Агрономія

Як запобігти зниженню врожайності культур у перший рік внесення соломи

Як запобігти зниженню врожайності культур у перший рік внесення соломи

За внесення соломи в перший рік може відбуватися деяке зниження врожайності культур через додаткове споживання азоту ґрунту мікрофлорою, що розкладає солому. Щоб запобігти цьому, на 1 тонну соломи вносять 10-15 кг азоту, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Додаткового внесення азоту більшою мірою потребує солома озимих і ярих зернових культур, менше – кукурудзи, гречки та хрестоцвітих культур.

За використання на добриво соломи бобових культур, що відрізняється високим умістом азоту, компенсаційні дози добрив можна не вносити.

Однак самі органічні добрива проблему збереження родючості ґрунтів розв’язати не можуть. Це можливо лише за комплексного застосування їх із мінеральними добривами.

Найбільш раціональним є внесення мінеральних добрив на кращих землях, розташованих на вододільному плато та пологих схилах крутістю не більше як 1°С і за певних умов – слабоеродованих землях ІІ та ІІІ категорій на схилах крутістю 1-3°С за інтенсивної технології вирощування озимих зернових культур.

Нагадаємо, солома за певних умов може стати альтернативою гною. Раніше повідомлялося, що органічні добрива вигідно застосовувати, якщо логістичне плече не перевищує 10 км, а найбільшу ефективність має органо-мінеральна система удобрення.