний приріст сухої речовини.

За результатами досліджень, проведених в ДУ ІЗК НААН, було з’ясовано, що в умовах Північного Степу максимальних значень маса 1000 зерен у сучасних сортів пшениці озимої набуває наприкінці воскової стиглості за вологості 24-21%. Водночас найвищий уміст білка та клейковини спостерігали з настанням повної стиглості зерна. Однак за перестою посівів можуть відчутно погіршуватися склоподібність зерна і натура, об’єм хліба, сила борошна, опірність тіста тощо.

Нагадаємо, урожайність пшениці наразі значно нижча від минулорічної.