Як забезпечити якісний обробіток ґрунту під цукрові буряки

Передпосівний обробіток ґрунту під буряки цукрові проводять із урахуванням агротехнологічних вимог щодо мілкого загортання клубочків. Відтак комплекс ґрунтообробних операцій спрямовано на мінімальне перемішування верхнього сухішого прошарку з краще зволоженим нижнім, чого зазвичай домагаються шляхом ретельного весняного вирівнювання поверхні поля на глибину до 5 см, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Зазвичай після основного обробітку (оранка чи глибоке безполицеве розпушування або навіть поєднання цих операцій) проводять культивацію і вирівнювання площі з осені, а навесні тільки передпосівну культивацію багатоопераційними агрегатами.
Якщо восени поле не вирівняно (нерідко вносять безводний аміак пізно восени, що лишає на полі гребені), то напередодні сівби ярих культур обмежитись одним робочим проходом техніки, безумовно, неможливо. У такому разі проводимо культивацію на глибину до 10 см, але це сприятиме випаровування вологи з ґрунту.
Передпосівний обробіток ґрунту під цукрові буряки передбачає розпушення поверхневого шару до дрібногрудкуватого стану на задану глибину, створення вирівняного насіннєвого ложа та сприятливих умов для проростання насіння, знищення паростків і сходів бур’янів. Він повинен виконуватися, коли середньодобова температура ґрунту на глибині від 8 до 10 см досягає 5-6 °С. Проводять одночасно із сівбою (не більше як 2-3 проходи культиватора від сівалки).
Глибина розпушеного шару залежно від вологості ґрунту має бути від 2,5 до 4,0 см, уміст ґрунтових агрегатів (грудочок) розміром від 1 до 10 мм – 90% загальної кількості, розміром 20 мм – не більше ніж 10%, щільність складення на суху масу ґрунтових частинок над насіниною від 1,0-1,1 г/см³, за цього щільність насіннєвого ложа має бути від 1,2-1,3 г/см³, висота гребенів або глибина впадин ґрунту не має перевищувати 2 см.
Раніше було названо оптимальний обробіток ґрунту для бобових культур.