Яка роль молібдену в урожайності сої

Соя належить до культур, що є досить чутливими до внесення молібденових добрив. Молібден сприяє кращому розвитку кореневої системи, пришвидшуватиме й стимулюватиме діяльність бульбочкових бактерій.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише кандидат сільськогосподарських наук Жанна Молдован (Хмельницька ДСГДС Інституту кормів та сільського господарства НААНУ).
Цей мікроелемент, за її словами, локалізується в молодих органах рослин, а в кінці вегетації зосереджується переважно в насінні.
Специфічна роль молібдену в азотфіксації зумовлює покращення азотного живлення бобових культур, підвищує ефективність фосфорних і калійних добрив – поряд із ростом урожайності підвищується вміст білка.
Вносити його краще в поєднанні з бором, оскільки обидва елементи підтримують роботу один одного. Однак слід пам’ятати, що надлишок молібдену призводить до дефіциту заліза через антагонізм цих елементів, а на багатих залізом ґрунтах рослини сої засвоюють молібден гірше.
Нагадаємо, усі ґрунти України мають дуже низький уміст молібдену. Раніше повідомлялося, яка роль сірки й магнію в урожайності сої.