Як уникнути проростання зерна пшениці в колосі на стеблі

За опадів у фазу воскової стиглості пшениці озимої та в збиральний період є ризик проростання зерна в колосі на стеблі. Ступінь проростання залежить як від сорту, так і від стану посівів: густоти стеблостою, вилягання, стиглості зерна й інших причин, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Зерно з ознаками проростання гірше зберігається. Воно характеризується посиленим диханням, у ньому відбуваються процеси розпаду високомолекулярних сполук. Мірою проростання зерна клейковина зміцнюється, стає менш розтяжною.
У пророслому зерні знижуються маса 1000 зерен, склоподібність, натура, число падіння, хлібопекарські властивості.
За результатами проведених Інститутом зернових культур НААНУ досліджень виявлено, що найстійкішими до проростання зерна в колосі на стеблі за вологої погоди в збиральний період, яку спостерігали, наприклад, у 2011, 2014, 2015 та 2021 рр., виявилися такі сорти пшениці озимої: Зіра, Фаво ритка, Золотоколоса, Куяльник, Замож ність, Антонівка, Мескаль.
У цих сортів частка пророслих зерен становила в основному менше за 2–3%. Згідно з чинним стандартом ДСТУ 3768:2019, для продовольчого зерна м’якої пшениці другого й третього класів якості частка таких зерен не має перевищувати 3%, а для першого – 2%
Нагадаємо, завдяки мікродобривам та гуматам вивели рослини зі стресу після весняних приморозків.