Агрономія

Як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню

Як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню

Для формування однорідних партій зерна пшениці поліпшеної якості та запобігання їх змішуванню під час приймання і розміщення на хлібоприймальних підприємствах перед збиранням обов’язково обстежують посіви й попередньо оцінюють якість зерна.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук Інститут зернових культур НААН України.

Для цього за 3–4 доби до початку жнив відбирають зразки зерна (кожен із них має бути не меншим за 1 кг) з партій, отриманих від контрольних обмолотів, або застосовують метод апробаційного снопа, відбираючи його по діагоналі поля.

Сильні сорти, які за дотримання агротехнічних вимог вирощування можуть забезпечити другий і третій класи продовольчого зерна, потрібно збирати найпершими після настання його повної стиглості.

Перед збиранням масивів, де очікують одержати зерно кращої якості, обов’язково обкошують поля з боку лісосмуг і по периметру завширшки 20–30 м. Одержане з обкосів зерно, яке може бути пошкодженим клопом-черепашкою, зсипають окремо. Залежно від показників якості зерно пшениці м’якої розподіляють на чотири класи.

 Пшеницю м’яку першого, другого й третього класів спрямовують на продовольчі потреби (переважно в борошномельній і хлібопекарській галузях) і на експортування. Пшеницю четвертого класу – на продовольчі й непродовольчі цілі і для експортування.

Раніше повідомлялося, які чинники найбільше впливають на якість зерна озимої пшениці і як їх кнтролювати.