Агрономія

Як визначити показники якості зерна м’якої пшениці

Як визначити показники якості зерна м’якої пшениці

Одними з основних показників зерна, які визначаються насамперед технологією вирощування, є вміст у ньому білка і сирої клейковини. Так, наприклад, масова частка білка для зерна пшениці м’якої першого класу має становити не менше як 14%, другого – 12,5%, третього – 11%, а для четвертого класу зерна цей показник якості взагалі не обмежують.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут зернових культур НААН України).

Уміст клейковини для першого класу зерна має бути не меншим ніж 28%, другого – 23%, третього – 18%, для четвертого класу – не регламентується. Якість клейковини для першого, другого та третього класів зерна варіює в межах 45–100 умовних одиниць при ладу ВДК, для четвертого – не обмежується.

Показники якості зерна пшениці м’якої мають відповідати вимогам стандарту ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови», які є обов’язковими на стадіях збирання, обробки та зберігання (табл. 1).

На вимогу замовника в зерні пшениці можна визначати, відповідно до чинних методик, й інші показники якості, тобто позакласові: уміст зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, силу борошна за альвеографом, індекс седиментації тощо. Ці показники мають надзвичайно важливе значення для борошномельно-круп’яної промисловості.

Так, пошкодження зерна клопом-черепашкою не має перевищувати 1% для зерна пер шого класу; 2% – для другого й третього класів; не обмежено – для четвертого класу. Сила борошна в одиницях аль веографа має становити не менше як 220 – для зерна першого класу; 160 – для зерна другого класу; 130 –для зерна третього класу; не обмежено – для четвертого класу.

Раніше повідомлялося, які особливості розподілення зерна жита за класами та як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню.