Агрономія

Як у господарстві «Гуменецьке» зберігають ґрунтову вологу

Як у господарстві «Гуменецьке» зберігають ґрунтову вологу

У господарстві «Гуменецьке» на Хмельниччині ґрунтову вологу зберігають за допомогою ґрунтообробітку. Глибокий обробіток намагаються здійснювати восени.

Про це розповів агроном господарства Ульрік Пуансо в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«Після соняшнику або після сої проводимо легке дискування, розкидаємо курячий послід і здійснюємо глибоке розпушування. Навесні тільки боронуємо важкими зубовими боронами Ліра ХL. Вологу закриваємо один раз максимально рано, потім розкидаємо добриво – сульфат амонію, карбамід і ще раз перед сівбою культивуємо, щоб трохи перемішати добриво. Окрім того, на сівалку поставили трохи більший диск сошника, щоб можна було придавати насіння й втримати вологу», – зазначив агроном.

Сою сіють перед 1 травня, коли вже починають сходити бур’яни, перед сівалкою пустивши культиватор, далі коток – між цими операціями має бути не більше як 48 год. Тобто за два дні культивують, сіють і коткують, щоб максимально утримати вологу в посівному ложі. Також трохи глибше сіють.

«Якщо в підручнику написано, що треба сою сіяти на глибину 4–5 см, то в сухий рік найкращий результат ми отримали на глибині 5–6 см. Натомість на 4–5 см сходи були нерівномірними, бо деяке насіння потрапило в мокрий ґрунт, деяке – в сухий», – пояснив Ульрік Пуансо.

Нагадаємо, господарству цього року довелося пересівати 10 га кукурудзи через ворон.