Як у компанії «Олімп» покращують якість ґрунтів

У ТОВ «Олімп», що обробляє землі на Черкащині та Житомирщині, значну увагу приділяють аналізу ґрунтів. Якщо на Черкащині компанія обробляє глинисті, дерново-підзолисті ґрунти та чорноземи, то в кластері на Житомирщині превалюють глинисті ґрунти, а близько 40% полів – легкі піски. Тож саме там провели дослідження співвідношення макро- та мікроелементів, насичення ґрунтів певними елементами тощо.
Про це розповів директор з виробництва ТОВ «Олімп» Максим Денисенко в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.
«Зокрема, аналіз виявив, що в більшості наших ґрунтів на Житомирщині зовсім немає сірки, цинку, бору, бракує магнію. Натомість переважає кількість кальціїв, зокрема карбонату кальцію. Тож будемо закладати досліди з максимальним унесенням мікро- та макроелементів, намагатися витримувати їх співвідношення й спостерігати за результатами»,
– акцентував Максим Денисенко, додавши, що компанія придбала розумні розкидачі, які значно полегшать справу.
З 2018 року в Житомирському кластері почали практикувати внесення курячого посліду, і саме на піщаних ґрунтах помітили найбільшу ефективність. Тому збільшили площу до 3500 га з розрахунку 6 т/га. Натомість у Черкаському кластері, на території якого розташовано сучасну молочну ферму на тисячу голів ВРХ, активно використовують органічні добрива.
«Щороку вносимо гній ВРХ на 400 га полів кластера. 2024-го внесли курячий послід уже на тисячу гектарів, а нинішнього року будемо його вносити вже на 2 тис. гектарів. Унаслідок використання органіки бачимо покращення структури ґрунту й урожайності, тож будемо й надалі закріплювати позитивний результат»,
– зазначив директор із виробництва ТОВ «Олімп».
У господарстві також експериментують із сидеральними культурами на піщаних полях. Цього року планують посіяти кукурудзу після сидератів без обробітку ґрунту і сподіваються на добрий результат.